asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Részleges napfogyatkozás, szeptember 13

Részleges napfogyatkozás, szeptember 13

2015 szeptember 13-án , részleges napfogyatkozás lesz a Szűz jegyében. Budapesti idő szerint az eklipsz 07:40′ kor kezdődik, 4 óra 52 percen át tart ,a teljesség fázisára pedig 8 :41 kor kerül sor.

 

 

napfogy, madárral

 

Bár az eklipsz Magyarországon nem látható, csupán Dél- Afrikában, az Atlanti-és az Indiai Óceán felett, valamint az Antarktiszon, több szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír. Az asztrológiai hagyomány szerint egy nap- vagy holdfogyatkozás azokat a területeket folyásolja be a leginkább, ahonnan megtekinthető, illetve amelyek hozzárendelhetők az eklipsz jegyéhez. Ily módon a jelenlegi Görögországot – különösen Athént, Svájcot, Németországot – elsősorban Wormot, Erfurtot és a Rajna -menti területeket, Franciaországot és Olaszországot érinti a legérzékenyebben.

 

 

Mint a nap-és holdfogytakozások (gyűjtőnevükön eklipszek) általános hatásait tárgyaló bejegyzésben (Sorsfordulók hírnökei) szó volt róla, egy napfogyatakozás hatása annyi éven át érezhető, ahány órán keresztül zajlik. Mivel a jelenlegi 4 h 52 percen át tart, négy év 5 hónapig lesz hatással személyes sorsunkra és a nagyvilág eseményeire. Ez meglehetősen hosszú idő, így nem árt alaposan körüljárni, mimindenre is számíthatunk ezek alatt az évek alatt, hogyan működhetünk együtt az eklipszek- jelezte elkerülhetetlen változási folyamattal.

 

napf szűzben

A szeptemberi előrejelzésekben részletesen tárgyaltam a 13-i részleges napfogyatkozás témáit. Mivel az eklipsz a Szűz 20 fokán jön létre, azokat érinti elsősorban, akiknek a Szűz, Halak, Ikrek, Nyilas 20 fokán (+/- 4- 5 fok) áll a Napjuk, Holdjuk, más személyi bolygóik ill a Ascendensük. Másokra is befolyást gyakorolhat a radix házai szerint érintett életterületeken. Egy személyes konzultáció segíthet felkészülni a küszöbön álló változásokra.
Az újhold új kezdeteket is jelent. Azonban többször fordul elő, mint szeretnénk, hogy addig nem nyithatunk ki egy ajtót, amíg be nem csuktunk egy másikat. Eklipszek esetén szinte mindig így történik. Új fejezetet kezdeni jó, ebben az esetben viszont az első lépéseket jó adag bizonytalanság, szorongás kíséri. Egy fejlődési szakasz lezárult, az új irányok pedig még nem körvonalazódtak

 

 
A nagyvilág asztrológusai egyetértenek abban, hogy jelentős és hosszú távú égi eseményről van szó, azzal kapcsolatban azonban megoszlanak a vélemények, hogy pozitív vagy negatív változásokról van -e szó.

 

 

Robert Wilkinson, az Aquarius Papers blog szerzője azt taglalja, hogyan illeszkedik be a jelenlegi eklipsz az elmúlt tizenegy év nap-és holdfogyatkozásainak a sorozatába

 

 

A már többször idézett   Jamie Partridge, az  Astrology King blog szerzője az újhold lehetséges pozitívumait emeli ki, miszerint a szeptember 13-i napfogyatkozás hozhat ugyan fájdalmas tapasztalatokkal járó változásokat, egyszersmind azonban véget vet az idei tavaszi napéjegyenlőség napján, március 20-án bekövetkezett napfogyatkozás által jelzett példátlan pechsorozatnak is. A kedvező hatások különösen a párkapcsolatok területén érződnek majd.

 

 

A vég kezdete ?

 

 

Rosh hasanahÍgy legyen. Az eklipsz képlet sajátosságai azonban inkább a zsidó kalendárium megfigyeléseit igazolják. Bár egész más rendszeren alapul, mint a  nyugati asztrológia, a jelzett folyamatok döbbenetes egybeesést mutatnak azokkal a tendenciákkal, melyekkel e blogbejegyzések is részletesen foglalkoztak. Nos tény, hogy sorsfordító időket élünk, de korántsem biztos, hogy a pozitív változások lesznek túlsúlyban. (E megfigyeléseket kombinálja  a nyugati asztrológia olyan válságjelzőivel, mint az Uránusz – Plútó kvadrát, Jupiter -Szaturnusz kvadrát, Jupiter – Szaturnusz – Neptun T kvadrát és jelez gazdaságilag nehéz időszakot tőzsdeasztrológus is az említett fényszögek és a szeptember 13-i napfogyatkozás hatását elemző cikkében)

 

 
A szeptember 13-i részleges napfogyatkozás nem csupán egybeesik az 5776. zsidó újévvel, a Rós Hasanával is, hanem, egyszersmind egy új ciklus kezdete is. Az előző, 5775 . év ugyanis szombatév volt. Hogy miért is lehet aktuális mindenki számára, felekezettől függetlenül a  Rós Hásáná, Steiner Kristóf egy régebbi, de még mindig időszerű cikke magyarázza el.

 

 

 

„A kabbalisták szerint ez valójában egyáltalán nem vallási ünnep, és még csak nem is kizárólag zsidó származású emberekhez szól. Sokkal inkább egy lehetőség arra, hogy mindannyian átgondoljuk, mi az, amit meg akarunk változtatni az életünkben.

 

 

A Rós Hásánát megelőző harminc nap során a kabbalisták egyfajta lelki és szellemi önvizsgálatot tartanak, melynek során tudatosan törekszünk rá, hogy elengedjük az előző év során minket visszatartó káoszt. Átgondoljuk, kitől kell bocsánatot kérnünk, melyek azok a kapcsolatok, amelyek nem abban segítenek, hogy önmagunk jobb változatává váljunk, hanem fekete lyukként nyelik el az energiáinkat. Átgondoljuk, melyek azok a destruktív szokásaink, amelyeket új, pozitív mintákra akarunk felcserélni. A kabbalisták szerint aki komolyan veszi a lelki felkészülést, és nem hoz magával elvarratlan szálakat Rós Hásánára, az tiszta lappal indulhat az új esztendőben.”

 

 

 

A szombatévről magyar nyelven a Vigyázó blog ír részletesebben.

 

 

A léviták könyve 25. fejezetében szerepel a szombatév, más néven az elengedés éve. Rendkívüli gazdasági jelentősége volt: ekkor a zsidók számára tilos volt bevetni a földet, a rabszolgákat felszabadították, az adósságokat elengedték. Annyira “radikális” rendelkezés volt ez a Törvényben, hogy a Biblia szerint gyakorlatilag sosem merték ezt megtartani (még Dávid és Salamon korában sem).
Ennek ellenére Isten végül “behajtotta” rajtuk, ugyanis a 70 éves fogság minden egyes éve egy meg nem tartott szombatévet törlesztett. A zsidó hagyomány azóta is pontosan számon tartja a szombatéveket, és régi tradíció, hogy ilyenkor Isten átrendezi a történelmet, új korszakokat nyit vagy zár le, különösen a gazdasági életben. A 20. században a szombatévek gyakran jártak nemzetek fölemelkedésével vagy bukásával és gazdasági fordulatokkal:

 

 
1902-1903: Henry Ford elindítja a sorozatgyártással üzemelő autógyárát.
1909-1910: Északi-sark elérése, a repülőgépgyártás és -tervezés robbanásszerű fejlődése.
1916-1917: Az első világháború fordulópontja, az Egyesült Államok hadba lép, bolsevik hatalomátvétel Oroszországban, Balfour-nyilatkozat a zsidó nemzeti állam megalakításáról a Szentföldön.
1923-1924: Sörpuccs miatt Hitlert börtönbe zárják, megírja a Mein Kampfot. Genfi egyezmény.
1930-1931: A gazdasági válság világméretűvé válik, Hitler pártja, az NSDAP váratlanul országos népszerűségre tesz szert. Gandhi fellépése nyomán tömegtüntetések kezdődnek Indiában, a brit gyarmati birodalom összeomlásának kezdete.
1937-1938: Kristályéjszaka, Anschluss (Németország és Ausztria egyesül), Chamberlain lesz Anglia miniszterelnöke, aki aláírja a müncheni egyezményt, ami felborítja a hatalmi egyensúlyt Európában. Hitler eldönti, hogy háborút indít, és megkezdi a felkészülést.
1944-1945: A német és japán birodalom bukása, az Egyesült Államok a világ vezető hatalma lesz. A dollár lesz a világgazdaság alapja.

1951-1952: Koreai háború, a NATO megalakulása. Hidrogénbomba feltalálása. A hidegháborús konfliktus világméretűvé válik.
1958-1959: Megalakul az unió elődje, az EGK. Az űrverseny kezdete. Az interkontinentális ballisztikus rakéta feltalálása. Létrejön a DARPA, az internet fejlesztésének a kezdete.
1965-1966: Vietnámi háború kezdete. Az első távközlési műhold fellövése, a globális kommunikáció forradalma kezdetét veszi.
1972-1973: A legfelső bíróság legalizálja az abortuszt az USA-ban. Amerika vereséget szenved Vietnámban. A dollárt elválasztják az aranyalaptól. Izrael megvívja a jom kippuri háborút,  ami új fordulatot hoz a zsidó állam politikájában. A földet a békéért program kezdete. Felépül a világkereskedelmi központ New York-ban.
1979-1980: A Szovjetunió megtámadja Afganisztánt. Kitör az iraki–iráni háború. Iszlám forradalmárok elfoglalják az USA teheráni nagykövetségét.
1986-1987: A Szovjetunió elveszíti az afganisztáni háborút. Mihail Gorbacsov a 27. Pártkongresszuson meghirdeti a peresztrojkát, a Szovjetunió bukásának kezdete. Csernobil.
1993-1994: Oslói békefolyamat. Véget ér az első intifáda. Megalakul a Palesztin Hatóság. Az USA gazdasága szárnyalni kezd.
2000-2001: Szeptember 11-i terrortámadás, terrorellenes háború kezdete.
2007-2008: A Wall Street legnagyobb összeomlása. Kezdetét veszi a gazdasági világválság.
2014-2015: Az ISIS kikiáltja a kalifátust, milliós népvándorlás indul Európába, az iráni szankciók feloldása fegyverkezési és gazdasági versenyt indít el a Közel-Keleten. Az USA legfelsőbb bírósága törvénybe foglalja a melegházasságot.”

 

 

 

A szeptember 13-i részleges napfogyatkozást ráadásul egy teljes holdfogyatkozás is követi, az utolsó a vérholdak tetrádjából. Az egymást követő teljes holdfogyatkozások 2014. április 15 – 2015. szeptember 28 közötti ciklusát a blog számos cikke tárgyalta. Az ilyen típusú, ritka eklipsz-sorozatok a világtörténelem eseményeire is nagy hatással voltak. A legutóbbiak egybeesése a fontosabb zsidó ünnepekkel önmagában is jelzésértékű, a történelmi precedenseket figyelembe véve azonban még szembetűnőbbek az analógiák. Erről még lesz szó a későbbiekben. Egyelőre elég annyit tudni, hogy bár a világ más népeit sem kímélték, a korábbi vérhold – sorozatok iszonyú megpróbáltatásokat tartogattak a zsidóság számára. Intelligenciájuk, leleményességük és élni akarásuk azonban hozzásegítette őket, hogy sikeresen kezeljék a kihívásokat, a legrosszabb feltételekből a lehető legjobbat hozzák ki. Hozzáállásuk felekezettől függetlenül mindenki számára példa lehet:

 

„Az ötvenöt tetrád közül 9 esetében a tetrád mind a négy holdfogyatkozása egy nagy zsidó ünnepre esik. Ez az “ünnepi tetrád”. Ez a meglepően magas arányszám a holdalapú zsidó naptárból ered. A legutóbbi négy ünnepi tetrád különlegessége, hogy két olyan évszázadban (a 15. század és a 20. század) következtek be, amelyek a nyugati történelemben korszakváltást hoztak. Ezen belül mind a négy érintett egy fontos történelmi eseményt:

 

 
1428-1429: Fordulópont a százéves háborúban, Franciaország felemelkedésének kezdete.
1493-1494: Amerika felfedezése, a zsidók elüldözése Spanyolországból.
1949-1950: Izraeli függetlenségi háború vége, Holt-tengeri tekercsek megtalálása
1967-1968: Hatnapos háború.
A 21. század első ünnepi tetrádja éppen most tart (2014-15), és szeptember 28-án zárul le. Ez az ünnepi tetrád attól egyedi, hogy magába foglalt egy teljes napfogyatkozást is március 20-án, Írország fölött.”

 

 

 

Idén szeptember 13 és 28 között egyébként sok, nem csupán a zsidó naptár szempontjából figyelemreméltó esemény történik :

 

 
Szeptember 11: a 2001 szeptember 11-i , ikertornyok elleni terrorista merénylet 11. évfordulója
Szeptember 13: Rós Hásaná – Zsidó újév
Szeptember 13: Újhold és részleges napfogyatkozás a Szűz 20° -án
Szeptember 17 – a Merkúr elkezdi október 10-ig tartó tolatását
Szeptember 17 bepontosul a Jupiter – Neptun szembenállás
Szeptember 18: a Szaturnusz visszatér a Nyilasba
Szeptember 20- 25: Hádzs muszlim ünnep (Mekka)
Szeptember 22-27: Ferenc pápa Washingthon DC-be., New Yorkba és Philadelphiaba látogat
Szeptember 27-Október 4, 2015: Szukkot zsidó ünnep
Szeptember 28:  Telihold és teljes holdfogyatkozás, vérhold a Kos 4° án

 

 

 

(A zsidó hagyományban egyébként az újév (rós hásáná) és az engesztelés napja (jóm kippúr) közötti másfél hetet, „jámím nóráím”-nak, azaz „rettenetes napok” vagy „szörnyű napok” -nak nevezik. Ez a 10 napos időszak az önvizsgálat, bűnbánat, bűnvallás és a megtérés idejét. Idén rós hásáná szeptember 13. estéjén, újholdkor kezdődött, jóm kippúr pedig 23-án, szerda estétől csütörtök estig tart. A jelenlegi bolygóállások miatt a szűkebb környezetben és a nagyvilágban bekövetkező események mindenki számára jelzésértékűek lehetnek.)

 

 

 

Nem csupán a Vigyázó blog, hanem asztrológiai  portálok szerint is három szempontból ígérkezik különlegesnek a szeptember 28-i dátum környéke:

 

 



1 Jeruzsálem felett is látható lesz a fogyatkozás, és úgynevezett szuperhold lesz. (Ez 14 havonta történik, a Hold ilyenkor van a legközelebb a Földhöz.)
2 Kétezer év óta az első olyan ünnepi tetrád ér véget, ami egybeesik az elengedés évével.
3 Az elengedés évének utolsó hónapjában, egészen jom kippurig rendszerint történtek különleges események, amik új korszakot jeleztek előre:

 

 

1917. szeptember 17. – RMS Lusitania elsüllyesztése, Amerika hadba lép
1924. október 2. – Genfi egyezmény
1931. szeptember 18. – Japán megszállja Mandzsúriát, a japán terjeszkedés kezdete
1938. szeptember 30. – Müncheni egyezmény
1945. szeptember 2. – Japán kapitulál, a II. világháború vége
1973. október 6. – Jom kippuri háború
1980. szeptember 23. – Irak-iráni háború kezdete
2001. szeptember 11. – Terrortámadás Amerika ellen
2008. szeptember 29. – A Dow 777 pontot veszít, ez a legnagyobb esés a tőzsde történetében. A nagy gazdasági világválság kezdete”

 

 

 

A Szűz jegyében bekövetkezőt eklipsz és a zsidó újév által jelzett tanulási fejezetek, tisztulási folyamatok, a kezdetek és a lezárások egyéni szinten, horoszkóptól függően különbözők lehetnek. Kollektív szinten az elmúlt hónapok történéseinek fényében az égi események arra figyelmeztetnek, hogy ha a segítőkészség és az együttérzés (Halak Neptun) nem párosul józan ésszel és itélőképességgel (Szűz), a barbárság és a  vallási fanatizmus olyan pusztító káoszát szabadíthatjuk kontinensükre, amelyek néhány éven belül  a VII. századira emlékeztető viszonyokat teremthetnek rajta. Az újabb, küszöbön álló gazdasági összeomlás mellett ez jelenti ma az egyik legnagyobb veszélyt.

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Szeptemberi előrejelzés

Jupiter – Neptun szembenállás: újabb népvándorás?

Sorsfordulók hírnökei: a nap-és holdfogyatkozásokról általában

Apoklipszis, most…? (2014 április 15 teljes holdfogyatkozás)

Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek

(2014 tavaszának átalakító hatású formációi)

Őszi előrejelzések 2014 (benne a második vérhold, 2014 október 8)

Amikor a  kezdet és a vég összeolvad (2015 március 20 napfogytakozás)

Vérhold, harmadszor (Társas viszonyok próbája). 2015 április 4-i holdfogyatkozás

Putyin, az Egyesült Államok és a véres tetrád (2015 április 4-i holdfogyatkozás)

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!