asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Őszi előrejelzések, 2014

Őszi előrejelzések, 2014

ragyogó őszi fa

2014 szeptember 23-án, helyi idő szerint reggel 04: 29- kor hivatalosan is elkezdődött az ősz: a Nap a Mérleg jegyébe lépett. Az asztrológiában a napéjegyenlőségek, napfordulók időpontjai nagy jelentőséggel bírnak.

A nagyvilág eseményei és személyes ügyeink szempontjából a legfontosabb a tavaszi napéjegyenlőség, a Nap Kosba lépésének időpontja, ami az egész év eseményeibe betekintést ad. Legalább ennyire lényeges azonban az őszi napéjegyenlőségre felállított képlet is, ami egyfelől arról világosít fel, hova jutottunk el az eddig eltelt fél évben, és milyen megoldásra váró feladatok állnak még előttünk a következő tavaszi napéjegyenlőségig hátralevő hat hónap alatt. A napéjegyenlőségek közötti nyári és téli napfordulók ezeknek az útszakaszoknak a fontos mérföldkövei.

Az ősz egyszersmind a betakarítás, számvetés és a télre való felkészülés időszaka. Mivel a Mérleg az egyensúly, a kapcsolatok, partnerség jegye is, óhatatlanul el kell töprengenünk, merre is tartanak kapcsolataink, mi módon is találhatjuk meg belső egyensúlyunkat, hogyan egyenlítődnek ki (kiegyenlítődnek egyáltalán ? ) a ráfordítások és az eredmények életünkben, mi módon teremthetünk harmóniát önmagunkban és a külvilágban. Egy nappal később a Mérleg jegyében létrejövő újhold tovább hangsúlyozta e témák fontosságát.

őszi napéjegy 2014

Öngyógyítás, regeneráció, gazdaságos stratégiák

A napéjegyenlőség- képletben a Mérleg ura, a Vénusz a Szűz jegyében áll a Holddal. A racionális, méricskélő jegyben a hagyomány szerint nem érzi magát jól ez a két érzelmes, nőies bolygó. Most azonban sem érzelmiek sem anyagiak tekintetében nem árt a józan ész.
A Vénusz a pénzügyek jelölőjeként a szűkös anyagi tartalékokra figyelmeztet. A Szűz azonban nagy szakértője a gazdaságos megoldásoknak, találékony, gyakran jó kézügyességgel, műszaki érzékkel, a részletek iránti fogékonysággal rendelkezik. Így aztán, bármennyire irritáló is lehet piszmogása a nagyban gondolkodó Oroszlánnak (Jupiter), Nyilasnak (Mars), Kosnak (Uránusz), azok látomásait a tőle várható precizitással és költséghatékonysággal valósítja meg.
Jó ötlet hát nekünk is elgondolkozni, valóban meg kell-e válni a kiselejtezésre ítélt ruháktól és más használati cikkektől vagy némi átalakítással, javítással még hasznos darabok lehetnek. A túrkálók, bolhapiacok is kincsek lelőhelyeivé válhatnak, a csupán „szépséghibás” – tehát több-kevesebb erőfeszítéssel egészségesen működtethető – emberi kapcsolatainkat pedig meg kell tudni különböztetnünk azoktól, amelyektől valóban el kell távolodnunk.
A Szűz jegyében a Hold és a Vénusz fogékonyabbá tesz belső ritmusainkra, ciklusainkra. Pl. anélkül, hogy különösebben törekednénk rá, ebben az időszakban “véletlenül” épp olyan gyümölcsöket, zöldségeket kívánunk enni, mint amilyenek nagyszüleink kertjében teremtek, körülnézünk egy biopiacon, rá se bírunk nézni kedvenc hamburgerünkre, felfedezzük, hogy jobban esik természetes anyagokba öltöznünk, stb. Itt a remek alkalom arra is, hogy szakítsunk káros szenvedélyeinkkel (pl. dohányzás, alkohol, kábítószerek, túlevés vagy érzelmi függőségek), és egészségesebb szokásokat alakítsunk ki.

A szeptember 15-én bepontosult Vénusz – Plútó trigon remélhetőleg hozzásegített anyagi helyzetünk stabilizálásához is, noha valószínűleg szerény tartalékokról van szó, melyek megszerzéséhez sokat és keményen kellett dolgozni. Ez a formáció kedvezett az egészséges, komoly, kapcsolatok kialakításának is. Ezek azonban nem annyira a romantika, mint inkább a realizmus és a praktikum jegyében jöttek létre, fenntartásukhoz pedig némi közös munka is szükséges
Nagy dobások és nagy melléfogások

E hatások mellett azonban sokkal impulzívabb, extrovertáltabb energiák is jelen vannak. A Mars szeptember 14 óta a tüzes Nyilas jegyében halad október 26-ig.Az akarat, önérvényesítés, életerő, teljesítmények princípiuma ebben a jegyben igazi idealista. Nagy eszmék hajtják, de jelen esetben, a Szűzben álló Vénusszal, Holddal való feszült viszony hatására folyamatosan konfrontálódnia kell a valósággal. A nagyszabású ötletek csak akkor részesülnek kedvező fogadtatásban, ha sikerült bizonyítani, hogy a hétköznapokban is megállják a helyüket.
Az elmélet és gyakorlat közötti különbség egész időszakban érzékeny téma marad.
Marsnak ugyanis most semmi kedve kicsinyes részletekkel bajlódni. Nagyszabású látomásait támogatja a szeptember utolsó napjaiban bepontosuló Jupiter – Uránusz trigonja is. E nagyon kedvező kapcsolat hatására korábban csak vontatottan haladó ügyeink felpörögnek, a megoldások szinte maguktól kínálkoznak, az elmúlt hónapok látszólag eredménytelen erőfeszítései egyik pillanatról a másikra megtérülnek. A Nyilasban haladó Mars közreműködésével összeállóban van egy, a tűzjegyeket összekapcsoló nagy trigon is, így a hónap végén és október elején mi magunk is rengeteget tehetünk annak érdekében, hogy ügyeink sínre kerüljenek. A tüzes jegyekre jellemző hit, bizalom, optimizmus, lelkesedés, vállalkozószellem és kockázatvállalási kedv csodáikra képes, ha a föld jegyek gyakorlati érzékével, az anyagi világ realitásaira való fogékonyságukkal párosul.
Csakhogy az ellenkezője is ugyanígy bekövetkezhet. A Mars ugyanis diszharmonikus kapcsolatot, kvadrátot képez a Neptunnal. Emiatt könnyen előfordulhat, hogy jóllehet a lelkesedés és a nagy ötletek  adottak, hiányzik a megvalósításukhoz szükséges energia. Nemzetközi, országos és egyéni szinteken is fedezet nélküli nagy ígéretek születhetnek, a szerény, nehezen megteremtett anyagi tartalékok mindenfajta realitást nélkülöző projektekre fecsérlődnek, mindaddig, míg a valós problémák kezelésére elfogynak az anyagi eszközök. Az anyagi és érzelmi értelemben vett rossz befektetések, a hiszékenységből, rossz helyzetfelismerésből, túlzott idealizmusból fakadó veszteségek is gyakoriak lehetnek. Becsaphatnak vagy éppenséggel mi próbáljuk meg kihamiskodni magunkat kisebb- nagyobb trükkökkel bizonyos szituációkból. A kegyes, sőt egyenesen szükségszerű füllentésektől a gátlástalan átverésekig meglehetősen széles a skála. Ebben az időszakban magunk is kezére játszhatunk a végzetnek, ha érzékenységünket túl sok alkohollal, drogokkal, láncdohányzással, túlpörgetett társasági élettel próbáljuk tompítani.
Gyilkos fanatizmus, veszélyes túlkapások
A tűz jegyek hatása a szélsőségeknek, a veszély hajszolásának is kedvez. Amikor túlzásokba esik, Mars borotvaélen táncol, kísérti a sorsot – esetenként azért, mert nincs más lehetősége. Dupla vagy semmi helyzetbe kényszerül, a puszta, fizikai élete múlik azon, hogy megnyeri-e a partit, máskor pedig egyszerűen nem fér a bőrébe, értelmetlen hitvitákba bonyolódik, keresztesháborút vív, alkatához illő ideológiáktól felfűtve saját és mások életét is romba döntheti. A Kosban szikrázó Uránusz és az Oroszlán Jupiter még káprázatosabbá teszi a tűzijátékot.
( A mundán asztrológiában pl. a tűz jegyeket az iszlámmal is kapcsolatba hozzák. Irak hagyományosan az Oroszlán jegyéhez tartozik, az Iszlám Állam borzalmas túlkapásai pedig akkor kezdődtek, amikor a Jupiter az Oroszlánba lépett. Ezekkel a mundán asztrológiai szempontokkal nagyon részletesen foglalkozik Mandy Lockley asztrológusnő cikke: http://mandilockley.blogspot.hu/2014/08/jupiter-in-leo-iraq-connection.html. Mint felhívja a figyelmet, 1990 augusztusa és 1991 szeptembere között, tehát az I. iraki háború idején a Jupiter szintén ebben a jegyben tartózkodott, aztán 2002 augusztusa – 2003 – augusztusa között, a második iraki háború időszakban is. A 2011 tavaszán kezdődött arab tavasz idején a Jupiter a tüzes Kosban csörtetett, szoros kapcsolatban a Marssal és az Uránusszal. Természetesen egy ilyen nagyméretű és kegyetlen konfliktus kitöréséhez más, erőteljes és hosszú távú kozmikus hatások is hozzájárulnak – jelen esetben pl. a 2010 óta ható Plútó – Uránusz kvadrát.)
A flúgos futam egyaránt eredményezhet nem mindennapi sportteljesítményeket, zseniális improvizációkat, régi problémák megoldását egy huszárvágással, de rossz ütemezést, irányvétést, nagy padlót fogásokat is. Utóbbiak, a folyamatosan ható Plútó- Uránusz kvadrát hatására egész komolyak is lehetnek, az is előfordulhat, hogy a mostani eufóriában, könnyelműen hozott döntések, eltapsolt tartalékok következményei október 26 – december 4 között mutatkoznak majd meg a maguk komor valóságában, amikor a Mars a Bak jegyében halad. E szempontból a november 10- 15 közötti napok a legkritikusabbak, amikor találkozik a Plútóval és összeakaszkodik az Uránusszal, de az egész időszakban számíthatunk földrengésekre és vulkánkitörésekre.

A Plútó direktbe fordul
A Plútó (bővebben : A Plútó archetípusa, http://astroconsult.ingyenblog.hu/a-pluto-archetipusa.blog) szintén fontos szerepet játszik ebben a napéjegyenlőség- képletben. 23-án ugyanis abbahagyta április viszontagságos heteiben (ld. Ami jön fogadjátok, ami megy, engedjétek : https://asztropressz.wordpress.com/2014/04/16/ami-jon-fogadjatok-ami-megy-engedjetek/) elkezdett hátráló mozgását, és némi egy helyben toporgás után újra a szokásos irányban halad majd.

A retrográd mozgást kísérő sűrű, sötét, fojtogató, “valami lóg a levegőben” – típusú életérzés, a véget nem érő,sokszor csak küszöb alatt ható irritációk, egy helyben toporgás időszaka főleg azok számára ismerős, akiknek a Skorpió vagy a Bak fontos szerepet játszik képletükben (pl. személyi bolygók vagy aszcendens ezekben a jegyekben). Persze mások sem tudták kivonni magukat ezek alól a hatások alól. Sokak számára ismerős az a folyamatos bizonytalanság is, amikor hosszú hónapokon át is haladhatunk, komoly erőfeszítéseket téve egy irányba anélkül hogy tudnánk, a megfelelő helyre fektettünk-e be energiát. A tévedés- próbálkozás-. tévedés – próbálkozás lehetősége ugyanis folyamatosan benne van a pakliban
Nos, ez a direktbe váltás akkor is hozhat megkönnyebbülést, ha a Plútó nemcsak az újjászületés, regeneráció, hanem valaminek a radikális és végérvényes lezárását hozza el. Hiszen, ahogy egy régi barátnőm szokta mondani, jobb a borzalmas vég, mint a végtelen borzalom (minő véletlen, képletében meghatározó szerepet játszik a Plútó)

Hogy végül jóra vagy rosszra fordulnak a dolgok, a mi korábbi magatartásunktól is függ. Valamennyien ismerjük azokat a meséket, amelyekben a szegény, de szorgalmas lányt bőségesen megjutalmazták, elkényeztetett, nyafka mostohanővére azonban alaposan megbűnhődött. Nos, ezeket a történeteket mintha egyenesen a Skorpió Szaturnusz és a Bak Plútó szerzőpárosa írta volna. Ha sikeresen oldottuk meg eddigi feladatainkat, még az elénk tornyosuló nehézségek ellenére is olyan érzés tölt el bennünket, hogy a megfelelő irányban haladunk, előbb-utóbb minden rendben lesz és utunk végén pontosan ott leszünk, ahol lennünk kell.

A Plútó direktbe fordulása újholdkor hozzásegít ahhoz is, hogy nagyon reálisan lássuk, hogyan változtunk meg idebent és ez hogyan változtatta meg külső valóságunkat. Az erősen energetizált Mérleg újhold hatására arra is ráláthatunk, életünk milyen területein kell radikális változtatásokat eszközölnünk, hogy valóban megújulhassunk. Mivel a Mérleg a kapcsolatok, partnerségek jele is, szinte biztos, hogy mindez érinti majd társulásainkat is.

Érdemes átgondolni tehát az újhold környékén (szeptember 24), majd a Mérlegben járó Hold Uránusszal és Plútóval képezett feszült kapcsolata (szept 25) során szerzett benyomásainkat. Pl. mi történt párkapcsolatunkban vagy egy társasági eseményen? Néhányan ráébredhetnek, ahhoz, hogy megfelelő partnert vonzzanak be, nekik is bizonyos külső- belső átalakításokat kell eszközölniük magukon, ki kell lépniük egy meglévő, nem kielégítő kapcsolatból, el kell dönteniük, belemennek-e vagy sem egy szerelmi háromszögbe, felszámolnak-e vagy sem bizonyos társulásokat, valamilyen csoport tagjaként vagy inkább egyedül folytassák útjukat, mi szükséges ahhoz, hogy rátaláljanak a megfelelő csapatra (illetve hogyan hozhatnak létre ők maguk egy ilyet), stb.
És most következzenek az idei ősz legfontosabb bolygóhatásai:

A nagy tűztrigon

A Jupiter (Oroszlán), Uránusz (Kos) és Mars (Nyilas) részvételével alakul ki, fontosabb jellemzőit fentebb felsoroltam
Először a Jupiter és az Uránusz kerül kedvező kapcsolatba, kiragadva hétköznapjainkból, mozgást, újdonságot hozva életünkbe. Ez a hatása már szeptember közepe óta érződik, majd a hónap végére egyre erősödik. A Mars október 3- október 9 között vesz részt ebben a lendületes, kreatív, de könnyelműségre, felelőtlen kockázatvállalásra is hajlamosító formációban.
Ebben az időszakban érdemes visszagondolni 2010 koranyarára, amikor a Jupiter és az Uránusz együtt álltak a Kos elején, ill. a 2011 márciusától 2011 június elejéig terjedő időszakra, amikor ugyanebben a jegyben tartózkodtak mindketten, valami új, nagyszerű, izgalmas és érdekes kezdetét jelezve. Az eredmények azonban legtöbbször nem voltak tartósíthatók, mert anélkül próbáltunk valami merőben újat, gyökeresen különbözőt felépíteni, hogy megváltoztattuk volna a régi, ielavult hiedelmeinket és szokásainkat. Az elmúlt négy év történéseinek köszönhetően aztán apránként ezekre a kiigazításokra is sort kerítettünk, noha nem mindig olyan formában ébredtünk rá hiányosságainkra, ahogy ezt szerettük volna.

A Merkúr hátraarcot vág

A Merkúr okt 4- től 25-ig hátrál a Skorpió 2 fok – Mérleg 16 fok között. A kommunikáció, kapcsolatteremtés, kereskedelem, szerződések, utazások bolygójának retrográd mozgása a vele analóg területeken is kuszaságot teremthet. A tradicionális asztrológia szerint ebben az időszakban nem jó ötlet szerződéseket kötni, érdemes elhalasztani az okmányok aláírását, és ne kezdjünk bele semmi fontosba ( pl. vállalkozásba,, nagyobb lélegzetű tervbe). Az időszak házasságkötésre sem ideális. Az ismétlés, valaminek az átfogalmazása, újragondolása, rendszerezése azonban nagyon- nagyon gyümölcsöző lehet ebben az időszakban.
Más bolygóhatások mellett további bonyodalmakat ígér, hogy a Merkúr a Via Combustán, az Elégetett Ösvényen, azaz az Állatöv Mérleg 15 foktól Skorpió 15 fokáig terjedő szakaszán végzi hátráló mozgását. Az asztrológiai hagyomány megpróbáltatásokat, nehézségeket társít hozzá, a legnagyobb kihívásokat a Mérleg 25 fok – Skorpió 6 fok közötti szakasz tartogatja.
Nap – Plútó kvadrát
Október 4-én, a Nap- Plútó kvadrát bepontosulásakor úgy érzehetjük, hogy identitásunkat, haladási irányunkat olyan, elemi erejű hatások kérdőjelezik meg, melyekre vajmi kevés befolyást gyakorolhatunk. Hatalmi harcok, övön aluli támadások, nehéz emberek, olyan kötélhúzások, melyeknek nincs igazi győztese- keresztezhetik utunkat. A kezelésükhöz szükséges eszközök hiánya persze elemi túlélőkészleteinket is aktiválhatja, úgyhogy a végén kellemes meglepetéssel tapasztaljuk: erősebbek vagyunk, mint hittük. A nagy tűztrigon hatására azonban túl is lőhetünk a céélon vagy azon kapjuk magunkat, hogy ágyúból tüzelünk verébre, Mielőtt élethalálharccá fajuló vitába bocsátkoznánk tehát, érdemes eltöprengeni: mindenáron azt akarjuk-e hogy nekünk legyen igazunk, vagy egy olyan egyezségnek örülnénk jobban, aminek köszönhetően a legjobban jövünk ki a helyzetből.
Nap – Uránusz szembenállás

Október 7-én, amikor a Nap szembenállásba kerül az Uránusszal végképp kicsúszhat az ellenőrzés a kezünkből. Csak a bizonytalanság a biztos, eddigi koncepcióinkat a legmeglepőbb fordulatok írhatják felül. Persze, ez sem jelent szükségszerűen kellemetlen fordulatokat-gondoljunk pl. a biciklistára, aki addig marad egyensúlyban, ameddig tekeri a pedált és mozgásban van. A kiszámíthatatlanság megnövelheti spontán reakciókészségünket is, valamint arra sarkallhat, hogy eredeti, újszerű, előítéletektől mentes megvilágításban szemléljük a dolgokat, az új nézőpontok pedig akár új utakat is megnyithatnak.
Az előbb felsorolt bolygóhatások energiái az október 8-i teljes holdfogyatkozásban, majd az azt követő október 23-i részleges napfogyatkozásban adódnak össze. Az eklipszek általános hatásairól ld: Sorsfordulók hírnökei: https://asztropressz.wordpress.com/2014/04/15/sorsfordulok-hirnokei/
Teljes holdfogyatkozás a Kosban
A következő teljes holdfogyatkozásra, vérholdra október 8 -án 10: 53 -kor kerül sor a Kos – Mérleg tengelyen (15 fok 7′). Mint az április 15-i teljes holdfogyatkozást bemutató cikkben szó volt róla (Apokalipszis most ,http://hu.netlog.com/napiasztro/blog/blogid=570332) a tavaszi volt az első egy nagyon ritka eklipsz sorozatból. Az elkövetkező másfél év alatt egymás után négy teljes holdfogyatkozásra, “vérhold” tetrádjára kerül sor. A jelenlegi a második. Az elmúlt fél év történéseinek a fényében valószínűleg azok is egyetértenek azzal, hogy az eklipsz baljós időszaknak volt az előhírnöke, akik nem tartják valami sokra az asztrológiát.

verhold okt 8

Bár az októberi “vérhold” hatásai nem annyira súlyosak, mint az áprilisié, jónéhány kellemetlen meglepetést tartogathatnak , A fogyatkozás 58 percen át hat, így az asztrológiai hagyomány értelmében kb. egy hónapon keresztül érezteti a hatását (persze, akik az idő tájt ünneplik születésnapjukat, Holdjukra, személyi bolygójukra, ascendensükre esik, sokkal hosszabb távú változásokat élnek át)
Az október 8– i teljes holdfogyatkozás az én (Kos) és mások (Mérleg) tengely mentén jön létre, még inkább fókuszba helyezve a kapcsolatokat, beleértve a nemzetközieket is. A holdfogyatkozás képletben nagyon erőteljes hatások érvényesülnek. A telihold egy rendkívül robbanékony T- kvadrát formáció része, ahol a Vénusz együtt áll a Nappal Mérlegben, oppozíciót képeznek a Kos Holddal együtt álló Uránusszal. (A Vénusz – Uránusz szembenállás csak október 12-én pontosul be, de a hatás érzékelhető,) A Mérlegben és a Kosban levő bolygók pedig újabb diszharmonikus kapcsolatot, kvdrátot létesítenek a Plútóval (A Vénusz – Plútó kvadrát egzakt).

A radikális változások valószínűleg társas viszonyainkat és pénzügyeinket érintik majd szakítások és egymásra találások, nagy nyereséget, de sokkal valószínűbben nagy padlótfogást eredményező üzletek, befektetések formájában. Az Uránusszal együtt álló Hold hatására szokatlan barátok és ügyek jelenhetnek meg a semmiből,váratlan találkozások kavarják fel érzelmi életünket. Más témákkal kapcsolatban is jó, ha felkészülünk a meglepetésekre. Felelevenedhetnek a 2012 -es Pluto – Uránusz kvadrát témái is. a hóbortos ötletek, a lehetőségek túlértékelése, a társulások elhamarkodott felbontása további veszteségeket eredményezhet.
A tavasszal ható Nagy Kereszttel ellentétben most a Mars, a Jupiter és az Uránusz közötti nagy trigon valamelyest ellensúlyozza a destruktív hatásokat. Tehát kezdeményezőkészséggel, kreativitással, egészséges kockázatvállalással…és némi szerencsével a legjobbat is kihozhatjuk a legkedvezőtlenebb feltételekből, az esetleges hibákat jóvá tehetjük. Ennek azonban a fordítottja is igaz lehet: a könnyelműség, a kalandvágy, a rövid távban gondolkodás, felelősségérzet hiánya, a fanatizmus, az elvakult indulatok katasztrófákhoz vezethetnek. A nagy trigonok ugyanis nem csupán jót jelentenek, tüzes jegyben, egy eklipsszel kombinálódva úgy egyéni, mint közösségi szinten pusztító erejű tűzvészt is okozhatnak.
Peter Stockinger mundán asztrológus ( http://starsandstones.wordpress.com/2014/09/17/lunar-eclipse-8-october-2014/) szerint ez a meglehetősen veszélyes hatású eklipsz, amely járványok robbanásszerű elterjedését, erőszakot, kegyetlenkedést jelezhet világszerte. Stockinger szerint az események elsősorban Oroszországot, Kínát, Thaiföldet, Laost érinthetik.

Részleges napfogyatkozás

A részleges napfogyatkozásra a Skorpió 0 fok 15′-en kerül sor, két nappal a Merkúr direktbe váltása előtt. A retrográd mozgásnak tehát szintén nagy jelentősége van : ha nem ismételtük át elég alaposan a merkúri leckéket, az újhold és eklipsz kellemetlen tapasztalatokkal ébreszthet rá hiányosságainkra. Ennek ellenére a hatások hosszú távon akár pozitívak is lehetnek. A váratlan változások a növekedés és a fejlődés alkalmait is megteremthetik a későbbiekben, bár akkor és ott válsághelyzeteket generálhatnak. Ez most kétszeresen is érvényes, hiszen a jegyek 0 foka kritikus foknak számít az asztrológiában, a Skorpió princípiumot pedig a krízissel és az átalakulással is kapcsolatba hozzák

nafogy okt 23

A Nappal együtt álló Vénusz pozíciója meglehetősen kedvezőtlen: a szoros együttállás “elégeti”, ráadásul száműzetése jegyében a Plútó uralma alatt áll. Ez megint csak kapcsolatok válságára, érzelmi veszteségre is utalhat, ám ha éppenséggel egy betegesen működő kapcsolat zárul le, az amit most halálos sorcsapásnak élünk meg, hosszú távon a gondviselés kegyelmének tekinthető. Anyagi veszteségek, károk is elképzelhetők.

Stockinger mundánasztrológus (http://starsandstones.wordpress.com/2014/09/23/solar-eclipse-23-october-2014/) szerint ez az eklipsz a Fülöp- Szigeteket, Indonéziát, Taiwant, Észak – Koreát, Kína egyes részeit és Oroszországot érintheti rövid távon, de a későbbi hónapok folyamán az Egyesült Államokban és Kanadában is éreztetheti a hatását. Aggályai szerint az ISIS háborús bűneihez hasonló kegyetlenkedések – pl. a lefejezések tovább folytatódhatnak, a fegyveres összetűzések sok áldozatot követelnek majd. A Nap által elégetett, száműzetésben levő Vénusz arra utal, hogy a nők különösen megsínylik majd a hatását.

Mars a Bakban, Jupiter – Szaturnusz kvadrát

Október 29-én a Mars a Bakba lép. December 4-ig tartózkodik a megfontolt, hatékony jegyben . Mostani vendégeskedése azonban meglehetősen komorra sikerül, hiszen eközben ura, a Szaturnusz is kvadrátot vet képez a Jupiterrel. Bár a fényszög nem pontosul be hatása október végétől szinte egész novemberen át érzékelhető lesz.

E princípiumok együttes hatása leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor másnaposan, üres zsebbel ébredünk egy hetedhét országra szóló buli után. Kevésbé kedélyes hasonlat: a hatalom fegyveres alakulatai, amelyek vérbe fojtják a tüntetéseket, a tömeges letartóztatások, kínzások, megfélemlítések, a rossz választásokat követelő gazdasági mélyrepülés, diktatúra, rendőrállam megszilárdítása és még sorolhatnánk az analógiákat.

Bár remélhetőleg a legrosszabb forgatókönyvek elmaradnak, most kiderül, mi bizonyul életképesnek az elmúlt hat hét alatt felvillant lehetőségekből. A légvárépítésnek hatalmas lehet az ára: fagyos talajon, mostoha terepviszonyok között építkezni nagyon nehéz. A szerencse helyett a kitartás, a belső tartalékok mozgósítása, az aprólékos, kemény munka, előrelátás hozhat eredményt. A kanyarok levágására irányuló kísérletek, a sietség, kapkodás veszteségekhez, balesetekhez vezethetnek. A hirtelen fellángolásból hozott döntéseknek a gyakorlati következményeivel is szembesülni kell, az új úton akkor sem könnyű kitartani, ha egészséges, hosszú távon a javunkat szolgáló lépésekről van szó. Ahhoz, hogy valamit nyerjünk, létrehozzunk, továbblépjünk, valami vagy valaki másról le kell mondani, a leválás folyamata pedig akár olyan fájdalmas is lehet, hogy úgy gondoljuk, így talán nem is érte meg. A korábbi állapotokhoz való visszatérés azonban legalább olyan frusztráló, sokszor lehetetlen is. Ezért ha tetszik ha nem, tovább kell haladni az úton…

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: