asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Uránusz – Plútó kvadrát

Uránusz – Plútó kvadrát

 

 

December 15-én újra bepontosul az Uránusz – Plútó kvadrát. Ezzel a személyes és kollektív szinten egyaránt nagyon jelentős hatással a blog számos cikke foglalkozott. Az asztrológusok világszerte egyetértenek abban, hogy akár több generáción keresztül is befolyásolhatja életünket.

 

 

 

 

Marina Macario

 

Londonban élő asztrológus és illusztrátor, húsz éves szakmai tapasztalattal. Jelenlegi cikke az Uránusz – Plútó ciklusait mutatja be. A cikk illusztrációi Marina munkái.

 

 

 

 

 

Zsarnokok és diktátorok

 

 

Az Uránusz és a Plútó hét kvadrátból álló ciklusa még 2012 júniusában kezdődött. Mostanra már fogalmat alkothattunk e bolygókapcsolat által képviselt energiaforma természetéről Kétségtelen, hogy hatásai érezhetők Úgy tűnik, mintha épp egy paradigmaváltás zajlana, de a még mindig csak a kezdetén tartunk ezeknek a komplex folyamatoknak. A maguk teljességében nézve az Uránusz és a Plútó ciklusai rendkívül hosszúak- hiszen az egyik együttállástól a következőig nagyjából száz év telik el. Egy generációs holdciklushoz hasonlóan működik. A jelenlegi ciklus magvait az 1965- 1966 közötti Plútó- Uránusz együttállás ültette el.

 

 

Most sokkal hasznosabb felidézni, mi minden kezdődött el 1965- 1966-ban , mint összehasonlítani a jelenlegi, közeledő kvadrát hatását az 1932-1934-es távolodó kvadrátéval. (Noha biztosíthatlak afelől, hogy van némi összefüggés közöttük).Természetesen mindkét kvadrát krízispontot jjelöl, de van egy különbség is közöttük. A mostani közeledő kvadrátnál ”Ebben az esetben a bátorság, hogy merjünk cselekedni egy krízishelyzetben,hogy szembenézzünk a zsarnoki múlttal, aktív és meghatározó szakítást eredményez a régi dolgokkal. Ennek ellenére gyakran bizonyos időnek el kell telnie ahhoz, hogy a maguk teljességében felfogjuk ezeknek a pillanatoknak a nagyságát és hosszabb távú hatását”Cyber World Khaldea

 

Az 1932 -1934-es távolodó kvadrát időszakát a diktátorok hatalomra jutása és a nagy gazdasági válság fémjelzi. E folyamatok előzményei azonban 1850 – 1851 -ig vezethetők vissza. Ebben az időszakban az imperialistákat birodalmaik építése és az Újvilág javainak kifosztása foglalta le. Később, e ciklusok folyamán nagy éhínségeket láthatunk keleten, míg nyugatot felvirágoztatta az iparosodás kora. Az 1876 – 1878-as közeledő kvadrát idejére már meglehetősen szembeszökő volt a kontraszt. És most újra elértük a közeledő kvadrátnak ezt a pontját. Lehetnek pénzügyi összeomlások, szűnhetnek meg munkahelyek, de ez a veszteség SEMMI az 1800-as évek végéhez képest, amikor Indiában és Kínában százezrek haltak éhen.

 

40 millió halottról van szó! Hátborzongató összehasonlítási alap, nemde? Azt hiszem, a közeledő kvadrát jelenlegi fázisa kulcsszerepet játszik abban, hogy megelőzzük egy későbbi, megsemmisítő erejű atomháború kitörését. (Ha ezt a ciklust követjük), ez a háború nem sokkal a 2073 – 2074-es távolodó kvadrátot követően törhetne ki. Azonban úgy gondolom, hogy a ’60-as években elkezdődött ciklus nem torkol majd a korábbihoz hasonló hátborzongató végkifejletbe. De azért ne bízzuk el magunkat. Talán nem is lesz szükség fizikai értelemben vett háborúra, ha már a fejekben zajlót megnyertük. Meglehet, néhányan közülünk fizikai értelemben is rabszolgasorban éltek az elmúlt ciklusban, most azonban ki kell szabadítanunk magunkat azokból a bilincsekből, amelyekbe mi vertük saját magunkat.

 

Uránusz- Plútó együttállás (1850-1851) Kos 3 fok
Éhínség Írországban (egymillió halott). Aranyláz Ausztráliában. Taiping felkelés Kínában820millió halott), a Szökött rabszolga törvény (Fugitive Slave Act) az Egyesült Államokban, a londoni Nagy Kiállítás, ahol a viktoriánus brit birodalom elbüszkélkedett a világ előtt civilizációjának valamennyi „csodálatos”….és rabszolgamunkára épülő vívmányával.

 

Közeledő Uránusz- Plútó kvadrát (1876 – 1878) Oroszlán 2 fok/ Bika 2 fok
Éhínség Indiában, 26 millió halott, Viktória királynő India császárnője lesz. Éhínség Kínában- 13 millió halott. Az Aranyozott kor kezdete az Egyesült Államokban. Thomas Edison feltalálja a fonográfot. Az első kereskedelmi telefonközpont.

 

Uránusz – Plútó szembenállás (1901 – 1902), Nyilas 2 fok / Ikrek 2 fok
Megalakul az Ausztráliai Nemzetközösség. Az első repülés. Meghal Viktória Királynő. Az első nyilvános telefon. A brit parlament elé terjesztik az első, nők szavazati jogát követelő petíciót. Marconi befogja az első, transz- atlanti rádiójelet. Az Egyesült Államokban, Kaliforniában megnyílik az első mozi, Kentben (Egyesült Királyság) megnyílik az első borstal (büntetés-végrehajtási reform iskola – ford. megj), Nathan Stubblefield kísérletezni kezd az első vezeték nélküli telefonnal (Az első mobil. Igen, tényleg!)

 

Távolodó Uránusz – Plútó kvadrát (1932- 1934), Kos 3 fok – Rák 3 fok
Éhínség a Szovjetúnióban (milliók halnak meg), a Nagy Gazdasági Válság – 14 millió munkanélküli az Egyesült Államokban. Megalakul az FBI. Diktatúrák kialakulása Európában. Hitler hatalomra jutása. Megjelenik a Szép, új világ. A bebörtönzött Gandhi éhségsztrájkba kezd. Az első Mars- szelet. Az első antibiotikum tabletta. Az első TV- készülék. Felfedezik a neutront.

 

Az utolsó Uránusz – Plútó ciklus vége felé a náci pártban testet ölt a plútói energia zsarnoki aspektusának legszélsőségesebb formája. Magának Hitlernek a felkelő Uránusza a legridegebb,leglelketlenebb, legszemélytelenebb formában nyilvánult meg. Akkoriban azonban nagyon is korának az embere volt. Egy ciklus végén gyakran felismerhetők a következőnek a csírái is. A náci technológiát a mai napig használják. A listán a domináció alattomosabb formái is megjelennek: a TV, a cukor, a félelem (neutron bomba). A Szép, új világ néhány részlete talán most játszódik le. A könyvben mindenki szómát fogyaszt, „az államilag előállított drogot, amely öngyógyító komfortmechanizmusként működik bármilyen stesszes vagy kényelmetlen helyzetben, feleslegessé téve a vallást és mindenfajta, a Világállamtól független vagy afölött álló személyes elköteleződést…Az egyedül töltött órákat felháborító idő- és pénzpazarlásnak tekintik, az egyéniséggé válni pedig rémületes perspektíva. Kondicionálással fogyasztásra tanítják az embereket és arra, hogy egyetlen percre se akarjanak magukra maradni. (ang. Wiki )

 

Tetszik mit mondott Palden Jenkins az Uránusz – Plútó ciklusról.”Az Uránusz és a Plútó rájuk nagyon jellemző módon gerjesztenek ellenállást és váltanak ki konzervativizmust. Arra sarkallják az embereket, hogy félelmeiken felülkerekedve, a fenyegető bizonytalanság vagy katasztrófa ellenére is merjenek változtatni.”

 

1929-ben Hitler a gazdasági összeomlást meglovagolva jutott hatalomra. Megmentőt láttak benne. A nácik csupán azért tehettek szert fölényre, mert okosan használták fel a propaganda eszközeit reménytelenül szegény és legyengült népükkel szemben. De a náci párt még akkor sem alkothatott túlnyomó többséget. Több, egymást követő választás után a nácik csak 1932-ben válhattak első párttá, Hitler pedig 1933-ban, az ellenzék betiltása révén szabadult meg az ellenőrzéstől. „Ebben az esetben az a történelmi tanulság, hogy ha a változás erői blokkolódnak, brutálisakká válnak, túlkapásokhoz vezetnek, és ennek természetes folyományaként olyan történelmi szereplők jutnak hatalomra, akik nem riadnak vissza attól, hogy kihasználják az helyzetet. De rend szerint a hatalomnak ezek a birtokosai a kollektív pszichének egy olyan elemét testesítik meg, amely autoriter kontroll után sóvárog akkor is, ha épp az ellenkezőjét követeli.” Palden Jenkins.

 

 

Igen, mind az Uránusz, mind a Plútó a változásról szólnak, de a plútói átalakulás sebe talán mindörökre a felszín alatt, rejtve gennyedzik, mindaddig míg az Uránusz villáma le nem sújt a megfelelő pontra. Ez a folyamat leginkább a Tarot villám sújtotta Tornyához hasonlítható. Eltarthat egy darabig, míg sikerül újraépíteni azt, ami összeomlott. Gyors megoldásokról szó sincs. Az Uránusz és a Plútó kellemetlen hálótársak, ugyanis, míg az Uránusz azonnali változásokat sürget, a Plútó kínosan lassú és alapos átalakulásokat követel. De ebben a modern – voltaképpen uránikus társadalomban úgy nőttünk fel, hogy hozzászoktunk a folyamatosan gyorsuló technológiákhoz és az ezekhez illeszkedő élettempóhoz.(A világ első, a szó valódi értelmében vett autópályáját, a német Autobahn-t 1932-ben adták át). A Plútó a hosszabb távú, karmikus vonzatokkal bíró fejlődési ciklusokra emlékeztet bennünket. Amit valaki elvetett, azt másvalaki generációkkal később learatja. „Persze, 1968-ban feljutottunk a Holdra, de akkor is messze vagyunk még attól, hogy a maga mélységeiben dolgozzuk fel az űrutazás implikációit, ha ET holnap a Földön landolna.!.. Az Uránusz – Plútó együttállások és oppozíciók egy katartikus hasmenéshez hasonló váratlan és radikális változásokat hozhatnak, de ezek teljes integrációja hosszú időbe telik”– vonja le a következtetést Palden Jenkins.

 

Uránusz – Plútó együttállás (1965 – 1966), Szűz 2 fok
Véres vasárnap – polgárjogi demonstráció. Vietnamba küldik az első csapatokat. A világ első atomerőműve. A Betsy hurrikán végig söpor New Orleanson (egy milliárd dolláros kár, 76 halott), a Moor-i gyilkosságok, Myra Hindley  és Ian Brady letartóztatása. A Fehér Ház előtt több ezren tüntetnek a háború ellen. Megalakul a Nők Nemzetközi Szervezete ( National Organization For Women). A queenslandi őslakosok szavazati jogot kapnak. Automatikus vezérlésű szovjet űrrakéta landol a Holdon. „A Beatles népszerűbb, mint Jézus”- jelenti ki John Lennon. Húszezer buddhista vonul fel Dél -Vietnamban. Két halálos erejű földrengés egész városokat rombol le Törökországban. Illegálisnak nyilvánítják az LSD-t. Megérkezik az első HIV fertőzött az Egyesült Államokba.

 

Közeledő Uránusz – Plútó kvadrát (2013 – 2015), Kos 1 fok – Bak 1 fok
Oroszország fölött felrobban egy meteor (1491 sebesült). A tudósok első ízben állítják elő egy kollagénmolekula-lánc egy darabját három dimenziós printerrel. Lemond Benedek pápa. Bangladeshben összedőlt egy gyár ( 1129 halott, 2500 sebesült). Árvizek és földcsuszamlások Indiában (5700 halott). Tömegtüntetések, erőszak Egyiptomban. A Fülöp – szigeteken és Vietnamban pusztít a Yolanda tájfun (6241 halott). Automatikus vezérlésű űrhajó landol a Holdon. 13 év után az Egyesült Államok és Nagy- Britannia elkezdi visszavonni csapatait Afganisztánból. Folytatódik az Arab Tavasz (2010 óta tartó zavargások és polgárháborúk az arab világban)

 

Plútó- Uránusz szembenállás (2046 – 2048), Halak 1 fok – Szűz 1 fok
Távolodó Uránusz – Plútó kvadrát, (2073 – 2074 ) Bak 1 fok – Kos 1 fok

 

Mindkét Uránusz- Plútó ciklusban felismerhető néhány lenyűgöző összefüggés a  jelentősebb nőjogi és polgári engedetlenségi mozgalmak között. Richard Tarnas Kozmosz és psziché ( “Cosmos & Psyche” ) című terjedelmes könyvében fantasztikus áttekintés található a külső bolygók nagy ciklusainak történelmi hatásairól. Ő nálam sokkal tágabb orbiszt számol ezekre a hatásokra: a szerintem 1965 – 1966 között érvényesülő Plútó- Uránusz együttállás pl. az ő számításai szerint 1960- tól 1972-ig éreztette a hatását. Persze jelenlegi kutatásaimhoz némiképp le kellett szűkítenem ezt a kört, különben könyvet írhattam volna cikk helyett. De 1966-ban születettként határozottan érzem a közös hullámhosszt az 1960-1972-es generációval.

 

Mint egy korábbi írásomban kifejtettem, hogy a z Uránusz – Plútó kvadrát bizonyos tekintetben szexuális (Plútó) forradalomként (Uránusz) is megnyilvánulhat. Az Uránusz- Plútó ciklusok történetét áttekintve jó érzéssel tölt el, hogy erre annyi világos példát találhatunk. Összegyűjtve az 1850/51-es Uránusz – Plútó kvadrát energiáit, a legelső Nőjogi kongresszust az utolsó ciklus elején tartották New Yorkban. E csoport vezetői női írók voltak, akik megfogalmazták a maguknak szavazati jogot kérő nők követeléseit. Ebben az időszakban jelentek meg az első feminista könyvek, köztük a Beszélgetések a nőkről (1850) és a Nők felszabadítása (1851)

 

Amit az együttállás időszakában elvetettek, az Uránusz – Plútó szembenálláskor ( 1901/02 ) harcias formát öltött.1902-ben 37.000 nő írta alá azt a brit parlament elé terjesztett petíciót, amelyben szavazati jogot követeltek maguknak. 1903-ban Emmeline Pankhurst megalapította a Nők Társadalmi és Politikai Unióját (“Women’s Social & Political Union”). Ugyanebben az évben kapott Nobel díjat az első nő, Marie Curie.1966-nan az Uránusz- Plútó együttállás, a Nemzeti Nőszervezet ( National Organization For Women) (1966) megalapításával elhozta a feminizmus második hullámát. A misztikus nőiséget (1963)olyan könyvként tartják számon, „amivel az egész elkezdődött”.És,a munka-és tanulási esélyegyenlőség megteremtésével ezen az úton haladunk tovább Nyugaton. De annak az ideje talán csak a 2046/48-as Uránusz – Plútó szembenálláskor jön el, hogy olyan mértékű, valódi egyenlőséget vívjunk ki keleti nővéreink számára, mint amennyire valódi spirituális értelemben egyenlők.

 

De a kapcsolat fellelhető a civil polgári engedetlenségi mozgalmak újabb terjedési hullámában is. 1850/51-ben, az Uránusz – Plútó együttállás idején adta ki Henry David Thoreau gondolatébresztő értekezését, A polgári engedetlenség feladatáról (“On The Duty Of Civil Disobediance”) címmel. Ő egész életében abolicionista volt, aki Mohandas Gandhira (1932/34-es Plútó- Uránusz kvadrát), majd később Martin Luther Kingre is ( 1965/66-ös Uránusz – Plútó együttállás) óriási hatást gyakorolt. 1901- 1902-ben, az Uránusz – Plútó szembenállásakor Lev Tolsztoj politikai írásai keltettek felbolydulást, hatást gyakorolva az oroszországi forradalomra is. „A polgári engedetlenségi mozgalmaknak ezt a fejlődési vonulatát, – Thoreaut, Tolstojt, Gandhit, Kinget – természetesen mindenki jól ismeri. Ami viszont meglepő – és nem kellene ilyen következetesen megtörténnie – az az Uránusz – Plútó ciklusoknak való pontos megfelelés”.[ Richard Tarnas Kozmosz és psziché ( “Cosmos & Psyche” )].A jelenlegi , 2013/15- ös Uránusz – Plútó kvadrát hatásának egyik legfrissebb témája az erőszakmentes Foglald el (Occupy) mozgalom lehet, amely 2011-ben, a Foglald el a Wall Streetet demonstrációkkal vette kezdetét. Az „Occupy”- jelenség azóta is folyamatosan terjed világszerte.

 

Mit várhatunk tehát a jelenlegi Uránusz – Plútó kvadráttól? Mivel ez egy közeledő kvadrát, azon a ponton vagyunk, ahol az 1960-as években elvetett magvak fejlődése felgyorsul. Valamennyi ilyen kereszteződési pont jelentős, hiszen a közeledő és a távolodó kvadrátok egyaránt rendelkeznek egy olyan titkos minőséggel, ami miatt összeállásuk időszakában még nem nyilvánvaló valamennyi hatásuk. Természetesen a felszínen nagyon is érzékelhető a kvadrátok erőszakossága és az általuk gerjesztett válság, de a valódi felszabadulás világossága még nem annyira nyilvánvaló. Egyszerre éljük meg a szabadságharcot és hordozzuk az 1965/66- ban fogant magzatot. Ez fontos időszak az embrió fejlődésében, és megadva magunkat a fatalista Plútó nyomásának, megvan az esélye, hogy elvetéljük mindazt, amit eddig megvalósítottunk.

 

A diszharmonikus Uránusz a korábban említett azonnali megvilágosodást várva akar gyors megoldásokat. Ez nem rólunk szól, hanem gyermekeinkről és az ő gyerekeikről. Milyen fajta szép, új világot fognak megörökölni? Ezúttal nem fognak olyan szintű súlyos atrocitások történni, mint a náci Németországban, de a távolodó kvadrát elrettentő példaként szolgálhat, mi minden történhet, ha engedjük meggyökeredzni e közeledő Uránusz – Plútó kvadrát legrosszabb megnyilvánulási formáit. Nem vagyunk mindnyájan egyek, ha ez azt jelenti, hogy egy nyáj tagjaivá válhatunk,amely aláveti magát egy Hitlerhez hasonló alaknak. Következésképpen karmikus kötelességünk gondoskodni arról, hogy nem nevelünk ki egyetlen újabb rabszolgát sem e gépezet számára, és arra tanítjuk gyerekeinket, hogy ne féljenek nagyon is egyéni és csodálatos individuumokká válni.

 

Pontos Uránusz – Plútó kvadrátok dátumai:

Uránusz – Plútó kvadrát: 2012 június 24 ( Kos/Bak 8 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát : 2012. szeptember 19 ( Kos/Bak 6 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát 2013.május 20 ( Kos/Bak 11 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát 2013. november 1 ( Kos/Bak 9 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát 2014. április 21 ( Kos/Bak 13 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát 2014. december 15 ( Kos/Bak 12 fok)
Uránusz – Plútó kvadrát 2015. március 17 ( Kos/Bak 15 fok)

translated by : Kiss Kati

Kapcsolódó cikkek:

 

Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek
A 2014 április nagy kereszt formációról szóló cikkek gyűjteménye. A Plútó- Uránusz kvadrát része volt ennek az alakzatnak.

Marina Macario cikke a Plútó- Uránusz kvadrátról, nagy keresztről.

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: