asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Vérhold, negyedszerre is

Vérhold, negyedszerre is

 

 

 

 

Szeptember 28-án a korahajnali órákban különleges holdfogyatkozásra kerül sor. A Kos jegyében bekövetkező eklipsz asztrológiai szempontból is nagyon jelentős: utolsó darabja a vérholdak tetrádjának. A 2014 tavaszán kezdődött teljes holdfogyatkozás-sorozathoz világszerte nagyszabású – és nem túl békés – változásokat társítottak. Ezekkel a témákkal a blog számos cikke is foglalkozott.

 

 

 

 

 

 

vörös holdf, farkas

 

 

 

 

 

A hétfő hajnali telihold több szempontokból is jelentős

 

 
Szuperhold, ami azt jelenti, hogy Földünk kísérője ilyenkor van a legközelebb hozzánk. „Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint apogeumkor, azaz a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton – olvasható a NASA honlapján. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni. ”

 

 

 

 

A hátborzongató “vérhold” elnevezés onnan származik, hogy teljes holdfogyatkozás alkalmából a holdkorong vörös fényben világít, a Föld takarásába került égitest látványát ugyanis elszínezik a bolygónk légkörében található porszemcsék és egyéb szennyeződések

 

 

A jelenlegi telihold egyszersmind szüreti vagy arató hold is: így nevezik az angolszász kultúrkörben az első, őszi napéjegyenlőséget követő teliholdat. Bár az eddigi bolygóhatások is arra ösztökéltek, hogy eltöprengjünk, mit vetettünk és mi mindent arattunk le, a szüreti hold fényénél, akár akarjuk, akár nem, újra szemügyre kell vennünk a termést.

 

 

 
A teljes holdfogyatkozás a világ számos részén látható lesz: az Egyesült Államok, Kanada, Közép-és Dél- Amerika nagy részén, ahol már 27-én este elkezdődik. Európából -így Magyarországról is, Dél- Kelet Ázsiából, Afrikából, az Antarktiszon, a Csendes, az Atlanti-és az Indiai Óceán felett szeptember 28 án kerül rá sor. A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozás 2018. július 27-én esedékes.

 

 

 
A teljes holdfogyatkozás közép-európai idő szerinti menetrendje (Vega Csillagászati Egyesület adatai)

 

 

 

 

A félárnyékos fogyatkozás kezdődik: 2 óra 12 perc.
A részleges fogyatkozás kezdődik: 3 óra 7 perc
A teljes fogyatkozás kezdődik: 4 óra 11 perc
A legnagyobb fogyatkozás időpontja: 4 óra 47 perc (Az asztrológiában ez a legfontosabb időpont, a Nap és Hold szembenállásának pillanata. Erre állítják fel a fogyatkozás- képletet)
A teljes fogyatkozás véget ér: 5 óra 23 perc
A részleges fogyatkozás véget ér: 6 óra 27 perc
A félárnyékos fogyatkozás véget ér: 7 óra 22 perc

 

 

 

 

vérhold 2015 sept

 

 

 

 

A nap-és holdfogyatkozások általános hatását a Sorsfordulók hírnökei c. cikk mutatta be részletesebben.

 

 
Bár a holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, általában évente kétszer kerül rájuk sor, az egymást követő teljes holdfogyatkozások sorozata ritka. Az elmúlt 500 évben csak háromszor észleltek ilyen égi jelenséget. Sokan úgy vélik, hogy az asztrológiai szempontból is fontos események az Apokalipszis kezdetét jelzik.„A Nap elsötétül és a Hold vérbe borul, mielőtt az Úr hatalmas és borzalmas napja eljő” (Jakab Király bibliája)

 

 

 

Nos, ha a világ vége nem is jön el, a történelem folyamán a vérholdak tetrádja gyakran jelzett nagy változásokat. És magunk is megtapasztalhattuk, 2014 áprilisa óta milyen gyökeres átalakulások zajlottak szűkebb és tágabb környezetünkben. Ezek egy része a személyes sorsokra is hatással volt, legerősebben azokéra, akiknek Napja, Holdja vagy más személyi bolygóik, illetve aszcendensük a Kos, Mérleg, Bak, Rák jegyeiben állnak. (Annak kiderítésében, hogy az eklipszek milyen életterületeket érintenek, és hogyan kezeljük ezeket a változásokat, horoszkópelemzés segíthet)

 

 

 

Vérhold- leltár, betakarítás idején

 

 

 
vérhold, betakarításkorNéhány dolog azonban általánosságban is elmondható. (Ez a bejegyzés a személyes szinteken jelentkező kihívásokkal foglalkozik, az eklipsz nagyvilág eseményeire gyakorolt hatását a egy másik cikk tárgyalja)

 

 

 

 

2014.április 15
A vérholdak sorozata 2014. április 15-én kezdődött, a Mérleg jegyében. Ez az eklipsz társas viszonyainkban hozhatott különböző változásokat. A nem egyszer fájdalmas, sőt sokkoló élmények kapcsolatmintáink tudatosítását is elősegítették és végérvényesen lezártak néhány, már nem működő társulást. (Bővebben: Tavaszi tűzvihar, Apokalipszis, most?, Ami megrengetheti a világot, Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek )

 

 

 

 

2014. október 8
A tavaly október 8 -i telihold és holdfogyatkozás a Kos jegyében jött létre. Bár a teliholdak és az eklipszek végkifejletekkel, lezárásokkal vannak kapcsolatban, a Kos princípium az új kezdetek lehetőségét is magában hordja. Ebben az esetben a ránk nehezedő nyomás abba az irányba terelhetett, hogy a sarkunkra álljunk, tegyünk valamit magunkért. (Bővebben : Őszi előrejelzések, 2014.Holdfogyatkozás a Kos jegyében

 

 

 

 

2015. április 4

Az idén április 4-i teljes holdfogyatkozás ismét társulásainkat, szerelmi viszonyainkat állította figyelmünk középpontjába, egyszersmind az önbecsülés, kapcsolatminták kérdéseivel is foglalkoznunk kellett. (Bővebben: Áprilisi előrejelzés, Vérhold – harmadszor, Társas viszonyaink próbája, Putyin, az Egyesült Államok és a véres tetrád )

 

 

 

 

 

2015. szeptember 28

 

 

A jelenlegi eklipsz szintén a Kos jegyében következik be, így az önmegvalósítás, egyéni érvényesülés kérdései kerülnek előtérbe. Ezeket azonban egyensúlyba kell hoznunk mások érdekeivel és/vagy környezetünk elvárásaival is, ami nem könnyű feladat. Az első vérhold folyamán elkezdődött folyamatok is beérhetnek (Az eredményeket valószínűleg nem láthatjuk át azonnal, hiszen az eklipsz 2016 márciusáig érezteti a hatását)

 

 

 

 

A legelejétől a legvégéig számítva az eklipsz 5 órán és 11 percen keresztül tart , amiből a teljesség fázisa kb 1h 12 perces időintervallumot ölel fel. A hagyományos asztrológia számításai szerint ily módon a holdfogyatkozás legerősebben a következő öt hétben érezteti hatását, de bizonyos mértékben jövő márciusig befolyással lehet a nagyvilág és személyes sorsunk eseményeire. Azonban már közvetlenül az eklipszet megelőző vagy követő napokban is bekövetkezhetnek nagy hatású változások. Más történéseknek csupán szimbolikus jelentősége van, de ezekre is érdemes odafigyelni, hiszen fontos üzenetet hordozhatnak. Az eklipszek időszakában élénk, szokatlan álmaink lehetnek, amelyeket szintén jó ötlet lejegyezni, hiszen több éves folyamatokat is jelezhetnek, lényeges információkat hordozhatnak párkapcsolatunkról, társulásainkról és/ vagy személyes fejlődési utunkról.

 

 

 

 

Együtt vagy külön?

 

 

 

 

vérhold, magányAz eklipsz a Kos – Mérleg jegyek 4 fokán jön létre, tehát azokra van a legnagyobb hatással, akiknek a Kos, a Mérleg, Rák vagy a Bak elején áll a Napjuk (vagyis március, szeptember, június, december 22 – április, október, július, január 1 között születtek), más személyi bolygójuk, Ascendensük (utóbbi pozíciók megállapításában asztrológus segíthet) . A Hold a Kosban áll, ebben az öntörvényű, vakmerő, kalandvágyó jegyben. A teliholdak köztudottan felkorbácsolják az érzelmeket, az eklipszek pedig szintén hajlamossá tehetnek arra, hogy kibillenjünk lelki egyensúlyunkból. A parázs viták, tapintatlanság, a forrófejű döntések sok problémát okozhatnak . (A balesetek, erőszakos bűncselekmények, terrorakciók, az időjárás szélsőségei, természeti katasztrófák, pl. földrengések, vulkánkitörések szintén gyakoriak lehetnek)

 

 

 

A Nap viszont a békeszerető Mérlegben áll. A kompromisszum kész, diplomatikus jegy minden tőle telhetőt megtesz a számára fontos kapcsolatokért, akkor is, ha ezek már régóta nem szolgálják a fejlődését. Az eklipsz hatására nem csoda, ha társulásaink borotvaélen kezdenek el táncolni. Nehéz egyensúlyba hozni azt az igényt is, hogy önmagunk legyünk, saját utunkat járjuk azzal a vággyal, hogy összetartozzunk valakivel, egy közösség része lehessünk. A teherbíró alapokon álló társulások természetesen kibírják ezt a próbát is, mások viszont megszakadhatnak, vagy láthatóvá válnak azok az árnyoldalaik, amelyekről eddig nem akartunk tudomást venni.

 

 

 

three-werewolf-moonEgy eklipsz, amikor a Nap vagy a Hold, tehát a fővilágítók egyike takarásba, árnyékba kerül, a pszichológiai értelemben vett árnyék  (ld.a bejegyzés végén is) témáit is előhozhatja. Az asztrológiában a Nap, a szellem, a logosz, a nappali tudat princípiuma, míg a Hold a tudattalan, a zabolátlan érzelmek, az ösztönös reakciók tartománya. Egy Kosban létrejövő holdfogyatkozás esetén tehát könnyen juthatunk arra a felismerésre, hogy annak érdekében, hogy megfeleljünk partnerünknek, a külvilág elvárásainak, háttérbe szorítottuk legelemibb igényeinket, ösztönös reakcióinkat. Helyzete válogatja, hogy kisebb kompromisszumok sorozatáról volt-e szó csupán, vagy oly mértékben mentünk el életünk mellett, hogy most már azt se tudjuk, kik vagyunk valójában. Hogy megérte -e a kompromisszum, vagy csak egy mérgező kapcsolatba, munkahelybe öltük energiánkat, olyan közösségnek próbáltunk megfelelni, aki ha megfeszültünk sem ismerte el értékeinket – szintén egyénenként változhat. Az ilyenfajta felismeréseket kísérő, elemi erejű düh, a fékezhetetlen szabadságvágy, az elszántság, hogy kitörjünk tarthatatlan helyzeteinkből azonban közös élmény lehet.

 

 

 
Ne menjünk fejjel a falnak !

 

 

 

Mivel a Holdat a forrófejű Mars uralja, rögtön és nagyon konkrétan szeretnénk kezdeni valamit az irritáló helyzetekkel. A változásokra azonban több okból is csak később, és csak apró lépésekben (Mars a Szűzben) lehet sort keríteni. A korábbi bejegyzések már részletesen bemutatták a jelenleg, így a holdfogyatkozás- képletben is érvényesülő fékező hatásokat. A Mars – Szaturnusz kvadrátot, amely borítékolja, hogy csak többszöri nekifutásra sikerül elintézni ügyeinket, azt, hogy a kapkodás, a dolgok erőltetése, a türelmetlenkedés csak még több akadályt szül. A béketeremtés (Mérleg Nap együtt áll a retrográd Merkúrral) során váratlanul (Uránusz szembenállás) felmerülő ádáz konfliktusokat, hatalmi harcokat, sehova sem vezető vitákat (Plútó kvadrát). Bővebben: Szeptemberi előrejelzés, Őszi napéjegyenlőség, Felbolydul az alvilág?, Kozmikus rendrakás-apró lépésekben

 

 

Durga, 2011 ösz

Durga, 2011 ösz

Bármennyire jogosak is tehát ezek az indulatok, ahelyett, hogy környezetünkre szabadítanánk őket , jobb végiggondolni, hogyan szerezhetnénk érvényt igényeinknek. ( A Kos Hold és a düh, a marsikus és a plútói agresszió egészséges mederbe terelésének témáit részletesen tárgyalja Durga istennő archetípusával foglalkozó cikkem) Ebben most az érzelmi hullámzást stabilizáló Hold – Szaturnusz trigon is segítségünkre lehet. A Vénusz és az Uránusz harmonikus kapcsolata azt sejteti, lehet valami abban a szólásban, miszerint könnyebb egy kanál mézzel legyet fogni, mint egy vödör ecettel. A már most érzékelhető, de csak október közepén bepontosuló Jupiter – Plútó trigon szintén azt jelzi, hogy a kitartás, a gyakorlatiasság, jó stratégiák hosszabb távon busásan megtérülnek.

 

 

 

 

Derült égből villámcsapás?

 
óriási villám, vörös fények  Persze, eklipszek idején (különösen ha ezek a hatások más bolygókéval is kombinálódnak), számos olyan esemény is bekövetkezhet, amelyekre a legkevésbé sem vagyunk hatással. Egy szakítás, egy elbocsátás, baleset derült égből villámcsapásként is érkezhet akkor is, ha korábban már ezernyi apró – vagy nem is olyan apró – jel figyelmeztetett rá. Ebben az esetben a fentebbi bolygóhatások azt jelzik, hogy eltarthat egy ideig, míg rátalálunk a megoldásra. Bármennyire nehéz is ilyen időszakokban (e sorok írójának is), sokkal többet érünk, ha önostorozás vagy a másikra mutogatás nélkül (na jó, kisebb- nagyobb mértékben úgyis megtesszük) magunkba mélyedünk és eltöprengünk azon, hogyan járult hozzá saját magatartásunk az áldatlan állapotok kialakulásához. Mi módon enyhíthetjük vagy pótolhatjuk a veszteségeket? A pillanatnyi diszkomfortot oldó tüneti kezeléseket követően itt a hosszabb távú stratégiák is nélkülözhetetlenek.

 

 

 

 

Valamit valamiért…

 
virág az őszbenUtalhatnak ezek a bolygóhatások arra is, hogy csak valamilyen komoly áldozat, valami fontosról való lemondás révén érhetjük el célunkat (Pl. ahhoz, hogy önmagunkká váljunk vagy idővel találjunk egy jobb kapcsolatot, ki kell jönni a meglévő, rosszul működőből. A magány azonban félelmetes is lehet, különösen ha a romboló viszony  (ld. Veszedelmes viszonyok, Karmikusan terhelt viszonyok, Az örök háromszög, A Neptunusz szövevényes ösvényein , Megszállott szerelem )  annyira megcsapolta önbecsülésünket, hogy már fel sem tételezzük, hogy valaki másnak, remélhetőleg a korábbinál sokkal inkább hozzánk illő partnernek is kellünk.

 
Azonnal otthagynánk munkahelyünket, mert mérgezőnek találjuk a légkört, elviselhetetlennek a taposómalmot, meg azt is, hogy a főnök állandóan osztja az észt. De jó kérdés, milyen tartalékokból húzzuk ki, míg jobbat találunk? Vagy, elég talpraesettek vagyunk ahhoz, hogy a jelenlegi gazdasági viszonyok között is felépítsünk egy működő vállalkozást?

 

 

 

Ha azt tapasztaljuk, hogy többet teszünk baráti, szakmai, üzleti kapcsolatainkba, mint amennyit visszakapunk, ha nem ismerik el teljesítményünket, még egy- két lájknyi pozitív megerősítést sem kapunk, valószínű, hogy nem a megfelelő csapatban játszunk. De képesek vagyunk útnak indulni, hosszabb- rövidebb időre vállalni a magányos farkas szerepét, míg rátalálunk saját falkánkra, netán magunk válunk falkavezérré?

 

 

 

Ami késik, nem múlik

 

 

homokóraMáskor maguk az események csak később következnek be, vagy a most elkezdődött folyamatok más alkalmakkor eszkalálódnak. Egy párkapcsolatban vagy valamilyen más társulásban pl. a jelenlegi holdfogyatkozás témái azoknak a dátumoknak a környékén is feszültségeket generálhatnak, amikor más bolygók kerülnek az eklipsz fokaira. Leghamarabb, október 2-án pl.a most tolató Merkúr kerül szembenállásba a Kos 4. fokával, aztán október 16 körül, ímmár direktben újra visszatér ide. Ezekben a napokban a kommunikáció zavarossá válhat és a vita, félreértés valószínű. November 14-én, amikor a Vénusz ér ide, ismét felizzanak kapcsolati feszültségek. Súrlódások témáját képezhetik a közös pénzügyek, illetve az is, hogy ki mennyit tett bele a kapcsolatba és mit kap vissza. November 21-én, amikor a Mars is ideér, még komolyabb konfliktusok várhatók. (Ezek aztán, a hónap végén – december első felében, amikor a harcias Mars a Plútóval és az Uránusszal is nézeteltérésbe keveredik, tovább mérgesedhetnek. Ez személyes szinten és szűkebb- tágabb környezetünkben is felizzítja a légkört.)

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

 

 

 

 

Sorsfordulók hírnökei (általános tudnivalók a nap-és holdfogyatkozásokról)

Vérhold – harmadszor

Szeptemberi előrejelzések

Őszi napéjegyenlőség

Mars a Szűzben: kozmikus rendrakás apró lépésekben

Újra a Nyilasban jár a Szaturnusz

A Plútó archetípusa

A Plútó direktbe fordult: felbolydul az alvilág?

 

 

 

 

 

(Árnyék: A személyiség alsóbbrendű része. Minden olyan személyes és kollektív pszichikus diszpozíció összegzése, amelyet nem élünk meg, mivel összeegyeztethetetlenek a tudatosan választott életformával, és amelyek - ellenkező tendenciával - viszonylag autonóm árnyékszemélyiséggé szerveződnek egybe a tudattalanban. Az árnyék kompenzálóan viselkedik a tudat irányában, hatása ezért egyaránt lehet negatív vagy pozitív.(...)

Mint a személyes tudattalan része, az árnyék az énhez tartozik, de mint az "ellenlábas"archetípusa, a kollektív tudattalannak a része. Az árnyék tudatosításával kezdődik az analízis munkája. Ha figyelmen kívül hagyják vagy elnyomják az árnyékot, vagy akár identifikálják az énnel, az egyaránt veszélyes disszociációkhoz vezethet. Mivel az árnyék igen közel áll az ösztönvilághoz, okvetlenül folymaatosan figyelembe kell venni.

- Az árnyék-alak megszemélyesít mindent, amit a szubjektum nem ismer el, és ami mégisújra meg újra, közvetlenül vagy közvetve - feltolakszik benne, így például az alacsonyabb rendű jellemvonások és más összefrhetetlen tendenciák.

- Az árnyék az a leplezett, elfojtott, többnyire kisebbrendű és vétkes személyiség. amelynek végső hullámverése egészen az állati ősök birodalmáig myúlik vissza és ilyen módon átfogja a tudattalan teljes történelmi aspektusát...

-Ha eddig úgy vélekedtek, hogy az emberi áryékszemélyiség minden baj forrása, közelebbivizsgálódások során most már fölfedezhető, hogy a tudattalan ember, vagyis tulajdonképpen az árnyék nemcsak morálisan elvetendő tendenciákból áll, hanem meglehetősen sok jó tulajdonság is kimutatható róla, többek között például normális ösztönök, célszerű reakciók, valósághű észlelések, alkotó impulzusok."
C. G. Jung: Emlékek, álmok, gondolatok

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!