asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Márciusi előrejelzés, 2017

Márciusi előrejelzés, 2017

 

Tűzijátékkal kezdődött március, aztán fokozatosan lassul az iram. A hónap végére akár csoszogás is lehet a száguldozásból. Hogy csiga lassú tempó a túlzások, kiégés, elpufogtatott muníció miatt van így, vagy az addigi ötletek beérlelésének időszaka köszönt be, eddigi döntéseinktől is függ.

 

marciusi-kep

 

Március 3-án másodszorra is bepontosult a Jupiter – Uránusz szembenállás. Ez az oppozíció először december 28án vált egzakttá és őszig érezi fogjuk hatását. (Szeptember 27-én lesz újra pontos, október 10-én aztán a Jupiter átlép a Skorpióba). Az elmúlt és a következő hetekben azonban még intenzívebben hat, hiszen a Mars által felizzított február 26-i napfogyatkozás -képletben is jelen volt.

A kardinális T-kvadrát részeként már eddig is számos változást okozott és még fog is okozni a nagyvilágban és személyes szinteken. Az emberek izgágábbak ilyenkor és váratlan változásokat eszközölnek kapcsolataikban, szakmai vonatkozásokban vagy más olyan életterületeken, amelyeket a fényszög érint a képleteikben. Ezek természetesen tudatos részvételük nélkül is megtörténhetnek velük, de ilyenkor is azonosíthatók az őket tudattalanul bevonzó mintázatok. Nem minden változás rossz, hiszen ahhoz, hogy fejlődésre, továbblépésre kerülhessen sor, a dolgok nem maradhatnak ugyanazok.

A feladat: az erős önkifejezési igény, a kötöttségektől, gúzsba kötő élethelyzetektől való szabadulás vágyától sarkallva oly módon teret adni ezeknek a késztetéseknek, hogy tényleges kötelezettségeinknek, feladatainknak is tegyük eleget. Kreatív, és hiteles új utakat találni anélkül, hogy saját – és környezetünk életét káoszba borítanánk.

A Jupiter – Uránusz szembenállás a két bolygó közötti többi kapcsolathoz hasonlóan a „szerencsejátékos”- fényszög. Jó tudni, hogy ennél a tranzitnál nem mindig kifizetődő hazardírozni: még a legzseniálisabb ötleteknek sem árt időt hagyni, hogy kiforrják magukat.

  venus-retro-kepMárcius 4-én a Kos 13°08′-án stacionáriusba vált, majd megkezdi április 15 ig tartó tolatását a Vénusz. Mint már volt és még lesz is róla szó, a teljes retrográd ciklus ennél hosszabb időszakot ölel fel; január 30-án kezdődött, amikor a Vénusz retrográd árnyékba lépett és május 18 -ig tart, amikor távozik onnan.

A pénzügyek, társas viszonyok, értékek jelölőjének tolatása általában nem valami kellemes időszak, de az ilyenkor szerzett élmények alkalmasak arra, hogy prioritásokat állítsunk fel életünkben. Fel kell tennünk magunknak azt a kérdést is, valóban összhangban élünk értékeinkkel ? Górcső alá kell vennünk érzelmi -és üzleti befektetéseinket: vajon mindegyikük megérte a ráfordított időt, energiát.

A Vénusz a Kosban  a Mars uralma alatt áll, így az érzelmi/biztonsági igények kifejezése túlságosan rámenősen, követelőzve is történhet, esetleg a passzív agresszivitás okoz gondokat. Azoknak, akik eddig túlságosan is visszafogottan adtak teret szükségleteiknek, lehet az is feladatuk, hogy sajátítsák el a hatékony érdekérvényesítés leckéit, dolgozzanak azon, hogy nagyobb önbecsülésre tegyenek szert. Akik elutasítással, érzelmi ridegséggel találkoznak, ez jelzésértékű lehet: nem a megfelelő helyen keresik a szeretetet és/ vagy önmagukat kell jobban megszeretniük ahhoz, hogy kapcsolataik szeretettejesebbé váljanak.

A Vénusz retrográd időszakai az asztrológiai hagyomány szerint nem alkalmasak vállalkozások alapítására, üzleti tevékenységek elkezdésére, nagyobb beruházásokra, házasságkötésre. Most, hogy a Jupiter, a másik pénzjelölő is tolat, ez még inkább így van. A két bolygó hátráló mozgása a világgazdaságra, pénzpiacokra is hatással lesz.

A fontossági sorrendet, tényleges feladatokat azonban nem valami könnyű átlátni, hiszen szintén 4-én (Halak 11°47′ ) képezett együttállást a Merkúr is a Neptunnal. A logikus gondolkozás, információcsere, különféle tranzakciók őselvének találkozása a kollektív tudattalan, a határtalanság, a fantázia, álmok, illúziók, bódulat princípiumával jó esetben felerősíti megérzéseinket, intenzívebbé, színesebbé teszi álmainkat, kevésbé szerencsés esetben azonban zavaros gondolatokat, szétszórtságot, félreértéseket jelez. Az, hogy a Vénusz is pontosan ezen a napon kezdi el tolatását figyelmeztetés lehet arra: a trükkös bűncselekmények, figyelmetlenségből elveszett tárgyak sok kárt okozhatnak. A most kirobbanó szerelmi perpatvarok hátterében félreértések, titkok, hazugságok, hűtlenség állhat.

A Mars és a Szaturnusz közötti trigon március 5-én pontosul be. Ez a kedvező fényszög csaknem egy héten keresztül érezteti hatását és jó alkalmakat ad arra, hogy konstruktív irányba tereljük a hőzöngő Kos Mars energiáit. (Erre a kardinális T-kvadrát tagjaival, a Plútóval, Uránusszal, Jupiterrel február 22 -27 között képezett erőpróbáló kapcsolatai adtak lehetőségeket. ) Egy Mars – Szaturnusz trigon a fegyelmezett cselekvés fényszöge, amely megbízható alapok megteremtését, hosszú távú eredményeket jelezheti. A lendület és a lelkesedés mellett most kitartásban sincs hiány, ha pedig, az elmúlt hetek hullámvasutazásai közepette már- már bedobtuk volna a törölközőt, most visszaszerezzük motivációnkat. Nem állunk meg félúton, önuralmat gyakorlunk, fegyelmezzük impulzusainkat és sikeresen vesszük az utolsó akadályokat is. A környezetünkben zajló tűzijáték sem hoz kísértésbe, így felesleges perpatvarok helyett értelmes, hasznos célokra összpontosítjuk energiáinkat.

A kedvező Mars- hatásokat a következő néhány nap folyamán más befolyások is támogatják. Ezekből az energiákból azonban csak némi odafigyeléssel, tudatossággal profitálhatunk. Március 6-án kerül sor a Nap és a Merkúr találkozására. Ez célirányosabbá, tudatosabbá teszi a kommunikációt, egyszersmind azonban nagyfokú szubjektivitást, egyoldalúságot is adhat. A Halak szentimentális jegyében az sem meglepő, ha a gondolatok tisztaságát elhomályosítják az érzelmek. Egyszersmind azonban tudatosabban kezelhetjük álmainkat, megérzéseinket, aminek hétköznapjainkban is hasznát vesszük. Ugyanebbe az irányba mutat a Merkúr és a Plútó 8-án bepontosuló szextilje, amelyet 9-én egy Nap- Plútó szextil követ. E fényszögek hatására közvetlenebbül férünk hozzá ösztönös túlélőkészleteinkhez, zsigerből érezzük, a fejlődésünket szolgáló irányok és a zsákutcák közötti különbséget, segíteni akarásunk, empátiás készségünk gyakorlatiassággal párosul, hosszabb távon is életképes válságkezelési stratégiákat dolgozhatunk ki.

mars-in-taurusMárcius 10-én jelentős változás tanúi leszünk: a Mars a Bikába lép, ahol április 21 -ig időzik. Akik értékelték csörtetését a kardinális, lendületes, harcias Kos jegyében, őrjítőnek fogják tartani a komótos, fix Bika által rájuk kényszerített csigatempót. Persze, egyénenként változik, mi okozza a lelassulást. Ha az elmúlt hetekben túlzásokba estünk, két végén égettük a gyertyát, rosszul sáfárkodtunk külső-belső tartalékainkkal, most borítékolható a kiégés. A rossz befektetések, felelőtlenség következményei kezdenek megmutatkozni. Jó esetben a dinamikus kezdeteket a lassú de biztos építkezés időszaka váltja fel. Nem annyira jó, de még mindig elfogadható, ha valamilyen okból kifolyólag kényszerpihenőt kell tartanunk, de elegendő tartalék áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy kihúzzuk addig, amíg (május 10 körül) újra kedvezőbbre fordul a széljárás.

Az óvatosság azonban nem árt: a Vénusz és a Mars ún. „fordított”recepciós helyzetben állnak, azaz egymás száműzetésének a jegyében vannak. Ez a hagyományos szemlélet szerint a legrosszabb tulajdonságaikat erősítheti fel, így anyagi és párkapcsolati problémák valószínűsíthetők.

akasztottA március 12-i telihold ( Bp.15:53) sok feszültséget tartogathat. Az aznap bepontosuló Merkúr – Szaturnusz kvadrát kommunikációs problémákat (ezek fakadhatnak szétesettségből, mentalitásbeli különbségekből, műszaki eszközök zavarából), elakadásokat jelez. Bár csak a 17-én válik egzakttá, a Nap- Szaturnusz közötti diszharmonikus fényszög is erősen érezteti hatását, hiszen a Szaturnusz a teliholdképletben egy, a két fővilágító részvételével kialakult változó T-kvadrát része is. A lehetséges hozadékok: kedélyhullámzások széles skálája a borongós hangulatól a depresszióig, túlterheltség, (legtöbbször pszichoszomatikus eredetű) egészségi problémák, nehezen összehangolható teendők, zűrzavaros helyzetek, elakadások a munkahelyen, stb.

telihold a Szűzben: 2017 március 12

telihold a Szűzben: 2017 március 12

Szerencsére a Hold hamarosan trigonba kerül a Plútóval, és még mindig hat a Szaturnusz és a Mars közötti harmonikus kapcsolat is, így a kivárás, a dolgok fontossági sorrend szerinti szétválogatása, a módszeresség, a lelki állóképességet növelő technikák alkalmazása most is segíthet. (Utóbbiak nem csupán most, hanem a későbbiekben is).

Március 13-án a Merkúr a Kosba lép, ami feltüzesíti a kommunikációt. A gondolatok gyorsabban pörögnek, könnyebben, és talán a szokásosnál elhamarkodottabban adunk hangot véleményünknek. Megszólalás előtt persze a gondolkodás sem árt, különösen, hogy a hónap második felében a Merkúr is erőpróbáló kapcsolatokat képez a kardinális T-kvadrát szereplőivel,.ami újra felboríthatja a nagy nehezen elért egyensúlyt. ( Március 27-én retrográd árnyékba lép a Kos 24°-on, április 9-én pedig, a Bika 4°-án hátraarcot vág: újabb jelzés arra, hogy ezúttal sem jó ötlet fejjel menni a falnak.)

Március 17-én a Nap kvadrátot képez a Szaturnusszal. A két bolygó erőpróbáló kapcsolata személyes életünkben és a nagyvilágban is a személyes szabadság, önmegvalósítás és a társadalom, a család, a hagyományok vagy a saját személyiségünk – szabta korlátok kérdéseit feszegeti. Nem sok okunk van ilyenkor arra, hogy repdessünk a boldogságtól, hiszen a határidők, a fontos családi , iskolai vagy szakmai kötelezettségek miatt komoly nyomás nehezedik ránk. A kihívásokat pedig csak akkor tudjuk sikeresen kezelni, ha teherbíró , stabil alapokon állunk. Akár főnökünk, akár apánk vagy bármely más autoritásfigura vár tőlünk valamit, úgy találhatjuk, hogy a nyomás- gyakorlás szakértőjével gyűlt meg a bajunk. Az illető személyek kritikája, elutasítása, vagy tényleges bántalmazása sem könnyíti meg a dolgunkat.

Ezekben a napokban nagyfokú türelemre, elszántságra és szilárd etikai alapokra van szükség. Akkor ugyanis, amikor ennyire roskadozunk a felelősség súlya alatt, egyszersmind korlátainkat is szűkebbnek érezzük, mint valaha, hajlamosak lehetünk kitörni a rendszerből és lerázni vállainkról felelősségeinket. Csakhogy, a felelősség alóli kibújás egy későbbi szakaszban komoly komplikációkhoz vezethet.

Hogy a március 18 -i Merkúr- Vénusz együttállás oldottabbá vagy puskaporossá teszi a légkört, jó kérdés. A váratlan hírek, találkozások régi ismerősökkel, exekkel egyaránt lehetnek kellemesek és kellemetlenek. A Vénusz egyaránt segíthet diplomatikusan tálalni mondanivalónkat, de kapcsolati perpatvarok is fellángolhatnak (valószínűleg régebbi témák miatt).

 

 

tavaszi napéjegyenlőség

tavaszi napéjegyenlőség

Március 20-án a Nap a Kosba lép, a tavaszi napéjegyenlőséggel (11:29 Bp.) pedig hivatalosan is elkezdődik a tavasz A tavaszi napéjegyenlőség képlete egy hosszabb, az őszi napéjegyenlőségig terjedő időszak történéseiről is felvilágosítást ad. Az asztrológiai újév idején mi is erős késztetést érezhetünk a megújulásra, de ezúttal nem árt figyelembe venni a napéjegyenlőség – képlet realitásait. Legerősebben a kardinális T- kvadrát hatása érvényesül, a Vénusz és a Jupiter tolat és hamarosan a Merkúr is hátraarcot vág, a Hold pedig egy depresszív együttállást képez a Szaturnusszal. A jelzett változások meglehetősen drámaiak lehetnek, a könnyelműen felégetett hidakat soká tart újjáépíteni, különösen , hogy a rendelkezésre álló készlet is szegényes.

 

voros-villamlas

Március utolsó harmada meglehetősen viharosan alakul. A 30-án újra bepontosuló Jupiter – Plútó kvadrát most is erőteljesen érezteti a befolyását, ráadásul 23 – 26 között a Merkúr újra beizzítja a kardinális T-kvadrátot. Mint annyiszor, az alábbiakban felsorolt bolygóhatások összeadódnak, így összességükben értelmezendők (Hogy kinél hogyan hatnak, függ az egyéni képlet adottságaitól, az illető tudatossági szintjétől, energiaállapotától. Mondani sem kell, minél kiegyensúlyozatlanabb valaki, annál kiszolgáltatottabban sodródik velük.)

A március 23-án bepontosuló Merkúr – Plútó kvadrát rögeszméssé és vitatkozóvá tehet. Ha környezetünk viselkedését nem is tudjuk befolyásolni, legalább mi válogassuk meg gondosan szavainkat, térjünk ki a hatalmi harcok és a viszálykodás elől. Az emberek megszállottan hajlamosak lehetnek ragaszkodni igazukhoz és a legcsekélyebb kompromisszumra se hajlandók. Ezek a napok nyilván a legkevésbé sem alkalmasak kényes kérdések tisztázására. A környezetünkben élők hajlamosak lehetnek ránk kényszeríteni elképzeléseiket, akárcsak jómagunk másokra. Ez a bolygóformáció balesetekre is hajlamosíthat: közlekedés, utazások közben akkor is legyünk fokozottan elővigyázatosak, ha nem mi ülünk a volánnál.(Ez a következő napokban bepontosuló fényszögekre is érvényes.

Március 24-én a Merkúr- Jupiter szembenállás hatására hajlamosak lehetünk túlzásokba esni. A most kapott ígéreteket osszuk el minimum kettővel, az élénk fantáziát milliméterek választják el a blöfföléstől. Jó esetben a tegnapi, késhegyre menő vitákon ma már minden érintett fél derül, a nézeteltérések (különösen ha vallási,ideológiai, világnézeti természetűek), tovább is mérgesedhetnek.

A Nap és a Vénusz március 25-i találkozója kedélyesebbé teheti a légkört, egyszersmind azonban könnyelműségre, a problémák elbagatellizálására is hajlamosíthat.

Március 26, amikor a Merkúr együttállásba kerül az Uránusszal, szintén vegyes, és nagyon viharos benyomásokat tartogathat. Az elhamarkodottság, kapkodás jelen esetben is sok baj forrása lehet, más esetekben viszont a spontán isteni szikrák menthetik meg a helyzetet. A váratlanul érkező hírek, egyik pillanatról a másikra bekövetkező események az utolsó percben, jó vagy rossz irányban változtathatják meg a személyes sorsunkat

Tavaszi vihar - Ani Siminoff festménye

Tavaszi vihar – Ani Siminoff festménye

Az újhold március 28-án reggel 4:57- kor születik meg a Kos 7°-án. A Vénusszal együtt állva akár új szerelmek, jövedelmező lehetőségek kezdete is lehetne, de figyelembe véve, hogy a Vénusz nem csupán száműzetésben van, hanem még tolat is, ráadásul a Hold másnapra már része lesz a sok felfordulást okozó kardinális T- kvadrátnak, ilyen jellegű veszteségeket, nehézségeket is jelezhet. A minimum, ami elmondható, hogy a most születő szerelmek, üzleti vállalkozások körül nem mennek majd olajozottan a dolgok, egy meglévő kapcsolatban egy harmadik felbukkanása, pénzügyi helyzetben bevételforrás (váratlan) elapadása okozhat veszteségeket. Persze, hogy kinél milyen változások esedékesek, a képlet egészétől függ és egyénenként változik. Borítékolható, hogy a nagyvilágban (gazdaság, politika, közélet, biztonság) is folytatódik a zűrös időszak.

újhold a Kosban

újhold a Kosban

A március 27-én bepontosuló Mars – Neptun szextil segíthet ráérezni a megfelelő irányokra. A kreatív tevékenység, az álmokkal végzett munka hosszabb távon kedvező irányba terelheti azokat a folyamatokat is, amelyekre most látszólag nem vagyunk hatással. A március 29-i Szaturnusz – Merkúr trigon fegyelmezően hat egymás őrült iramban kergető gondolatainkra, összeszedettebbé, kitartóbbá tesz.

 

hezbollah

Ezekre a stabilizáló hatásokra szükség is lesz, hiszen 30-án újra bepontosul a Jupiter és Plútó közötti kvadrát. (Legutóbb 2016 november 24-én vált egzakttá, de a kardinális T-kvadrát részeként folyamatosan érvényesül befolyása).

A Plútó a válság – generálta mélyreható átalakulások, totális összeomlás és megújulás princípiuma. A fényszög által jelzett változások kapcsolatban lehetnek társulásokkal, kormányokkal, törvényekkel, gazdasággal, külfölddel, külföldiekkel. Ádáz hatalmi, ideológiai, világnézeti harcok következnek hát újra, a tényeket pedig ismét nehéz lesz külön választani a propagandától. A két bolygó erőpróbáló kapcsolata (akárcsak az Uránusz – Plútó kvadrát) a terrorizmussal is összefüggésbe hozható. (Pl. amikor 2014-ben az ISIS erőre kapott, hatott egy Plútó – Jupiter szembenállás is).

Egyéni szinten újra felszínre kerülhetnek azok a témák, amelyek tavaly november utolsó heteiben és december első felében fejfájást okoztak. Adóügyekkel, általános anyagi helyzettel kapcsolatban merülhetnek fel változások, társulásainkat pedig (nem csak párkapcsolatok, hanem más jellegűek is) ugyanolyan típusú válságok tehetik próbára, mint néhány hónappal ezelőtt. A kivárás, a rugalmasság, humorérzék, az egészséges távolságtartás ezúttal is közelebb visz a megoldáshoz, mint a csatabárd mindenáron való kiásása.

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!