asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Decemberi előrejelzés 2016

Decemberi előrejelzés 2016

Decemberben új lendületet kaphatnak ügyeink. Ez azt jelenti, hogy ha volt, van és lesz is részünk törésekben, nagy nyomás is nehezedik ránk, a frusztrációk a lehető legkedvezőbb irányváltásokat is kikényszeríthetik. Néhány hónapon belül talán mi magunk leszünk meglepődve a legjobban, hányféle módon sikerült tőkét kovácsolni jelenlegi, vélt vagy valós hátrányainkból. Milyen új utakat, lehetőségeket nyitott meg valami, amit most egyértelmű kudarcként vagy veszteségként könyvelünk el. Hány és hány módon ötvözhetjük működőképes egészbe a régi és az új elemeket, reformálhatjuk meg korábbi koncepcióinkat anélkül, hogy a gerincüket képező struktúráktól meg kelljen válnunk, hányféle ellentét és véglet egyesítésével alakul ki a dinamikus egyensúly .

 

decemberi-kep

 

 

Új távlatok

 

Tűnődő, ha nem egyenesen melankólikus hangulatban kezdődött december: az 1-én bepontosuló Nap- Neptun kvadrát némiképp átszínezhette valóságérzékelésünket. A fáziskésések, lelassulások , félreértések okozhattak kellemetlenségeket. Persze nem csoda, ha nem sikerült azonnal teljes sebességre  kapcsolni. Az előző napok erőpróbáló fényszögei (Merkúr- Szaturnusz együttállás, Vénusz- Plútó együttállás, Vénusz – Uránusz kvadrát: Érzelmi szakítópróbák -életmentő műtétek ) komoly hullámvasutazást jelezhettek, amit nem lehet egyik napról a másikra kiheverni. A november 29-i újhold ugyan sok tekintetben új fejezetet nyitott, de a perpatvarok, anyagi –és érzelmi veszteségek, elválások vagy irányváltások –okozta sebek nyalogatása még eltarthat egy ideig, akárcsak a helyzet reális értékelése.

 

Szerencsére a sebek nyalogatása nem tart sok ideig: a december 2-án bepontosult Mars- Jupiter trigon új lendületet adhat, ha hiszünk terveinkben, szorult belénk némi eredetiség és nem félünk új utakon elindulni. (Mint a novemberi előrejelzésekben szó volt róla , a Mars, a Jupiter , az Uránusz és a Szaturnusz közötti kedvező fényszögek hatása már a múlt hónap végén is érzékelhető volt, és december első 7 – 10 napja folyamán is kihasználhatjuk őket.

 

Ez azt jelenti, hogy ha volt, van és lesz is részünk törésekben, nagy nyomás is nehezedik ránk, a frusztrációk a lehető legkedvezőbb irányváltásokat is kikényszeríthetik. Néhány hónapon belül talán mi magunk leszünk meglepődve a legjobban, hányféle módon sikerült tőkét kovácsolni jelenlegi, vélt vagy valós hátrányainkból. Milyen új utakat, lehetőségeket nyitott meg valami, amit most egyértelmű kudarcként vagy veszteségként könyvelünk el. Hány és hány módon ötvözhetjük működőképes egészbe a régi és az új elemeket, reformálhatjuk meg korábbi koncepcióinkat anélkül, hogy a gerincüket képező struktúráktól meg kelljen válnunk, hányféle ellentét és véglet egyesítésével alakul ki a dinamikus egyensúly.

 

Persze ez csak akkor történik meg, ha a jó ötletek, kalandvágy, újító szellem önfegyelemmel, kitartással és valóságérzékkel párosul. A december 3-án bepontosuló Mars – Szaturnusz szextil segíthet elérni ezt az állapotot. A december 7-én egzakttá váló Mars- Uránusz szextil a kockázatosabb megoldásoknak, váratlan ötleteknek, a látszólag semmiből felbukkanó lehetőségeknek kedvez. [Mint már annyiszor szó volt róla, ezek a hatások összeadódnak, és egy hosszabb-rövidebb időszakon keresztül érvényesülnek – a kiemelt napokban egyikük vagy másikuk hangsúlyosabban. ]

 

A most felbukkant lehetőségek azonban több mint valószínű, hogy csak májusra futják ki magukat: a lendületes kezdeteket követően a lassító- visszahúzó erők is érvényesülnek. Más impulzusok pedig az eredeti koncepciótól gyökeresen eltérő irányba is terelhetnek. Hogy ez jó vagy rossz, az az egyéni horoszkóp adottságaitól függően változik.

 

December 2-án a Merkúr belép a Bak jegyébe, ahol 2017 január 4-ig időzik. Az akkor már tolató bolygó ezt követően visszatér a Nyilasba,  és csak január 13-tól kerül újra vissza a Bak jegyébe. A december 2-i jegyváltás egybeesik a december 19-i tolatást megelőző, retrográd árnyékba vonulásával is, így már most is felkészülhetünk arra, hogy ügyeink megvalósítása a tervezettnél hosszabb időt vesz igénybe, el- elakadhat, váratlan fejlemények jöhetnek közbe. Új projektjeinket tehát vagy december első hetében érdemes elindítani, vagy pedig a következő évig érlelni szándékainkat.

 

December 7-én a Vénusz a Vízöntőbe lép, ahol január 4-ig időzik. A puritán és komoly követelményeket támasztó Bak után ez némi felüdülést jelenthet:  az elmúlt időszak komorabb érzelmi tapasztalatait követően talán mi is könnyedebbekké, kísérletezőbb kedvűekké válhatunk, nagyobb függetlenségre törekszünk társulásainkban. Ez tökéletesen rendben is van, amennyiben a könnyedség nem csap át súlytalanságba, társulásainkkal, anyagi-és szellemi, érzelmi értékeinkkel kapcsolatos felelőtlenségbe.

 

A jegyváltás napja egyébként nem ígérkezik felhőtlennek, hiszen a Hold az álmodozó Halak jegyében halad, a Neptunnal való együttállásból a Szaturnusz –kvadrát felé, ami fájdalmas összecsapást jelezhet az álmok és a valóság között. Könnyen előfordulhat tehát, hogy a Vízöntő Vénusz által jelzett kötetlen szárnyalás előzménye néhány, az egészségtelen vagy irreális kötődésekből kijózanító szaturnuszi pofon.

Túlterhelve

 

A Nap-és a Szaturnusz december 10 –i találkozója szintén adhat komor tónusokat az azt megelőző és követő egy-két napnak. Mint már más bejegyzésekben is szó volt róla, a Nap és a Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatai (együttállás, szembenállás, kvadrát) az év fontos fejlődési szakaszainak mérföldkövei, egyszersmind a felelősségvállalás, tehertétel, valamilyen megmérettetés kérdéseit is feszegetik.

 

Ebben az időszakban – különösen ha maradtak még restanciáink a fentebbi területeken, az autoritás külső képviselői (pl. főnökök, szülők, hatóságok, stb. ) kérhetik számon ezeket, vagy mulasztások, elszalasztott lehetőségek, hiányosságok formájában köszönhetnek vissza. Természetesen ilyenkor is van lehetőség a korrekciók végrehajtására: a kozmikus tanítómesternek a nevelés, az érési folyamatok elősegítése, nem pedig a büntetés a célja – még akkor sem, ha időnként nehezen elviselhető nyomás alá helyez. Jó esetben „csupán” annyi történik, hogy roskadozunk feladataink súlya alatt, garmadával sorakoznak még előttünk a teendők, de már az új fejlődési irányokat is kijelölték számunkra. (A Nap- Jupiter szintén érvényesülő szextilje ilyen, kedvező megélési lehetőségeket is mutat.)

Ettől függetlenül, ezek nem azok a napok, mikor tanácsos lenne új projektekbe kezdenünk, jogi ügyeket intéznünk és/vagy hatóságok, feljebbvalók, fennálló rend ellen lázadoznunk. A nagyvilágból is érkezhetnek nyomasztó hírek.

 

A Nap és az Uránusz december 12-én bepontosuló trigonja hatására enyhülhet a légkör. Váratlan hírek, találkozások, felismerések kellemes meglepetéseket tartogathatnak. Hirtelen, formabontó ötleteink támadnak, régi témákat újszerűen közelítünk meg és ez meghozhatja az áttörést is.

 

Telihold az Ikrekben, 2016 dec 14

Telihold az Ikrekben, 2016 dec 14

 

 

Végletek játéka: telihold az Ikrekben

 

A december 14-i telihold az Ikrek jegyében (Bp. 1:07) jön létre, és akár így, akár így kibillent az apátiából. A Szaturnusszal szembenállást, az Uránusszal szextilt, a Jupiterrel pedig trigont képez, ezek együttes hatása pedig hullámhegyekre és hullámvölgyekre egyaránt lehetőséget adhat. Az érzelmi mélypontokról egy szerencsés fordulat, a helyzet komikumának a felismerése, egy víg baráti társaság – vagy mindezek együttese mozdíthat ki, akár néhány pillanat leforgása alatt is. Azonban egy könnyednek, mókásnak induló társasági esemény, beszélgetés is vehet komorabb irányt, a dolgok szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt kiszaladhatnak a kontroll alól. Mindent egybevéve azonban, ha a november 29-i újholdat követő időszakban sikerült megőriznünk a kapcsolatot a valósággal, most elégedetten állapíthatjuk meg: az azóta befektetett munkánk nem veszett kárba.

Segíts magadon és az Isten is megsegít: Jupiter – Szaturnusz szextil

 

Némi egyensúlyt visz a csapongásba a Jupiter és a Szaturnusz december 15 és 20 között bepontosuló kedvező fényszöge, szextilje is. Bár a hónap második felében egyre nagyobb erővel érvényesülnek az erőpróbáló bolygóhatások, a kettejük harmonikus kapcsolata esélyt ad arra, hogy több-kevesebb erőfeszítéssel, tudatossággal sikeresen lovagoljuk meg a hullámokat.

 

A Szaturnusz és a Jupiter együttműködése jó lehetőségeket teremthet  a különböző projektek beindítására, növekedésre, terjeszkedésre. Attól függően, hogy képletünk milyen területeit érintik, új lendületet adhatnak azokhoz tartozó ügyeinknek. Ugyanakkor  arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a szextilek nyújtotta előnyök nem jelentkeznek olyan maguktól értetődően, mint a trigonok esetén: a sikerhez  nem csupán arra van szükség, hogy észrevegyük és megragadjuk- netán mi magunk alakítsuk ki a lehetőségeket, hanem jó adag kitartásra, tudatos erőfeszítésekre is. Azaz: segíts magadon és az Isten is megsegít.

Ne szólj szám, nem fáj fejem

 

Fentebbieket azonban nem könnyű megszívlelni. A Bakban haladó Merkúr december 19-én, a Bak 15 fokán együttállást képez a Plútóval –és ugyanezen a napon elkezdi január 8-ig tartó tolatását. A Merkúr- Plútó tranzitok rögeszméssé, megszállottá tesznek, gyakran hozhatók összefüggésbe propagandával, manipulációval. Úton-útfélen olyan emberekbe futhatunk, akik mindent megpróbálnak, hogy ránk kényszerítsék véleményüket, illetve – akár tudatában vagyunk, akár nem, mi is ezt tesszük másokkal.

 

Eközben erőteljesen hat a november 24-én bepontosult Jupiter – Pútó kvadrát is, annyi ideológiai –és világnézeti vita, hatalmi harc, pénzügyekkel , gazdasággal kapcsolatos szélsőség „felelőse” –és december 26-án egzakttá válik a Jupiter- Uránusz szembenállás is. A kardinális T- kvadrát szűkebb és tágabb környezetünket felforgató hatásáról, az általa jelzett váratlan fordulatokról, végletekről már volt és még lesz is szó – most azonban a Merkúr is aktívan részt vesz a játékban.

 

A kommunikációs frontvonalak tehát ismét bemerevednek, a szembenálló felek esélytelenül győzködik egymást, megnyerhetetlen viták, állóháborúk robbanhatnak ki, a média újabb botrányoktól hangos. A holtpontokról csak január vége- február eleje hozhat, ilyen vagy olyan értelemben vett kimozdulást. Személyes szinten ebben az időszakban akkor is jobban tesszük , hogy ha meg vagyunk győződve felől, hogy nekünk van igazunk, vitapartnerünknél lehetetlenebb alakot pedig nem hordott a hátán a föld, ha szépen kivárunk. Gondosan összevetjük ideológiáinkat és kedvenc komteoóinkat a tényekkel, utána járunk, pontosan úgy értettük-e az elhangzottakat, amilyen szándékkal mondták azokat, ellenőrizzük forrásainkat, ahelyett hogy azonnal és impulzívan reagálnánk, összegyűjtjük a rendelkezésünkre álló tényeket, aztán néhány hét múlva, amikor a Merkúr már egyenesben jár, visszatérünk a témára. Ily módon ugyanis jó eséllyel nem csinálunk magunkból bolondot, és értékes kapcsolatainkat sem kell elveszítenünk.

 

téli napforduló 2016

téli napforduló 2016

 

Téli napforduló: a libikóka folytatódik

 

A zavaros helyzeteket tetézi, hogy december 19-én a Mars is belép a Halakba, ahol 2017 február 28-ig időzik. Az asszertivitás és agresszió princípiuma nem érzi magát túl jól ebben az empatikus és engedékeny, áldozathozatalra fogékony jegyben. Persze, az érzelmi motivációk, az altruizmus, az elesettek, szükséget szenvedők megsegítésére fordított erőfeszítések továbbra is tettekre sarkallhatnak – de a realitásérzék sok kívánnivalót hagy maga után. Így aztán a nemes gesztusok méltatlan alanyokra és ügyekre is elpazarlódhatnak, elzárva a tényleges fejlődés útjait is. Jó esetben remélhető, hogy a megérzések, a tudattalan üzeneteire való fogékonyság (pl. álommunka révén), valamilyen kreatív tevékenység távol tarthat az efféle tévutaktól.

 

December 21-én a Nap belép a Bak jegyébe (11:45) . A téli napforduló képlete egy hosszabb távú, a tavaszi napéjegyenlőségig tartó időszakot jelöl, így a fentebb bemutatott hatások a következő hónapokban is érvényesülnek.

 

Karácsony, meglepetésekkel

 

A fentebbi hatásokat figyelembe véve a Karácsony sajátosra sikerülhet. December 24-én pontosul be, a Kos és Nyilas 24 °-án az Uránusz és a Szaturnusz trigonja. Ez a fényszög a hónap egészére befolyást gyakorolt és január folyamán is erőteljesen érvényesül. Míg a Szaturnusz a régit, a hagyományosat uralja, az Uránusz az új, a forradalmi dolgokat. Kettőjük harmonikus kapcsolata tehát állandóságot teremthet a változásban és anélkül is hozhat megújulást, az elavult elemek korszerűbbre cserélését, hogy ezt az ilyenkor szokásos traumák és felfordulás kísérné. Ez remélhetőleg személyes és kollektív szinten is igaz lesz.

 

Személyes szinten a fényszög azt jelezheti, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudnánk a gyakorlatban is alkalmazni kreatív ötleteinket, konkrét – a magunk és mások számára is hasznos, értékes formát adunk fantáziáinknak és inspirációinknak. Rálelhetünk arra a közegre, amely vevő korszakalkotó elképzeléseinkre, támogat bennünket és/ vagy saját, praktikusabb szemléletünk vezet el a sikerhez.

 

December 25-én a Vénusz trigont képez a Jupiterrel és szextilbe kerül az Uránusszal meg a Szaturnusszal, ami kifejezetten jó hatással lesz a karácsony hangulatára. Az ünneplést nem feltétlenül drága, hanem inkább eredeti és kreatív ajándékok, kellemes társaság teszi emlékezetessé.

 

Azonban, mivel a Hold a Skorpióban jár 24-25-én, illetve a fentebbiekben bemutatott erőpróbáló hatások is érvényesülnek, hangulati mélypontok is lehetségesek. A valós, konkrét problémákról a könnyed, társasági programok sem mindig képesek elterelni a figyelmet. És persze, felesleges hangsúlyozni, hogy ha a családtagok csak a szeretet ünnepén szeretik egymást, ünneprontó jelenetekre is sor kerülhet. Még inkább igaz ez december 26-án, amikor a Nyilasban haladó Hold kvadrátba kerül a Marssal, Neptunnal, és 27-án, amikor a Nyilas Szaturnusszal is találkozik.

 

Ugyancsak 26-án néz farkasszemet a Jupiter is az Uránusszal, ami feje tetejére állíthatja társas viszonyainkat. (A Mérleg Jupiter célja a kapcsolatok fejlesztése és kiterjesztése, az együttműködés és a partnerség új lehetőségeinek kutatása, az Uránusz a Kosban azonban a szokásosnál is inkább akarja a saját útját járni, a saját törvényei szerint. ) Ezek a hatások szűkebb és tágabb környezetünkben is érvényesülnek, egy családi eseményen azonban bizarr helyzeteket produkálhatnak. Valószínűleg nagy szükség lesz a kijózanító, stabilizáló szaturnuszi hatásokra.

 

Ami a személyes szférát illeti, abban egyébként sincs semmi meglepő, hogy a nagy családi ünnepek a nagy családi viták kirobbanásának is kedveznek. Valamennyien voltunk már olyan a helyzetben, amikor a legnagyobb csendben szerettünk volna közlekedni leejtettünk egy tálcát, a huzat becsapott egy ajtót vagy épp eltüsszentettük magunkat, pokoli lármával híva fel magunkra a figyelmet.

Nem csoda tehát, ha éppenséggel a szeretet és a család hivatalos ünnepén,a “kötelező” béke és egyetértés időszakában pattannak ki váratlanul az addig szőnyeg alá söpört feszültségek. Köztudott, hogy a magány is jobban fáj ilyenkor, akkor is , vagy akkor talán még jobban, ha rosszul működő kapcsolatok sűrűjében vagyunk szál egyedül

 

Újhold a Bakban: tiszta lappal

 

Szerencsére a most ható bolygóállások arra is lehetőséget teremthetnek, hogy frusztrációinkat ne (csak) sebeink nyalogatására, és további sérülések begyűjtésére, hanem egészségesebb irányok keresésére is felhasználjuk. Talán erre utal a december 29-i újhold a Bak jegyében (Bp. 07:57)

 

újhold a Bakban, 2016 dec 29

újhold a Bakban, 2016 dec 29

A váltás, a születési képlet sajátosságai függvényében mindenkinél mást jelenthet, a Plútó –Jupiter – Uránusz T kvadrátja pedig arra utal, hogy a folyamat kirobbant a komfortzónából, szélsőségessége, váratlansága akár ijesztő is lehet. Ennek ellenére megérzéseink továbbra is mutathatják az irányt, az új célok, az új értékek pedig a legnagyobb hullámvasutazásban is elég vonzók ahhoz, hogy középen tartsanak. (Jupiter, Vénusz, Szaturnusz, Uránusz kedvező kapcsolatai által érintett életterületek) A tisztán érzelmi szempontok mellett (Mars a Halakban) most nem árt, ha a józan észnek, praktikumnak is játékteret adunk (Nap- Merkúr- Hold együttállás), madártávlatból szemléljük mindazt, ami túl közelről bezár és befülleszt.

 

 

Zűrös óévbúcsúztató

 

2016 bővelkedett nehezen áttekinthető helyzetekben, úgyhogy nincs abban semmi különös, ha így is búcsúzik: a Mars és a Neptun együttállása december 31-én pontosul be. A Mars- Neptun erőpróbáló kapcsolatai alacsony energiaszintet,  zűrzavart, csalóka helyzeteket jelezhetnek, és tudatmódosító szerekkel, droggal, alkohollal is összefüggésbe hozhatók. Ennek Szilveszter éjszakáján különösen fontos üzenete van. Néhány pohár pezsgő persze egész biztosan nem árt meg, a többi, végletekre hajlamosító bolygóállás hatására azonban nem könnyű mértéket tartani. A túlzásoknak azonban súlyos következményei lehetnek: a meggondolatlan kijelentések és az ezek nyomán kialakult viták, meggondolatlanul kialakított vagy felbontott kapcsolatok, könnyelmű döntések, balesetek, stb. ígéretes lehetőségek előtt zárhatják el az utat.

 

 

 

Fontosabb decemberi bolygóhatások:

 

dec 1: Nap – Neptun kvadrát

dec 2: Mars – Jupiter trigon

A Merkúr a Bakba lép

dec 3: Mars – Szaturnusz szextil

dec 7: Mars – Uránusz szextil

első holdnegyed a Halakban

Vénusz a Vízöntőbe lép

dec 9 : Nap – Jupiter szextil

dec 10 :  Merkúr – Neptun szextil

Nap – Szaturnusz együttállás

dec 12 : Nap- Uránusz trigon

dec 14 : Telihold az Ikrekben

dec 19 : a Mars a Halakba lép

Merkúr retrográd

dec 21:  a Nap a Bakba lép – téli napforduló

utolsó holdnegyed a Szűzben

dec 25 : Szaturnusz – Uránusz trigon

Vénusz – Jupiter trigon

Vénusz – Szaturnusz szextil

Vénusz  – Uránusz szextil

dec 26 : Jupiter – Uránusz szembenállás

dec 27: Merkúr – Neptun szextil

dec 28. Nap – Merkúr együttállás

dec 29 : Újhold a Bakban

dec 29 : Uránusz direktbe vált

dec 30 : Nap – Neptun szextil

dec 31: Mars – Neptun együttállás

 

 

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!