asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » A Mars a Kosban halad : akkor most mindent bele?

A Mars a Kosban halad : akkor most mindent bele?

A Mars január 28-án lépett a Kos jegyébe. Otthonában maximális erővel fejti ki hatását: a tettvágy, szenvedély, kezdeményezőkészség túlcsordul, az indulatok felizzanak, nagy lendülettel követi impulzusait.

 

darth-maul-harcol

 

A Mars a vágyak és a szükségletek planétája – pszichológiai analógiákat keresve az „Id”-el rokonítható – „a személyiségnek azzal a részével, amelyen keresztül a velünk született, ösztönös impulzusok és a legalapvetőbb folyamatok megnyilvánulnak.” Az Id-nek nincs értékítélete: nyers vágyakból és ösztönökből áll, és ilyen a Kos Mars is. Freud nem sokat törődött az Id-el; a „szenvedélyek  örvényét” látta benne , amelyet az Én és a Felettes Én erőinek kell megzaboláznia. Az önfenntartás ösztöne nélkülözhetetlen az emberi faj fennmaradásához, és az Id-hez hasonlóan a Marsot kizárólag az önfenntartás és a vágyak kielégítése késztetik cselekvésre. (Astrodynamics)

A Mars ereje a Kosban fejeződik ki a legerőteljesebben és a legagresszívebben. Nem tompítja a Halak és a Mérleg cukiskodása, a Bak és a Bika praktikus megfontolásai, a Skorpió mágikus ösztönössége, a Vízöntő és az Ikrek intellektusa vagy racionális szempontjai. A nyers akarattal párosuló gyerekes türelmetlenség nem sokat törődik a finom részletekkel. Ez a tiszta, zabolátlan vágy és drive.

Infúzió –nyers energiából

 

Ha eddig nem tudtuk elég hatékonyan motiválni magunkat, jól jön az infúzió ebből a nyers energiából. Ebben az időszakban kevesebb lesz a beszéd, mint a tett, a szavak őszintébbekké és nyersebbekké válnak. A Kos Mars nincs túl sok tekintettel mások érzelmeire, inkább az a fontos számára, hogy mielőbb ügyei végére érjen.

A Kos hatása alatt álló életterületeken (házakban) tehát lázas tevékenységbe kezdünk :

–        elszántan nyomulunk

–        harcolunk önmagunkkal vagy a külvilággal

–        céljaink megvalósítására törekszünk

–        elindítunk egy projektet/ álláskeresésbe/ edzésbe kezdünk

Mint minden más erőteljes Mars tranzit esetén, ez az energia a legegészségesebb módon intenzív fizikai tevékenység formájában élhető meg (persze a Plútó és az Uránusz erőpróbáló kapcsolatai miatt a balesetek, sérülések veszélyes is megnövekszik – ld. lejjebb) de az is előfordulhat, hogy sikeresen vesszük fel a harcot támadóinkkal, nagyobb függetlenségre teszünk szert, felmérjük mit várunk az élettől és kapcsolatainktól, és elindulunk azt megszerezni.

Persze nem biztos, hogy kovácsolni kezdünk és mások fejét sem kell szükségszerűen bevernünk, de mindenképp bele kell kezdenünk valamibe, igyekezve a legtöbbet kihozni a helyzetből. Célirányos erőkifejtésre van szükség. Még akkor is, ha csak azt a régóta halogatott emailt küldjük el.  És ha a Mars épp egy sötét házon halad keresztül (pl. a 8. vagy 12), akkor annak sem árt utána nézni, mi fortyog a felszín alatt. Miféle mesterkedések zajlanak a kulisszák mögött, milyen dühöt fojtottunk el, milyen kezdeményezések nem forrták ki még magukat.

Az agresszió mint esély

 
A Kos harcos jegy, ezért óhatatlanul felmerülnek az alábbi kérdések is:

Hogy kezeljük az agressziót? Másoktól érkezik felénk vagy belőlünk árad? Irányultságától függően alakul majd a tranzit is. A tudatosság kulcsfontosságú: vegyük komolyan feldolgozatlan dühünket, mert amit nem vagy hajlandó elfogadni magadban, a külvilágból taglóz le. Tegyünk különbséget értelmes és értelmetlen kockázat között és mérlegelhetjük: jó ötlet-e párbajra hívni ellenfelünket. Az erőviszonyok felbecsülése mellett az időzítés fontosságáról se feledkezzünk meg.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem arról van szó, hogy el kellene fojtanunk igényeinket, vállalkozó szellemünket, önérvényesítési késztetéseinket és önvédelmi reflexeinket. Amikor ezeknek az elemi erejű igényeknek a kielégítése akadályba ütközik vagy torzultan nyilvánul meg, frusztrációval kell számolnunk. A frusztráció bizonyos szintje dühöt szül, az állandósult (és nem is mindig tudatosult) düh pedig nem megfelelő alanyokra puffogtatott muníciót , rossz időpontban és rossz helyen bekövetkező robbanásokat és/ vagy krónikus egészségi problémákat eredményez. A külvilágból érkező támadások céltáblájává is tehet.

Van, amikor –bármit mondtak is széplelkű nevelőink (ide értendők a valóság -elhárítástól csöpögő, new ages cukormázzal leöntött álspirituális információforrások is), a létező leghelyesebb reakció dühbe gurulnunk, szenvedélyesen kiállnunk magunkért / szeretteinkért/ a számunkra fontos ügyekért. Van, amikor angyalmágia és szirupos szeretetmantrák helyett a nagy boszorkányistennők eszköztárára, agyarakra, karmokra, tőrökre van szükség. Megbocsátás helyett ösztönös lendülettel odacsapnunk. Tündérek helyett sokkal jobb farkasemberekké, medve – vitézekké, vaddisznókká válnunk (persze csak akkor, ha a visszaváltozás varázsigéit is birtokoljuk). Egy erős Mars ugyanis nélkülözhetetlen az emberi személyiség normális működéséhez, és a Mars egészségesen, ösztönösen működik saját jegyében.

Akkor most mindent bele?

 

Ez afféle „vágjunk bele”-tranzit.  Hogy mi lesz a végeredmény, senki sem tudhatja, de hát valahol csak el kell kezdeni. „Szóval mire vársz még? Kezdj hozzá! A részletekkel (egyelőre) nem kell törődnöd” –toporzékolja Mars türelmetlenül.

De a kását ezúttal sem eszik olyan forrón. Jó adag óvatosságra van szükség.

Ez az időszak ugyanis meglehetősen feszültnek és kiszámíthatatlannak ígérkezik, különösen amikor a Mars beizzítja a kardinális T kvadrát játékosait: kvadrátot képez a Plútóval (dominancia, hatalom, átalakulás), együttállásba kerül az Uránusszal (robbanás, radikalizmus, forradalmak és váratlan változások ), farkasszemet néz a Jupiterrel (még több hő, túlzás, expanzió). Plútóval és Uránusszal képezett erőpróbáló kapcsolata hatására újra élhetjük az elmúlt 7 év Uránusz – Plútó kvadrát által fémjelzett drámáit, vagy ezek hozadékaival kell foglalkoznunk. Az energiaáramlás intenzívebbé válik, az erőviszonyok megváltozhatnak, az  alapok újra átrendeződhetnek és új mintázatok bukkanhatnak fel.

 

A Mars tranzit fontosabb fényszögei:

 

Febr 16: Mars – Merkúr szextil (Kos – Vízöntő 3°)

Febr 22: Mars  -Plútó kvadrát ( Kos  – Bak 18°)

Febr. 26 Mars  – Uránusz együttállás (Kos 22°). Ugyanezen a napon napfogyatkozás a Halakban

Febr. 27 Mars – Jupiter R szembenállás (Kos – Mérleg 22°)

Márc. 5 : Mars – Szaturnusz trigon (Kos – Nyilas 26 °)

Márc 9 : a Mars a Bikába lép

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!