asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Október, 2016

Október, 2016

Szükségszerű irányváltások

 

Újholddal kezdődik október, mintegy megerősítve, hogy eljött a régóta  esedékes irányváltás ideje. Ez azonban nem ígérkezik zökkenőmentesnek.

 

osz-hid-magany

 

A két fővilágító budapesti idő szerint szombat hajnalban, 1:12’-kor találkozott egymással a Mérleg 08°15′ -án. Hogy kinél hol esedékesek a leginkább a változások, attól függ, hogy képlete melyik területe áll ebben a jegyben. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy a társulások, partnerségek, a külvilággal való kapcsolat témáiban számíthatunk új fejleményekre.

Bár a fényszög már nem pontos, az újhold laza együttállást képez a Jupiterrel, így a légkört optimizmus, derű, hit hatja át. Erős késztetést érzünk (és a külvilágban is belebotlunk „véletlenül” az ilyen lehetőségekbe), hogy új célokat tűzzünk magunk elé, tanulmányokba kezdjünk, konkrét és átvitt értelemben vállalkozzunk. Mivel az együttállás a Mérleg jegyében jön létre, szívesen kötünk új ismeretségeket, keressük a velünk egy hullámhosszon levők társaságát és az sem zavar, ha országok, kontinensek választanak el egymástól.

 

ujhold-2016-okt-1

Az ugyanaznap egzakttá váló Vénusz – Neptun trigon fogékonyabbá tesz belső világunk üzeneteire. Odafigyelve álmainkra, fantáziáinkra, esetleg valamilyen kreatív formában is megjelenítve őket sikeresebben ráhangolódhatunk a jövőbeli haladási irányokra, megérezhetjük, merre vannak a lehetőségek és hol számíthatunk buktatókra.

A pontos megérzések és a jó ítélőképesség, gyakorlatiasság most nagyon fontos. Bár oldódóban van az elmúlt hónapokban oly sok zűrzavart okozó Szaturnusz – Neptun kvadrát hatása, még mindig könnyen előfordulhat, hogy mégsem a megfelelő irányokba indulunk el, túlértékeljük lehetőségeinket vagy képességeinket, sóvárogjuk a sikert, de a szükséges áldozatoktól már visszariadunk.

macskajatek    Ennek veszélyét az újholddal laza együttállást képező Jupiter is növeli. Az optimizmus, a lelkesedés valóban nagyon fontos a sikerhez, de tényleges teljesítmény, gyakorlati szempontok nélkül a projekt kudarcba torkollhat. A tetszetős elméletek, nagy tervek lufiját pillanatok alatt kidurranthatja a realitások tüskéje, az ébredés pedig nagyon kellemetlen is lehet.

Mindez nem csupán a hónap első napjaiban, hanem később is benne van a pakliban. Az újhold-képletben ugyanis jelentős erőpróbáló fényszögek is érvényesülnek, amelyek a következő napokban , hetekben pontosulnak be, megteremtve a fentebbihez hasonló típusú tapasztalások feltételeit.

értelmes kockázatok

Sziklafalon gyakorló shaolin szerzetesek: értelmes kihívás

Természetesen ennyi dinamikus bolygóhatás mellett biztos, hogy kell valamilyen fajta változásokat eszközölni. Muszáj. Ha ugyanis csak ücsörgünk ölbe tett kézzel, elsodorhatnak az események. Amennyiben nem szánjuk rá magunkat a már régóta időszerű, nagy ugrásra, a sors taszít rajtunk. Azonban, ha a saját elhatározásból kezdeményezünk változásokat, valamelyest szabályozhatjuk a tempót,  megválaszthatjuk a irányt. Ellenkező esetben csak reagálunk. Ez persze nem csupán ezekre a napokra, hanem a hónap egészére igaz.

Ugyanakkor a kanyarokat sem vághatjuk le. Teljesen érthető persze, ha az elmúlt hónapok toporgását követően haladni akarunk (vagy a felhalmozódott problémák követelnek sürgető megoldást), új alapokra akarjuk helyezni kapcsolatainkat, új utakat keresünk, de az elhamarkodottságból rossz döntések fakadhatnak.

A Nap és a Szaturnusz október 4-én bepontosuló szextilje a hónap első napjaiban lehetővé teheti, hogy a lelkesedés és az optimizmus kitartással, valóságérzékkel párosuljon, tudatosan kezeljük kapcsolatainkat, a helyzeteket, amelyekkel szembetaláljuk magunkat, önmérsékletet gyakoroljunk.

meggondolatlan kockázatok

Túlbecsült képességek -meggondolatlan kockázatok

Nem lesz könnyű feladat, hiszen ezzel egy időben egy másik erőteljes hatás is érvényesül: a Mars és a Jupiter közötti kvadrát október 5-én válik egzakttá. Ez az október első 10-14 napját meghatározó bolygókapcsolat nagy lendületet ad, tettre ösztönöz, vállalkozó szelleművé tesz, egyszersmind erős túlzásokra is hajlamosíthat. Hatására az egészséges kockázatvállalási kedv a sors kísértésévé csaphat át, annak gyakorlati (a Bak, amelyben a Mars november 9-ig tartózkodik, föld jegy) következményeivel nem számolva. Ez sok későbbi konfliktus, hibás lépés forrása lehet. (A Vénusz és a Plútó közötti, ugyanaznap bepontosuló szextil talán tompíthat valamelyest a dolgok élén, így jó esetben nem öntjük ki  a gyereket is a fürdővízzel.)

7-én azonban, amikor a Nap kvadrátot képez a Plútóval, tovább fokozódhat a feszültség. Úgy érezhetjük, hogy identitásunkat, haladási irányunkat olyan, elemi erejű hatások kérdőjelezik meg, melyekre vajmi kevés befolyást gyakorolhatunk. Hatalmi harcok, övön aluli támadások, nehéz emberek, olyan kötélhúzások, melyeknek nincs igazi győztese – keresztezhetik utunkat. A kezelésükhöz szükséges eszközök hiánya persze elemi túlélőkészleteinket is aktiválhatja, úgyhogy a végén kellemes meglepetéssel tapasztaljuk: erősebbek vagyunk, mint hittük. Mielőtt élethalálharccá fajuló vitába bocsátkoznánk, azon is érdemes eltöprengeni: mindenáron azt akarjuk-e hogy nekünk legyen igazunk, vagy egy olyan egyezségnek örülnénk jobban, aminek köszönhetően a legjobban jövünk ki a helyzetből. Ez az erőpróbáló fényszög a nagyvilágban is komoly feszültségeket, erőszakos eseményeket jelezhet.

Ugyanezen a napon lép át a Merkúr is a Mérlegbe, ahol október 24-ig időzik. A jegy diplomáciai érzéke tompíthat a viták élén, bár a tőle szokásos szőnyeg alá söprési kísérletek most inkább súlyosbítják a problémát. Hiszen éppen arról van szó, hogy az előző hónapokban több-kevesebb sikerrel kikozmetikázott szépséghibák az előttünk álló hetekben igencsak észre vétetik magukat.

Október 11, amikor a Merkúr találkozik a Jupiterrel, és az azt követő egy-két nap csendesebbnek ígérkezik. Ez a fényszög kedvezően hathat a tárgyalásokra, szerződések megkötésére (persze, ez csak általánosítás, érdemleges következtetéseket csak a születési képlet egészéből lehet levonni. ) Aznap a Hold is a Vízöntőben jár, így elképzelhető, hogy a megfeneklett tárgyalásokat váratlan, kreatív megoldások lendítik túl a holtponton, egy villámutazás, egy jó beszélgetés a barátokkal oldja az előző napok feszültségét. Az ugyanezen a napon bepontosuló Mars- Neptun szextil hozzásegíthet ahhoz, hogy összhangban cselekedjünk megérzéseinkkel.

Emlékszünk? "Nem érdekelnek az aszteroidamezők, admirális. A hajót akarom és nem kifogásokat !" Darth Vader karaktere jó analógia egy sérülten működő Bak Mars-Plútó együttállásra :-)

Emlékszünk? “Nem érdekelnek az aszteroidamezők, admirális. A hajót akarom és nem kifogásokat !” Darth Vader karaktere jó analógia egy sérülten működő Bak Mars-Plútó együttállásra 🙂

    Október 13-án azonban, amikor a Merkúr és a Mars kvadrátja bepontosul, ismét puskaporossá válik a légkör. Nagy viták különösen azért törhetnek ki, mert a Bak Marsot felbőszíti, hogy a Mérleg Merkúr inkább kibújik a konfrontáció alól, bájolog, semmint szembenézne a tényekkel. Ahelyett, hogy megfogható eredményeket produkálna vagy beismerné, mi vezetett ezek hiányához, továbbra is kozmetikáz és kifogásokat keres. Az elméleti modellek köszönő viszonyban sincsenek a valós helyzettel –és még hosszan lehetne sorolni a súrlódási felületeket. A másnap bepontosuló Merkúr- Szaturnusz szextil valamelyest lehűti a kedélyeket és felcsillantja annak a reményét is, hogy önfegyelemmel, józan érveléssel, no és a gyakorlati megoldásokra való nyitottsággal orvosolhatjuk a helyzetet.

A Mars- Merkúr kvadrát egyébként nem csupán a szócsatáknak kedvez, hanem nagyon balesetveszélyes is, ezért közlekedés, utazások során nem árt az óvatosság.

Azonban látványos javulások a következő napokban sem várhatók, sőt csak akkor kavarodnak fel igazán. A 15-e is viharosnak ígérkezik, hiszen aznap pontosul be a Merkúr és a Plútó közötti kvadrát, a Nap pedig farkasszemet néz az Uránusszal. (Mint már annyiszor szó volt róla, az itt külön-külön tárgyalt hatások a valóságban összeadódnak, a bemutatott fényszögek együttesen érvényesülnek. Ez esemény-szinten azt jelentheti, hogy a hónap elején felmerült témák kapcsán egyre több a feszültség,a helyzetek robbanékonnyá –vagy,  jó esetben „csupán” nagyon mozgalmassá válnak. Emlékszünk, a hónap elején a Mars kvadrátot képezett a Jupiterrel most meg a 19-én bepontosuló Plútó-együttállás felé tart -így a hónap közepétől október utolsó napjaiig eszkalálódik a feszültség.   )

mars-uranusz-pluto-nyughtatlan   Nos, amikor a nagy lendületet, harci kedvet és kockázatvállaló hajlamot adó Mars – Plútó – Jupiter hatások  a Merkúr- Plútó kvadrát nyomásával párosulnak, nagyon nehéz önfegyelmet gyakorolnunk. Ilyen konstellációknál a ne szólj szám nem fáj fejem bölcsessége sokkal inkább megszívlelendő, mint máskor., csak nem biztos, hogy a gyakorlatban is alkalmazható. A valós problémákat ugyanis az eddigieknél is kevésbé lehet jó csengő frázisokkal, pótcselekvésekkel, kompromisszumokkal és struccpolitikával eltussolni. Sok esetben valóban életre- halálra megy a játék, és akkor, nincs mit tenni, életre- halálra meg kell küzdenünk, még ha ez “csak” verbális szinten is zajlik (Persze, a tettlegesség, az erőszak, brutalitás szűkebb – tágabb környezetünkben egyaránt megtapasztalható)

Ugyanezen a napon a Nap is szembenállásba kerül az Uránusszal. E bolygókapcsolat hatására kicsúszhat az ellenőrzés a kezünkből, csak a bizonytalanság a biztos, eddigi koncepcióinkat a legmeglepőbb fordulatok írhatják felül. Persze, ez sem jelent szükségszerűen kellemetlen fordulatokat, hiszen a kiszámíthatatlanság megnövelheti spontán reakciókészségünket, arra sarkallhat, hogy eredeti, újszerű, előítéletektől mentes megvilágításban szemléljük a dolgokat, az új nézőpontok pedig akár új utakat is megnyithatnak

 

Woman with umbrella over full moon background

Telihold a Kosban

A 16-i telihold ( bp.-idő: 06:23) még jobban felkavarhatja a kedélyeket. A telihold- képletben a fentebb bemutatott hatások is érvényesülnek.  A Kos 23°-án a Hold együtt áll az Uránusszal, miközben a Nap- Uránusz szembenállás hatása is erőteljesen érződik. Mint már sokszor szó volt róla, az újholdnál elkezdődött folyamatok eredménye a telihold fényénél mutatkozik meg igazán. A telihold valamilyen értelemben összefüggésben áll társulásainkkal, akárcsak a Mérleg jegye, ahol a Nap tartózkodik. A Kosban járó Hold, különösen az Uránusszal kapcsolódva az önmegvalósítás, egyéni érvényesülés kérdéseit helyezi előtérbe. Ezeket azonban egyensúlyba kell hoznunk mások érdekeivel és/vagy környezetünk elvárásaival is, ami nem könnyű feladat. Jelen esetben sokkal kevésbé, mint máskor.

Az elhamarkodott döntések, az elszabaduló indulatok rengeteg kárt okozhatnak szűkebb és tágabb környezetünkben egyaránt.  Persze, az is elképzelhető, hogy radikális és nagyon konkrét lépéseket kell tennünk, váratlan döntéseket kell hoznunk vagy váratlan helyzetek hoznak döntéshelyzetbe. Csak az nem mindegy, milyeneket. Ha pl. a bolygóhatás szerencsésen kombinálódik képletünk adottságaival, a szokatlan ötletek, nézőpontváltás, új környezet sikeres áttörést is hozhat. Más esetekben azonban elhamarkodott döntéseket, értelmetlen konfliktusokat, szakításokat jelezhet.

 

telihold-2016-okt-16

Az Uránuszt és erőpróbáló fényszögeit az időjárás szélsőségeihez (főleg viharok, villámlás -okozta károk), földrengésekhez, repülőgép szerencsétlenségekhez, robbanásokhoz is hozzárendeli az asztrológia. Világviszonylatban váratlan és nyugtalanító eseményeket tapasztalhatunk ezekben a napokban.

Október 19-én, amikor a Mars – Plútó együttállás egzakttá válik, tovább sűrűsödik a levegő. Ez a tulajdonképpen október első hét végéje óta folyamatosan erősödő bolygóhatás nagyon energikussá és hatékonnyá tesz. Magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést, akaraterőnk, kitartásunk megnő. Nagy teljesítményekre vagyunk képesek, gőzerővel vetjük magunkat feladatainkba. Nem ismerünk lehetetlent, semmi sem tarthat vissza, a régóta esedékes, hasznos de macerás teendőket épp olyan hatékonyan , összeszedetten hozzuk tető alá, mint az eget verő ostobaságokat.

védőistenség, Sanju Sangendo templom

védőistenség, Sanju Sangendo templom

Ha energiáink nem kapnak intenzitásuknak megfelelő érvényesülési területeket, meg is betegedhetünk, esetleg tévképzetek keríthetnek hatalmukba. Hiszen kár tagadni, a különféle üldözési mániák, bűnbak-projekciók, összeesküvés- elméletek a Plútó princípium sérült működésével is összefüggésbe és most adott a fantazmagóriák gyakorlatba ültetéséhez szükséges muníció is. A felhalmozódott indulatok nagyon kártékonyak lehetnek. A paranoia, kivetítések magánéletünkben ugyanannyi kárt okozhatnak, mint a közéletben – pl. terrorakciók, a hatalom túlkapásai, az ügyeletes bűnbakok meghurcolása formájában

Szerencsés esetben tökéletesen felmérjük a magunk és mások természetében rejlő sötétséget. Dolgozunk, dolgozunk a végkimerülésig. Túlmegyünk lehetőségeink, teljesítőképességünk legvégső határán is, és így végül kiszabadulunk a frusztrációk kötelékéből.
A helyes irányokat megtalálni és megtartani azonban nem valami egyszerű, hiszen továbbra is erős destabilizáló hatásokkal kell számolnunk.(Ráadásul magának a Mars- Plútó együttállásnak sincs miben “megkapaszkodnia”, nem kap erős, támogató fényszöget pl. a Naptól, Jupitertől vagy a Szaturnusztól. Amennyiben az egyéni születési képlet bolygóival kedvezően kombinálódik, van esély végrehajtani a nagy áttörést, a visszahúzó körülmények ellenére. Ez azonban a személyes szint, a siker pedig még a legjobb forgatókönyvek szerint is nagy áldozatot, megfeszített munkát követel, óriási stressz, valamilyen veszély közepette. Más, kevésbé szerencsés esetekben pusztító ámokfutás, a meglévő jó dolgokat elsöprő bombázás, robbantás az eredmény.

 Október 20-án egy Merkúr – Uránusz szembenállás teszi még kalandosabbá a hullámvasutazást.

zseniális sziporkák vagy bolondgombák ?

zseniális sziporkák vagy bolondgombák ?

Váratlanul támadó ötleteink egyaránt lehetnek zseniális felismerések és szeszélyes, őrült vagy éppenséggel veszélyes elmeszülemények. Környezetünkből szintén érkezhetnek ilyen impulzusok. Ezt, az előző és a következő napot meghökkentő fordulatok, kellemes vagy kellemetlen meglepetést okozó hírek, találkozások teszik eseménydússá. A meghibásodó vagy elveszett műszaki eszközök, a váratlanul kitörő, majd nyomtalanul elmúló vagy éppenséggel tovább mérgesedő perpatvarok további bosszúságokat okozhatnak. A két bolygó diszharmonikus kapcsolata kapkodásra, balesetekre is hajlamosíthat: ezt közlekedéskor, hosszabb- rövidebb utazások során nem árt szem előtt tartani.

Némi enyhülést jelenthetne, hogy október 18-án  a Vénusz elhagyja a Skorpió alvilági tartományait és belép a kalandvágyó, társaságkedvelő Nyilas jegyébe. Csakhogy már október 25-én kvadrátba kerül a Neptunnal, 29-én pedig a Szaturnusszal képez együttállást. Ezek a hatások szintén összeadódnak és átszínezik a hónap utolsó napjait. Mint korábbi bejegyzésekben is szó volt róla, Vénusz – Neptun kvadrát érzelmi és anyagi szempontból jelez zűrzavaros helyzeteket. A túlságosan rózsaszín szemüveg, a naivitás, a valósággal köszönő viszonyban sem levő elvárások, a rossz helyre befektetett energia üzleti- és szívügyekben szinte törvényszerűen vezetnek csalódáshoz. Különösen a fentebb bemutatott többi hatással kombinálódva.

Az október 26-án bepontosuló Vénusz-Jupiter szextil segíthet ugyan felismerni, hogy a most frusztráló, fájdalmas helyzetek hosszabb távon akár a javunkat is szolgálhatják. Segítségével megtalálhatjuk azokat a lehetőségeket és kapcsolatokat is, amelyek révén helyreállíthatjuk lelki egyensúlyunkat, kezelhetővé tehetjük anyagi, érzelmi veszteségeinket.

szerzetes-vizesesOktóber 23-án a Nap a Skorpióba lép. A halállal, újjászületéssel, a lélek mélységeivel, a nagy üzletekkel és adósságokkal kapcsolatba hozható nyolcadik jegy a legintenzívebb a tizenkettő közül. Ez a hatás felerősíti az átalakulás már eddig is markánsan érzékelhető plútói energiáit. Egyszersmind a felmerült helyzetek érdemi kezelésének a lehetőségét is magában hordozza, hiszen sokkal inkább hajlamos szembenézni a tényekkel és az előrelépés érdekében vállalni a konfliktust, mint a Mérleg.  25-én a Merkúr is jegyet vált: Skorpió-beli helyzete elmélyíti gondolatainkat és a kommunikációt. Immár biztosabbakká válhatunk abban is, mit szeretnénk és hogyan akarjuk elérni. Csalhatatlanul ráérzünk a lényegre, szavaink célba találnak, bár hajlamosak lehetünk kissé csípősen fogalmazni, nem kímélve mások Achilles -pontját sem. A Nap és a Merkúr 27-i találkozója egyaránt tovább növeli a tudatosságot és az intuíciót, így van remény arra, hogy jó megoldások érkeznek a kihívásokra.

Rálátásra, válságmenedzseri vénára ugyanis szükség lesz a következő napokban is. 29-én a Vénusz együttállásba kerül a Szaturnusszal. Kettejük találkozója szintén nem a könnyed szórakozásnak vagy a frivol örömöknek kedvez. Erőpróbáló kapcsolataikról már többször is szó esett a blogon (Karmikusan terhelt viszonyok) . Bár előkerülhetnek múltunk régi szereplői is, nem biztos, hogy ezek a nap a legalkalmasabbak a vidám társasági eseményekre. A kiábrándulás, a kellemetlen felismerések, az anyagi veszteségek szintén jellemző élmények lehetnek.

Az ugyanezen a napon bepontosuló Mars – Uránusz kvadrát újabb adag olajat jelenthet a tűzre. A gondosan felállított terveket váratlan események kuszálhatják össze. Ez a feszült fényszög egyik pillanatról a másikra is generálhat konfliktusokat . A Vénusz , a Szaturnusz és a Neptun érintettsége miatt legvalószínűbb, hogy a párkapcsolatok szálai gubancolódnak össze. Szűkebb és tágabb környezetünkben azonban más hisztérikus emberekkel is találkozhatunk és mi is hajlamosak lehetünk bolhából elefántot csinálni. Nem csupán érzelmi, hanem a pénzügyi döntéseket is jobb néhány nappal elhalasztani.

 

ujhold-skorp-2016-okt-30

Október 30-án este az újhold már a Skorpió jegyében születik meg. A két fővilágító együttállása a Merkúrral, és a Neptunnal képezett trigonjuk finomíthat megérzéseinken, együttérzőbbé tesz, könnyebben hangolódhatunk környezetünkre segítségével miközben valóságérzékünket és megkülönböztető-képességünket is megőrizzük.

Minderre nagy szükségünk is lesz, ugyanis az elmúlt hetek tapasztalatait követően esedékes új kezdeményezések csak egy csomó feszültség és akadály révén valósíthatók meg. Számíthatunk arra, hogy a folyamatosan változó helyzetek, a váratlan események összekuszálhatják korábbi elképzeléseinket. Rosszabb esetben az októberi viharok, vagy korábbi figyelmetlenségünk magukat a továbbjutáshoz szükséges eszközöket és tartalékokat tették tönkre –és most ezek pótlásáról is gondoskodni kell. Ha pedig nem sikerül, haladásunk ütemét hiányunkhoz kell igazítanunk. Az új utak kitaposása azonban már a következő hónap feladata lesz.

 

Fontosabb októberi bolygóállások:

 

 1. Újhold a Mérlegben, Vénusz – Neptun trigon

4. Nap – Szaturnusz szextil

5. Mars – Jupiter kvadrát, Vénusz – Plútó szextil

7. A Merkúr a Mérlegbe lép, Nap – Plútó kvadrát

9. első holdnegyed: Hold a Bakban

11. Mars – Neptun szextil, Merkúr – Jupiter együttállás

13. Merkúr – Mars kvadrát

14. Merkúr – Szaturnusz szextil

15. Nap – Uránusz szembenállás

16. Merkúr – Plútó kvadrát, Telihold a Kosban

18. A Vénusz a Nyilasba lép

19. Mars – Plútó együttállás

20. Merkúr – Uránusz szembenállás

22. Utolsó holdnegyed a Rákban, a Nap a Skorpióba lép

25. A Merkúr a Skorpióba lép

26. Vénusz – Neptun kvadrát, Vénusz – Jupiter szextil

27. Nap – Merkúr együttállás

29. Mars – Uránusz kvadrát, Vénusz – Szaturnusz együttállás

30. Merkúr – Neptun trigon, Újhold a Skorpióban

 

 

 

Kapcsolódó:

 

Jupiter a Mérlegben: égi és földi igazságszolgáltatás

Mars a Bakban : kézzelfogható eremények, áttörések és padlót fogások

Vénusz a Skorpióban: a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

A Plútó archetípusa

 

kapcsolat

 

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!