asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Jupiter a Mérlegben: 2016 szeptember 9 – 2017 október 10

Jupiter a Mérlegben: 2016 szeptember 9 – 2017 október 10

 

Szeptember 9-én újabb nagyobb változásra kerül sor: a Jupiter belép a Mérleg jegyébe és ott is marad 2017 október 10 –ig. Ebben a társaságkedvelő, nagyvilági jegyben sokkal jobban érzi magát, mint a Szűzben, ahol száműzetésben volt –de azért kihívások is lesznek bőven.

 

jupiter-a-merlegben

 

A Nagy Jótevő kb. 1 évig tartózkodik egy jegyben és 12 év múlva tér vissza. Legutóbb 2004 szeptember 25 – 2005 október 26 között vendégeskedett itt. Jelenlegi látogatása a Mérlegek, Vízöntők, Ikrek számára a legkedvezőbb, de az Oroszlánok, Nyilasok is profitálhatnak belőle. (Ez persze nagyon durva általánosítás, érdemleges választ csak egy egyéni horoszkópelemzés adhat)

 

 

I. Általános analógiák

 

  1. A Jupiter általános jelentéstartalma

Képtalálat a következőre: „jupiter in libra” A hagyományos asztrológia Fortuna Maior-ként, azaz a Nagy Szerencse őselveként tiszteli a Jupitert.  És valóban, még egy problémás horoszkóp esetében is a képlet tulajdonosa úgy találja, hogy a dolgok sokkal olajozottabban működnek a jupiteri hatások alatt álló életterületeken (tehát abban a házban, ahol tartózkodik, amelyeket más bolygókkal alkotott fényszögei összekötnek ill. amelyek felett éppen áthalad).

Ezekben a témákban nem csupán örömét leli, hanem horizontja tágítására is késztetést érez, akár anyagi, akár szellemi értelemben gyarapszik, fejlődik, széles körű rálátása van az adott életterületen zajló folyamatokra. Mivel a Jupiter a hit, bizalom, önbizalom jelölője is, maga is ösztönösen bízik a gondviselésben, szenvedélyesen kutatja a dolgok értelmét – hiszen rájuk találva még a legnagyobb nehézségeket is készségesen elviseli. Ugyanilyen erős késztetést érez ezeknek az életterületeknek a fejlesztésére, ennek érdekében pedig, konkrét vagy átvitt értelemben nagy utazásokra is vállalkozik.

A jogérzék, morál, magasabb igazságok princípiumaként a Jupiter a képlet tulajdonosának világnézeteiről, etikai érzékéről – vagy éppenséggel ennek hiányáról is felvilágosítást ad, akárcsak más vallások, kultúrák felé való nyitottságáról, szintetizáló képességéről, életbölcsességéről, felsőbb fokú tanulmányok, nagyobb utazások lehetőségéről , optimista beállítottságról, humorérzékről, életörömről.

A fizikai égitesthez hasonlóan, amely nem csupán hatalmas, hanem a körülötte keringő több mint 60 holddal valóságos kis rendszer a Naprendszeren belül, a jupiteri alkatok is öntörvényűek, kreatív energiáik majdnem olyan bőségesen áradnak, mint a Napé. Magától értetődő, hogy az ilyen intenzitású folyamatokat nehéz mederben tartani, ezért a túlzások, féktelenség szintén részei az őselv természetének.

Olümposzi túlkapások

Zeuszt, az istenek atyját szinte valamennyien ismerjük a görög mitológiából, akárcsak római megfelelőjét, Jupitert. Az istenek atyja az Olümposz magaslataiból kormányozta az égi és a földi tartományokat. Adományai valóban nagyszerűek voltak, törvényalkotóként pedig, a Szaturnusszal ellentétben az élet élvezetére is lehetőségeket adott. De ha megsértették, könyörtelen, sőt kegyetlen is tudott lenni. Hirtelen haragjában villámaival sújtott halálra, s bár alapvetően nem tartozott a bosszúálló típusú istenek közé, “indokolt esetben” örökkévalóságig tartó szenvedést is mérhetett áldozataira. Prométheusz titánt pl. aki a tüzet ellopta az embereknek, arra ítélte, hogy egy sziklához láncolva nap mint nap elviselje amint egy saskeselyű a máját (az orvosi asztrológia szerint a Jupiter által uralt szerv) marcangolja.

Szintén a mitológiából tudjuk azt is, hogy ha rájött az isteni gerjedelem, felesége, Héra leglátványosabb féltékenységi jelenetei sem bírták távol tartani a csajozástól. Az sem izgatta különösebben, hogy fájdalmat okoz asszonyának, esetleg nevetségessé teszi magát, hanem zabolátlanul követte pillanatnyi impulzusait.

A jupiteri túlzások az emberek világában sem működnek másként: ha pl. a terjeszkedés nem tud szellemi szinten megvalósulni, zabálásrohamokat, ennek megfelelően pedig túlsúlyt eredményezhet, de a mértéktelenség más formában is destruktívvá válhat. (pl. ivás, költekezés, mindenféle típusú pazarlás, kicsapongás, tartalékok elprédálása, stb. ) Az arrogancia, túlzásba vitt öntörvényűség szintén problémákat okozhat (utóbbi akár testi szinten is, sejtburjánzás, különböző, legtöbbször jóindulatú daganatos betegségek formájában is), akárcsak a fanatizmus, dogmatikus vakhit, álszentség, jogi túlkapások.

A mundán asztrológiában a Jupiter a joggal, törvényalkotással, jogi egyetemekkel – és általában a felsőoktatással, az igazságszolgáltatás intézményeivel áll kapcsolatban , egyszersmind, a világnézet, vallás jelölőjeként egyházakkal, egyházi méltóságokkal, a világi életben is fontos, főleg külsőségekre, reprezentációra szorítkozó vallásos ceremóniákkal, tisztségekkel. Külfölddel, nagy utazásokkal, tengeren túli országokkal való analógiái miatt az idegenforgalommal, turizmussal is kapcsolatba hozható, akárcsak a szórakozást, kikapcsolódást szolgáló intézményekkel.

 

  1. A Mérleg princípium és a Mérleg – karakter

 

Képtalálat     A princípium és a Mérleg- hangsúlyos emberek alaptematikája: egyensúly, megfelelő arányok, ideális forma.

A Mérleg típusú emberek életében fontos szerepet játszik a kiegyensúlyozottság, harmónia megteremtése. Udvarias, előzékeny alkatok, akik nem csupán tekintettel vannak mások szempontjaira, igényeire, de sokszor előbb jönnek rá mire vágynak közelebbi – távolabbi ismerőseik, semhogy saját szükségleteiket felismernék. Tulajdonképpen nincsenek is olyan individuális késztetéseik, igényeik, mint a velük szemben lévő Kos jegy hatása alatt állóknak. Legmélyebb kívánságuk megtalálni a közös szempontokat, része lenni a csapatnak. Persze, az már korántsem mindegy, melyiknek. Míg pl. egy Halak legszívesebben a szenvedőkkel, nincstelenekkel, számkivetettekkel azonosul, a Mérleg nagyon rosszul viseli, ha egy hullámvölgyön kell keresztül haladnia. Ő inkább a gazdagok és szépek egyesületébe szeret tartozni, vagy a művészvilág sikeres szereplői között forgolódik akkor is, ha jómaga nem is foglalkozik aktívan művészetekkel.

Általában azonban nem csupán jó előadó, de képességeit sem rejti véka alá. A kifutók, divat szakma világában külső adottságaival hódít, színészként, koreográfusként is figyelemre méltó lehet, kultúra, esztétikum iránti fogékonysága pedig irodalmi, színházi területeken, műgyűjtőként, műértőként teheti sikeressé. Ha művészi vénájához gyakorlati érzék, kézügyesség is társul, jó fodrász, kozmetikus, esetleg kézműves válhat belőle. Bár teendőit, feladatait jobban szereti másokkal elvégeztetni (és jó érzékkel meg is találja az erre legalkalmasabb embereket), ruhatervezőként annyira elbűvölhetik a finom tapintású anyagok, hogy, akárcsak Coco Chanel karrierje kezdetén, maga szabja – varrja kreációit.

Vele született jó ízlését, szép érzékét azonban hétköznapjaiban is képes kamatozatni. Ő az, aki ha új lakásba költözik, előbb tesz ki egy képet a falra, semmint a bútorokat kicsomagolná. Mivel szűkebb-tágabb környezete jó közérzetét is szívén hordja, ösztönösen igyekszik kellemessé tenni mások életét. Talán szórakozóhelyet, irodalmi kávéházat nyit, egy rendezvény házigazdájaként vagy háziasszonyaként reprezentál. Mivel nem csupán varázslatos légkört teremt, de azzal is pontosan tisztában van, kinek mit kell mondani, ha rajta múlik, szinte borítékolható a siker. Született békeszerző, aki már kisgyerek korában is annyira irtózott minden konfliktustól, hogy ha puskaporos légkörben kellett felnőnie, akár a szó szoros értelmében is bele betegedhetett.

A konfrontáció a későbbiekben sem válik erősségévé. Jó esetben  igazi diplomata, aki egyszerre képes azonosulni a szemben állók szempontjaival, ezért még a legkiélezettebb ellentéteket is elsimítja, úgy munkahelyén mint magánéletében. Máskor szélkakas, aki mindig aktuális beszélgető partnerének ad igazat -különösen ha saját érdekei is így kívánják. Nem ritkán csupán szőnyeg alá söpri a konfliktust, vagy, mivel annyira fontos számára a kiegyenlítődés, miközben minden energiájával a konszenzus megvalósítására törekszik, a legszélsőségesebb ellenhatásokat vonzza be a külvilágból. Mókás esetekben pl. úgy, hogy veszekedést provokál egy olyan társaságban, ahol mesés harmónia uralkodik, tragikusabbakban oly módon, mint a szintén Mérleg Nap jegyű Mahatma Gandhi, aki pontosan békés felszabadító harca közben lett merénylet áldozata.

Bármilyen tevékenységi kört választ is azonban, gondja van arra, hogy ne egyedül kelljen belevágnia. Magánéletében is a társulások embere: lételeme a párkapcsolat, a házasság. Nem is érzi egész embernek magát, ha egyedül van, ezért akár egy rossz kapcsolatban is kitart, más típusok számára tolerálhatatlan állapotokhoz is alkalmazkodva, semhogy egyedül maradjon. Amennyiben végképp rosszra fordulnak a dolgok, inkább kiprovokálja, hogy elhagyják, semmint hogy maga mondja ki a boldogító nemet. A szakítás után azonban akkor sem marad hosszú ideig facér ha bevallása szerint élete legnagyobb szerelmétől kellett elválnia.

Mondatni sokkal inkább a kapcsolat eszményébe szerelmes semmint hús-vér partnerébe. Miközben pl. gondolatai folyamatosan társa körül forognak, gyakran fogalma sincs annak valós személyéről, tényleges érzelmi állapotáról.

 

A társfüggőség árnyékában

Képtalálat a következőre: „jupiter in libra”      Bár hagyományosan az egyensúly, a béke-és békéltetés jegye, ezek az erényei problémák forrásaivá is válhatnak. Született együttműködőként pl. szinte bármilyen kompromisszumot is képes elviselni, ellenérzései kinyilvánítása pedig olyan nehezére esik, hogy ameddig csak lehetséges, puszta létezésüket is képes elfojtani. Ez idővel különböző kedélybetegségeket, pszichoszomatikus zavarokat is okozhat. A legtöbb áldozatra egy párkapcsolat fenntartásáért hajlandó, de más tekintetében is szüksége van a külvilág elismerésére, társaságra, kapcsolatokra. Szélsőséges esetben mindez akár kapcsolati függőséggé is torzulhat: ilyenkor rögeszmésen hajszolja az újabbnál újabb szerelmeket és még akkor is a magánytól retteg, amikor erre semmi oka.

Akár férfi akár nő, társával szembeni elvárásai sokkal közelebb vannak a lovagregények vagy a szappanoperák kapcsolatmodelljeihez semmint a való élethez. Vágyképében a szerelem csupa romantikus programok sorozata: randevú a Versailles-i kastélyban, velencei gondolázás édes kettesben, bohém esték a Montparnassen. Szerfölött csalódott lesz azonban  ha álmai asszonya vagy a tündérkirályfi helyett egy borostás hétköznapi hős mellett ébred, netán meg kell állapitania, hogy szíve hölgye nem csupán kócos, de előző esti sminkje is elmaszatolódott.

Persze, sokkal jobban nevelt semhogy ellenérzéseiből bármit is kimutatna ilyenkor, gyanútlan párja azonban könnyen egy szerelmi háromszög kellős közepén találhatja magát. Az affér akár évek óta folytatódhat, hiszen Mérlegünk, aki senkinek sem akar fájdalmat okozni, a saját életét sem szívesen bonyolítaná az effajta döntések terheivel.

 

A törvény betűje és a törvény szelleme

Hacsak nem abba a típusba tartozik, aki saját cselekedeteit is ugyanolyan elfogulatlanul ítéli meg, mint egy idegenét. Sok Mérlegnek ugyanis nem csak arány-és formaérzéke fejlett, hanem igazságérzete is. Ezért elemében érzi magát az olyan területeken is, amelyeken pártatlanul kell ítélkezni, döntő szerepe van az igazságosságnak. Az ókori – középkori ábrázolások nem véletlenül ábrázolták Justitiat, az igazság istennőjét mérleg serpenyővel. Bekötött szeme azonban arra is utal, hogy egy fajta személytelen, emberi, érzelmi szempontokat nem tudomásul vevő igazságérzetről van szó. Egy Mérleg hangsúlyos bíró pl. sokkal hajlamosabb lehet a törvény betűje értelmében vett igazságos döntést hozni semmint annak szellemét empatikus módon kifejezésre juttatni. Ebből a szempontból sokat mondó a Tarot Nagy Arkánumának szintén a Mérleg jegy uralma alá rendelt két kártyalapja, Az Igazságszolgáltatás és  A Kiegyenlítődés  jelentéstartalma.

  IgazsagszolgAz Igazságszolgáltatás általában objektív ítéletet, megfontolt, kiegyensúlyozott, józan, racionális döntést jelent, árnyoldalaival, az önbíráskodással és a kicsinyes elveken való lovaglással egyetemben. Bár utal arra, hogy őszintén igyekszünk tiszta képet kapni és előítéletektől mentes véleményt formálni az előttünk álló problémákról, az  „Igazságosság” itt első sorban azt jelenti, hogy minden tett viszont cselekvést von maga után és fel kell ismernünk, hogy amit elvetettünk,le is kell aratnunk. Ebben az értelemben pedig egy állóháború frontjait is jelképezheti, kifejezheti a harmonikus értelemben vett erőparitásokat, de a borzalmak egyensúlyát is.

A Kiegyenlitodes   A Mérleg principium magasabb rendű, letisztultabb hatása alatt álló Kiegyenlítődést ezzel szemben egyértelműen harmónia, kiegyensúlyozottság, higgadtság és lelki béke jellemzi. Arra utal, hogy összhangban élünk testi lelki igényeinkkel, jól bánunk magunkkal, következésképp harmóniában élünk környezetünkkel is. Utalhat testi-lelki értelemben vett gyógyulásra, regenerálódásra, alkímiai vonatkozásai pedig az oldás és kötés helyes arányainak fontosságát hangsúlyozzák. Természetesen nem külső értelemben, hanem azt sugallva, hogy fejlődésünk útján csak akkor haladhatunk eredményesen, ha képesek vagyunk mindent befogadni, amivel az életben találkozunk, de nem válunk függővé semmitől. Nem véletlenül tartották egyes középkori, misztikus irányzatok a kártyalapon szereplő Szent Mihály arkangyalt a lelkek vezetőjének

 

 II. Feladatok a tranzit idején

Bár a Jupiter összehasonlíthatatlanul jobban érzi magát a társaságkedvelő, nagyvilági Mérleg jelében, mint a Szűzben, ahol száműzetésben volt, jócskán adódnak megoldandó feladatok is. Különösen azért, mert a 2016 végén egzakttá váló, 2017 folyamán pedig hosszú idei érezhető Szaturnusz – Jupiter szextil stabilizáló hatásával párhuzamosan folyamatosan számolni kell a Jupiter –Uránusz szembenállás és a Jupiter –Plútó kvadrát –jelezte földrengésekkel. Ez pedig, kollektív és egyéni szinteken egyaránt komoly kihívásokat jelezhet.

 

A házasságok valóban az égben köttetnek?

 

Képtalálat a következőre: „jupiter in libra”    Mivel a Mérleg hagyományosan a házasság és társulások jegye, az elkövetkező több mint egy évben társas kapcsolataink különféle típusai is előtérbe kerülnek. Ez azonban nem jelenti feltétlenül az esküvők és különféle együttműködési szerződések dömpingjét. A Jupiter ugyanis, mint mindent felnagyító bolygó, a párkapcsolat hiányosságait is jobban megmutatja, esetleg az Uránusszal és Plútóval képezett erőpróbáló fényszögei idején súlyos plútói pofonok és uránuszi kitörési kísérletek zúzhatják szét naiv idealizmusát.

Így, ha a párkapcsolatot csak üres formák, kölcsönös függőség tartotta össze, esélyt sem adva már az egyéni fejlődésre, valószínűleg széthullik. Azok a párok azonban, akik elviselik a külső körülményekből és a személyiségük változásából fakadó nyomást, még jobban összekovácsolódnak. Bármilyen fajta kapcsolatról legyen is szó, a Mérleg Jupiter nagy hangsúlyt helyez az olyan témákra, mint a korrekt bánásmód, érdekek kölcsönös tiszteletben tartása, párbeszéd, méltányosság, kompromisszumkészség.

Azonban, mint mindig, ezek az erények most is átcsaphatnak ellentétükbe. Mint fentebb szó volt róla, a békeszerető jegy híres kompromisszumkészségéről és a társfüggőség határát súroló együttműködési készségéről. Ez olyan formában is megnyilvánulhat, hogy a legmesszebbmenőkig hajlandó a szőnyeg alá söpörni akár a legnagyobb problémákat is, hogy összetartson egy házasságot, egy békeszerződést, vagy valamilyen más, valójában már egyik javát sem szolgáló társulást.

Esetleg, pánikba esve az egyre szembetűnőbb törésvonalak láttán, épp most akar ilyeneket megkötni. Minél élesebben rajzolódnak ki ezek a vonalak, annál nagyobb áldozatokat hoz: éjt nappallá téve tárgyal, asztalhoz ültet olyan feleket is, amelyek érdekei annyira ellentétesek, hogy a kompromisszum fel sem merülhet, amikor mások szakítani szoktak –vagy legalábbis alapjaiban újragondolják kapcsolatukat – ő látványos esküvővel adja ország-világ tudtára, hogy nagyobb rendben már nem is mehetnének a dolgok kettőjük között.

Nos, a párhuzamosan érvényesülő plútói, uránuszi hatások szinte garantálják az ilyen manővereket követő robbanást. Vagy, ha nagy-nagy energia befektetéssel, áldozatok árán ez mégis megelőzhető, a szövetség működtetése olyan kompromisszumokat igényel, amely hosszú távon alapjaiban károsítja minden érintett fél életminőségét. Azonban még ebben a „legjobb” esetben is csupán egy nagyon törékeny egyensúlyról van szó, amelynek fenntartásához olyan erőfeszítéseket kell tenni, amely sokkal értékesebb fejlődési lehetőségek elől szívja el az energiát. A szétesés pedig idővel még mindig bekövetkezhet.

Társadalom : látványos sikerek és bukások

 

Képtalálat a következőre: „jupiter in libra”      A mérleg serpenyőit köztudottan nehéz kiegyensúlyozni. A társadalmi-gazdasági élet területein sem lesz könnyű valamennyi fél érdekeit szem előtt tartó, tisztességes megállapodásokat kötni. Az üzleti szférában a kommunikációs eszközök sokasága segíti majd a partnerek kapcsolatteremtését, a törvények félreértelmezése, közös vállalkozásokban felmerülő viták, valós gondok tüneti, formális kezelése viszont problémát okozhatnak. A kierőszakolt béketárgyalások például akár a meglévőknél súlyosabb fegyveres konfliktusok kitörését is eredményezhetik.

A nagyzolásra hajlamos Mérleg jegyében a Jupiter többek között arra hajlamosíthat, hogy a problémákról tudomást sem véve, látványos külsőségek közepette eltapsoljuk maradék tartalékainkat (Bak Plútó). Az uránuszi (Kos) földindulás ezekben az esetekben is borítékolható.

A Mérleg hagyományosan a diplomaták, stratégák, államférfiak jegye is, a Jupiter áthaladása nem mindig kedvez a magas pozícióban levőknek. Ha nem sok éves munka, valós képességek emeltek a csúcsra, hanem az ügyes helyezkedés, opportunizmus, talpnyalás, elvtelen kompromisszumkészség, a zuhanás brutális lehet.

 

Hosszú az út az Igazságszolgáltatástól a Kiegyenlítődésig

 

Képtalálat a következőre: „jupiter in libra”      A Jupiter aktuális tranzitja során ízelítőt kaphatunk a Mérleg-princípium kétféle működési szintjéből is. Mivel a Mérleg hagyományosan az igazságkeresők jegye, a jogérzékéről híres Jupiter szintén jól érzi magát benne. A Tarotban az Igazságszolgáltatás és a Kiegyenlítődés lapjai egyaránt kapcsolatba hozhatók a Mérleg jegyével. Az előbbi nem mindig kellemes tapasztalatokat jelez.

De nagy esély van arra, hogy a Jupiter Mérlegben haladásának első időszakban ezzel az az Igazságszolgáltatás lapja által jelképezett tartománnyal ismerkedhetünk meg. Ez az ok-és okozat, a „ki mint vet, úgy arat”, a karma törvényének igazsága. Ahogy tehát fokozatosan oszladozik a neptuni homály (bővebben: Szeptemberi előrejelzés, Szaturnusz – Neptun kvadrát) , úgy válnak egyre szembetűnőbbé jó döntéseink és tévútjaink, beleértve az elszalasztott lehetőségeket is. Ezek a felismerések nem kellemesek-hiszen a tévedésekért hamarosan benyújtják a számlát. Ha pedig eddig legalább részben helyes úton járunk, még mindig sok ajtót kell becsukni, fájdalmas lezárásokra sort keríteni, míg élvezhetjük is erőfeszítéseink gyümölcsét.

Csak ezt követően tapasztalhatjuk meg a Mérleg-princípium magasabb, a Kiegyenlítődés lapjában megnyilvánuló szintjét, amelyet egyértelműen a harmónia, kiegyensúlyozottság, higgadtság és lelki béke jellemez.

 

Kapcsolódó:

 

Illik hozzám a párom?

 

kapcsolat

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!