asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Újhold a Vízöntőben : a téli álom vége

Újhold a Vízöntőben : a téli álom vége

Az újhold január 28-án éjjel (Bp. 1:07’) született meg a Vízöntő 8°-án. Az újholdak új ciklusok kezdeteit jelzik: jó ötlet ilyenkor új projekteket kezdeni, górcső alá venni a régi, megcsontosodott szokásokat, viselkedésmintákat, hiedelmeket,  a fejlődés új útjait keresni.

ujhold-vizo-lilas

Most különösen így van ez, hiszen a szabad szellemű Vízöntő többek között az újítók, forradalmárok jegye. A változtatás igénye azonban más okokból is erős. Az újhold ugyanis épp a Vénusz – Szaturnusz kvadrát felezőpontjában helyezkedik el. A Vénusszal és a Szaturnusszal képezett két, 45°-os fényszög látszólag gyenge, valójában azonban az irritációk kiapadhatatlan forrásává válhat. (A Vénusz – Szaturnusz erőpróbáló kapcsolatainak társas viszonyainkra gyakorolt hatását a Karmikusan terhelt viszonyok ?című bejegyzés taglalja)

Félreérthetetlen módon hozza tudomásunkra: amennyiben nem kezdünk valamit sürgősen zavaros érzelmi –és pénzügyeinkkel, hamarosan nagyon kellemetlen következményekkel kell szembenéznünk. A jelek igen kézzelfogható formában, naponta (akár többször is) ismétlődő szituációk formájában érkeznek, sürgős cselekvésre sarkallva.

újhold a Vízöntőben, 2017.jan 28 (BP 01:07)

újhold a Vízöntőben, 2017.jan 28 (BP 01:07)

A Halak kritikus, 29° -án álló Mars az elviselhetetlenségig fokozza a tehetetlenség és a frusztráció érzését. A jó hír, hogy még ugyanezen a napon átlép otthonába, a temperamentumos Kos jegyébe, ahol március 10-ig időzik, elegendő muníciót adva a folytatáshoz. Olyan sokat, hogy akár még túl is lőhetünk a célon, lángba borítva környezetünket. Konkrét és átvitt értelemben vett tűzvészekre a nagyvilágban is számítani lehet. A február 11-i telihold és Magyarországról nem látható holdfogyatkozás nagy tűztrigonja ( Hold Oroszlán 22°, Uránusz Kos 21 °21, Szaturnusz Nyilas 25°26’) ugyan igen látványosan pompázik az égbolton, de akár egy világégés előjele is lehet.

Sokunk megkönnyebbülésére a Merkúr is kilép végre a retrográd árnyékból, január 29-én pedig újabb együttállást képez a Plútóval. Legutóbbi találkozásukra tavaly december 19-én került sor, amikor stacionáriusba váltott, hogy megkezdje tolatását. Azt a napot a külvilágban is drámai események kísérték (pl. két iszlamista terrorakció. az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása, a berlini karácsonyi vásáron tömegbe hajtó teherautó), személyes szinten pedig, képletünkben elfoglalt helyzete, tudatossági szintünk, energiaállapotunk függvényében többé vagy kevésbé kíméletlen módon hozta tudomásunkra: gyökeres változtatásokra van szükség a két bolygó hatása alatt álló témáinkkal és életterületeinkkel kapcsolatban. Ez rosszabb esetben történhetett haláleset, baleset, műtét, anyagi válság formájában, szerencsésebb helyzetekben vagy mások példájából okultunk, vagy belső munkánk eredményeképpen érkezett a felismerés. Akár így akár úgy, az üzenet félreérthetetlen volt.

A Merkúr tolatásának időszaka alatt volt elég idő elgondolkozni a közelebbi és távolabbi múlt eredményein és kudarcain, a követendő és elvetendő irányokon. Aki nem bosszankodott az év elei, a türelmet mindenképp próbára tevő kényszerpihenő miatt, álmainak, belső képeinek köszönhetően is ráérezhetett az elvégzendő feladatokra. A tudattalan mélyebb rétegeinek aktiválásáról a Halak Mars, szemléletes megjelenítésükről az ugyanebben a jelben tartózkodó Vénusz gondoskodott.

A téli álom időszaka azonban végéhez közeledik: hamarosan a tettek mezejére kell lépnünk. A január 31-én bepontosuló Merkúr –Uránusz kvadrát arra szólít fel, hogy mielőtt elindulnánk az új irányokba, ideje szakítani a régiekkel (ide értve az elavult hagyományokat, viselkedésformákat, nézeteket, kommunikációs mintákat, fejlődésünket már nem szolgáló kapcsolatokat.(A forró fejű, elhirtelenkedett döntések azonban kerülendők: a kvadrát váratlanul kipattanó veszekedésekre figyelmeztet, melyekre szépséghibáik ellenére is értékes ismeretségek is rámehetnek. A közlekedési balesetek, meghibásodó műszaki (főleg a kommunikáció célját szolgáló) eszközök, az interneten, telefonösszeköttetésben adódó üzemzavarok szintén kellemetlen hozadékai lehetnek ennek az erőpróbáló fényszögnek. (Mondani sem kell, hogy a legádázabb ideológiai, világnézeti csaták, propaganda – háborúk, generációk közötti összetűzések, párkapcsolati drámák ezúttal is közösségi média felületein zajlanak.)

Bármennyire beizzítja is tehát rakétáinkat az Uránusz, Jupiter és a Plútó közötti, már december vége óta ható kardinálisT-kvadrát, sietni csak lassan ajánlatos. A kapkodásból, elhirtelenkedett döntésekből, a dolgok túlpörgetéséből ugyanis rengeteg kellemetlenség is származhat. Február vége felé pedig, amikor a Mars feszült fényszöget képez a Plútóval, majd, 26-án újholdkor (ami, bár Magyarországról nem látható, teljes napfogyatkozás is) eléri az Uránuszt és farkasszemet néz a Jupiterrel, nem csupán szűkebb környezetünkben, hanem a nagyvilágban is robbanhat a lőporos hordó. De ez már egy másik bejegyzés témája.

 

Kapcsolódó

 

Januári előrejelzés

Álomidő, a felkészülés ideje ( 2017: Merkúr retrográd, Mars, Vénusz a Halakban)

Újhold a Bakban 2016 dec 29: vegyük az adást !

Állandóság a változásban vagy pusztító szélsőségek ?

(2017 : kardinális T-kvadrát, Szaturnusz – Uránusz trigon, Szaturnusz – Jupiter szextil)

 

Év végi számvetés: a Merkúr hátraarcot vág (2016 dec.19 – 2017 jan.8)

A számvetés folytatódik : téli napforduló, 2016

 

kapcsolat

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: