asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Szaturnusz – Neptnusz kvadrát: amikor minden darabokra hullik

Szaturnusz – Neptnusz kvadrát: amikor minden darabokra hullik

 

November 26-án fontos asztrológiai eseményre került sor: bepontosult a Szaturnusz – Neptunusz kvadrátja. Nagyon különös és változékony időszakba léptünk: a két bolygó kölcsönhatása meg fogja változtatni életünket és a világot is, amelyben élünk Amikor ugyanis a realitás, a praktikum, a határok princípiuma konfliktusba kerül a határtalanság, álmok, illúziók őselvével, a valóságról alkotott elképzeléseink is nagy változásokon mennek keresztül. Az előttünk álló kaotikus, mi több szürrealisztikus időszakban nagy kihívást jelent majd újra értelmet, célt adni életünknek és megtalálni az ehhez szükséges látomásokat is. Nem csoda, ha csak a sokadik nekifutásra sikerül.

 

 

 

szat nept kvadrát, hajótörés, ez az

 
Bár december 5-től már lazulni kezd a fényszög , energiája még az ez után következő heteket, hónapokat is áthatja. Valójában egy két éves időszakot ölel fel, amelyből egy év már majdnem letelt, hiszen a két bolygó idén január elején
került kritikus közelségbe egymáshoz. Bár a fényszög akkor még nem volt pontos, 2014 utolsó és  2015 első hónapjai sok zavaros helyzetet tartogattak. A csigalassúsággal vánszorgó idő, a tisztánlátás hiánya, egy helyzet vagy egy ember tökéletes félreértése, a kapaszkodók hiánya, a rossz helyre összpontosított energiák és a valódi célok szem elől tévesztése, a csalódottság, kiábrándulás, zavarodottság mind – mind jellemző tapasztalatok lehettek erre az időszakra.

 

A 2014 decemberi előrejelzésekben írtak most is érvényesek:

 

A Szaturnuszt, a kozmosz nagy tanítómesterét a renddel, struktúrákkal, szabályozással hozzák összefüggésbe, de a régi asztrológia „nagy rossztevőjeként” a megpróbáltatásokhoz, ínséghez, gúzsbakötöttséghez is társítják. Tágabb értelemben persze, ha képesek vagyunk elfogadni határainkat, megedződünk, kitartunk nehézségek ellenére is, jól vesszük az akadályokat, képesek vagyunk a lassú, komoly, koncentrált munkára, beérjük a kevéssel is, önként hozunk áldozatokat, hosszabb távon még sokat profitálhatunk a most mostoha feltételekből.
A Jupiter azonban, a Nyilas természetes ura, a bőség, a terjeszkedés, a széles horizontok, a hit, optimizmus princípiuma, magától értetődő, hogy kimondottan nyomasztónak érzi a Szaturnusz vendégeskedését. Hogy mi lehet egy ilyen kombinációból? Nos, durva egyszerűsítéssel a Jupiterhez rendelhető dolgokból túlságosan kevés van, ezek a tartalmak korlátozott módon, csökkenten érvényesülnek. Beszűkülnek a horizontok, a mozgástér, a hit dogmává torzul, gondolatrendőrség formálja a véleményt, a hangulatot hit- és világnézeti viták mérgezik. Ez a pozíció már önmagában is utal az anyagi szűkölködésre, a 2015 első és utolsó hónapjait meghatározó Szaturnusz- Neptun kvadrát aztán tovább fokozza ezt a tendenciát.

 

Bár december végén ez a fényszög még nem egzakt, ízelítőt kaphatunk belőle, milyen is lesz, amikor tényleg beköszönt a gazdasági válság, fellazulnak, majd fokozatosan eltűnnek az eddig biztonságot adó társadalmi struktúrák közül azok is, amiket még az utóbbi években ható Plútó- Uránusz kvadrátnak sem sikerült felrobbantania, új pedig még nem alakult ki helyettük.

 

Mindez egyéni szinten is nagy változásokat hozhat, pl. kiábrándulást a korábbi eszményekből, a hit, a remény, a kilátások elvesztését valamely váratlan megrázkódtatás vagy pedig egy lassú folyamat eredményeként. És megnyilvánulhat nagyon pozitívan: minden eddiginél keményebb munka formájában, hogy megvalósítsuk álmainkat, csökkentsük a reális és az ideális, az elmélet és a gyakorlat közötti távolságot.

 

A nagyvilágban is komoly átalakulások várhatók, illetve a most elkezdődött, nem mindenkit megnyugtató folyamatok tovább folytatódnak. A Plútó- Uránusz kvadrát további robbanásokat fog előídézni, míg a Neptun – Szaturnusz kvadrát hatására a káosz, a történelmi téveszmék, az eddiginél is súlyosabb gazdasági válság pusztít majd. A váratlanul kitörő, viszonylag gyors lefolyású, de intenzív lefolyású lázadások éppen úgy részei lehetnek a csataképnek, mint a hosszú ideig tartó háborúk, hidegháborúk. Valamennyi, szokásos tartozékukkal: pusztító ideológiák, szegénység, munkanélküliség, járványok.”

 

 
November 26-án azonban be is pontosult a fényszög, majd 2016 júniusában és  szeptemberében újra egzakttá válik. Mint más bejegyzésekben (pl. Jupiter – Neptun szembenállás: újabb népvándorlás? A Jupiter és a Szaturnusz ciklusai, Szaturnusz a Nyilasban, Újra a Nyilasban jár a Szaturnusz ) már szó volt róla, 2016 tavaszán a Szaturnusz és a Neptunusz egy T kvadrátot alkot majd, amelynek a Jupiter– a pénzügyek és a nyereségek egyik jelölője is a részét képezi. A fényszög 2016 júniusában pontosul be, de a három bolygó erőpróbáló kapcsolata addig is sokféle bizonytalan helyzetet jelez. Ezek természetéről már volt szó a fentebb említett bejegyzésekben és a későbbiekben is részletesebben foglalkozunk velük.

 

 

A Szaturnusz – Neptunusz kvadrát bepontosulásának dátumai:

 

A retrográd (tolató) mozgás miatt a következő év folyamán a Szaturnusz és a Neptunusz háromszor is pontos fényszöget képez egymással:
2015. november 26: Nyilas – Halak 7 fokon (a fényszög október 24 – december 26 között érezteti a a hatását)
2016 június 17 : Nyilas – Halak 12 fokon (mindkét bolygó retrográd mozgást végez)
2016. szeptember 10: Nyilas – Halak 10 fokon (a Neptun retrográd)

 

 

Kiket érint?

 

A kvadrát azokra hat a legerősebben, akiknek a változó jelek (Nyilas, Halak, Ikrek, Szűz) 4- 10 fokán állnak bolygóik, Aszcendensük vagy más házcsúcsaik . A házak, amelyeket a két bolygó erőpróbáló fényszöge összeköt, megmutatják azokat az életterületeket, amelyekre fokozottabb nyomás nehezedik ebben az időszakban. Ezek azonosításában asztrológus segíthet.

 

Hogyan nyilvánul meg?

 

 

Az asztrológusok világszerte egyetértenek abban, hogy a két bolygó kapcsolata kollektív -és személyes szinteken is fontos, de próbatételektől, bizonytalanságoktól terhes időszakot jelez. A felmerülő kihívásokat és a rájuk adott válaszokat nagyjából hasonlóképpen látják. Mégis úgy gondoltam, jó ötlet összegyűjteni néhányuk észrevételeit, mert ez segíthet, hogy jobban megértsük ezt az időszakot és egészséges válaszokat adjunk a kihívásokra. Két, a blogon már többször idézett szerző következik:

 

Insight Astrology

 

 

 

hintázás a világ felett

 

 

 

A szilárd támpontok hiánya
„Mivel mindkét bolygók a változó jelben van, a Szaturnusz – Neptun kvadrát változékony, állhatatlan természetű, emiatt pedig gyakran úgy érezhetjük, hogy nagyon kevés kapaszkodónk maradt. Ebben az időszakban nehéz döntéseket hozni, ugyanis elkeseredetten -és hiába- igyekszünk valami,ilyen szilárd támpontra lelni, ahonnan cselekedhetünk. A határozatlanság és egy helyzetben való megrekedés érzése nagyon jellemző lehet erre az időszakra.”

 

 

Amikor minden darabokra hullik
„Meglehet, valami, amibe rengeteg időt, energiát fektettünk korábban, most a szemünk láttára hullik szét. Valami, amire építettünk, amiből erőt merítettünk, most kicsúszik a talpunk alól, az életszemléletünk alappillérjeit képező igazságok, eszmék, hiedelmek, filozófiák nem állják ki a valóság próbáját, a gyakorlatban működésképtelennek bizonyulnak.

 

 

A valóság folyamatos megkérdőjelezése
A kérdés, amelyen e Szaturnusz – Neptunusz kvadrát időszakában el kell gondolkoznunk így tevődik fel: pontosan mi a valóság? Megválaszolni nem könnyű, hiszen egyszersmind azt is feltételezi, hogy beismerjük : nagyon sok minden, amiből biztonságérzetet merítettünk, pl. a karrierünk, a párkapcsolatunk, az identitásunk nem állja ki az alapos vizsgálat próbáját.

 

 

Fájdalmas ébredés
Az illúziók összeomlása olyan, mintha egy gyönyörű álomból ébrednénk. Nehéz. Amikor ez az álom valami olyasmiről szólt, amit nagyon szerettünk volna , amihez nagyon elkezdtünk ragaszkodni, fájdalom és depresszió keríthet bennünket hatalmába. Végső soron a Szaturnusz nem a gyengédségéről híres! Amikor azon kezdünk el töprengeni, hogy vajon melyek életünknek azok az elemei, amelyekre ténylegesen támaszkodhatunk, valószínűleg szorongás tölt el és kételkedni kezdünk magunkban

 
Veszélyes függőségeink
Azokat, akik alacsonyabb szinteken élik meg a Neptunt, és elmerülnek a hozzá társítható élvezetekben, tévé, alkohol, drogok vagy a tagadás más formái segítségével fordítva hátat a valóságnak, valószínűleg nagyon súlyosan érinti majd a Szaturnusz – Neptun kvadrát. Ezeket a dolgokat használjuk fel rendszerint ugyanis eszközül, hogy elhalasszunk/késleltessünk bizonyos, fájdalmas felismeréseket-és minél tovább halogatjuk a szembesülést valósággal , annál fájdalmasabb lesz végül a találkozás.

 

 

A tisztánlátás ára
E bolygókapcsolatnak azonban megvannak a pozitívumai is: a Szaturnusz biztosítja ugyanis azt az összeszedettséget és állóképességet, amely álmaink valóra váltásához szükséges és amely valós lehetőségeket tartogató célok célok felé terel bennünket. Végül, jóllehet időnként nagyon keménynek tűnhet, a Szaturnusz azért van, hogy megmutassa számodra a továbblépésre és céljaid elérésére való legalkalmasabb utat. A Szaturnusz – Neptun kvadrát tehát a tisztánlátás képességével is megajándékozhat és felruházhat azzal a képességgel is, hogy különbséget tudj tenni a hazugság és az igazság között.

 

 

Álmok a valóság talaján
Amikor feloszlik a Szaturnusz- Neptun kvadrát köde, azt tapasztalhatjuk, hogy a Szaturnusz új útra, egy új álom felé terelt. Egy reális, megvalósítható álom felé. Egy álom felé, amely az itt és mostban gyökeredzik. Végül pedig talán még hálásak is leszünk a Szaturnusz- Neptunusz kvadrátnak, amiért felnyitotta a szemünket és lehetővé tette, hogy olyannak lássuk a dolgokat, amilyenek valójában.

 

 

Leslie Hale

 

 

Scary-Forrest

 
A mindent elárasztó köd

A Neptun november 18-án fordult direktbe, és ez felfokozza a Szaturnusz- Neptun kvadrát energiáinak a hatását. E két erős hatású bolygó találkozásának befolyására depresszió keríthet hatalmába, zavaros, kusza helyzetekbe kerülhetünk.

 

 

Amikor a Neptun direktbe fordul olyan, mintha mindent elárasztana a köd. Az ösvény csupán elmosódottan látszik és talán még a következő lépést sem látjuk tisztán. Ahelyett hogy pusztán csak reagálnánk a dolgokra, most nagyon világosan kell gondolkoznunk. Ez az az időszak, amikor a bennünket körülvevő valóság átalakul valami mássá. Ez különösen igaz, ha a Szaturnusz- Neptunusz kvadrát képleted valamelyik, a változó jelek (Nyilas, Halak, Ikrek, Szűz) 3 – 9 fokán álló bolygójával is fényszöget képez.

 
Sokkélmény: sziklazátony az orrunk előtt
Ahogy a Neptun direktbe fordul, átmenetileg növekedhet a zavar, később azonban körvonalazódnak a haladási irányok és egyre világosabban látszik majd, merre tartanak a most elkezdődött folyamatok. A neptunikus események meglepetést okozhatnak, pedig általában véve a kiváltó okok korábban is megvoltak, csak a zavaros gondolkodásunk, elmosódott valóságérzékelésünk miatt nem vettük őket észre. Ezek a helyzetek – akárcsak egy sziklazátony a ködből – úgy tűnik, mintha a semmiből bontakoznának ki. Először meglepetést okoznak, jóllehet az alapok megvoltak, csak nem ismertük fel őket. Ilyen lehet egy váratlan szakítás is, ami csak azért tűnik annak, mert az igazságot a szőnyeg alá söpörték. Ez azonban bármilyen más helyzetre is érvényes, nem csak a szakításokra.

 

 

Többé már nem elkendőzhető igazságok
Ami most a felszínre kerül, többé már nem söpörhető a szőnyeg alá, nem tagadható le és nem hanyagolható el. Végül kiderül az igazság, és még sok olyasmi bukkanhat elő, amivel másképp kell foglalkoznunk mint eddig, és ez megváltoztathatja a dolgok menetét. Meglehet, korábban nagyon sokmindenről nem vettünk tudomást, tagadtunk vagy csak nem láttuk a fáktól az erdőt, most azonban megmutatkozik a dolgok valódi természete. (Természetesen nem egyik napról a másikra, hiszen akkor nagyon minden nagyon egyszerű lenne, hanem általában hosszú hetek, hónapok egy helyben toporgása, tapogatózása, tagadása és elhibázott döntései után- ford. megj)

 
Egészében véve ez sokak számára egy érzelmileg nehéz időszak, hiszen a Neptunusz otthonában , a Halak jegyében van, ahol nagyon intenzíven fejti ki hatását. Ami a világot illeti, egy másfajta valóság felé haladunk, és ez, ahogy már sokszor írtam, mindannyiunkat sokféleképpen fog érinteni . Ez mindenekelőtt az az időszak, amikor világosan kell gondolkoznunk és az emóciók vagy a spontán reakciók, a vágyteljesítő fantáziálás helyett az értelemnek és a tiszta megérzéseknek kell vezérelnie bennünket. És persze felhasználhatjuk arra is ezt az energiát, hogy kemény munkával megvalósítsuk álmainkat.

 

 

A lehetséges pozitívumok
Ennek a helyzetnek azonban megvannak a pozitívumai is, hiszen a Szaturnusz- Neptunusz kvadrát által feltárt tényekre reagálhatunk úgy is, hogy a tettek mezejére lépünk és sort kerítünk az esedékes korrigálásokra. Amíg a Jupiter a Szűzben jár sok olyan hiba javítható ki, ami most a felszínre került. Mivel a Szűz gyakorlatias jegy, gyakorlatias megoldásokra törekszik-és ez jó hír.

 

Jóllehet e tranzit nagy súllyal nehezedik a világra, akármilyen nehéz is, meg kell próbálnunk észrevenni a pozitívumait. A kockázatok mellett a személyes céljaink, reményeink, vágyaink (Neptunusz) konkrét megvalósítására (Szaturnusz) kínálkozó lehetőségeket. Ha kudarcot vallunk, valami széthullik körülöttünk, távolodunk céljainktól, legyen szó munkáról vagy bármi másról, most nem szabad feladnunk. Éppen ellenkezőleg, csak most kell nekirugaszkodnunk igazán. Használjuk ki a Szaturnusz hatalmas energiáit s így, kemény munkával, szorgalommal no meg jó adag találékonysággal elkezdhetjük megvalósítani elképzeléseinket. Ha azonban elcsúszunk a Neptun irányába (illúzió, téveszmék és zavarodottság), feladhatjuk, elveszíthetjük hitünket és vissza akarunk vonulni a szituációból. Nagyon nehéz megtalálni az egyensúlyt, de lehetséges. Ki kell aknáznunk a kreatívitásunkban, fantáziánkban, inspirációnkban rejlő lehetőségeket, és egyensúlyba hozva őket a Szaturnusz munkamoráljával, pozitív módon kell felhasználnunk ezeket az energiákat.

 

 

Párkapcsolatok: lehullik a rózsaszín szemüveg

 

sad mermaidAztán, újra el kell mondanunk, hogy ebben az időszakban bizonyos dolgok visszavonhatatlanul véget érnek vagy feltárul valódi természetük. A nehéz, a nem elég szilárd alapokon álló vagy a borotvaélen táncoló kapcsolatok könnyen feloldódhatnak ebben az időszakban. Ha ilyen kapcsolatban vagy, ahelyett hogy egy lehetetlen helyzetet igyekezve tartósítani úsznál az árral szemben, most itt az ideje továbblépni. Ellenkező esetben ugyanis jövőre, azokban az időszakokban, amikor a fényszög energiái újra erőteljesen érvényesülnek, újra meg újra szembesülnöd kell a problémával.  (November és december folyamán ezek a diszharmonikus hatások kombinálódnak a Mérlegben haladó Vénusz majd a Mars által képezett nehéz fényszögekkel. Mivel a Mérleg a leginkább kapcsolatorientált jegy, szinte elkerülhetetlen, hogy ebben az időszakban valamilyen szinten foglalkoznunk kell társas viszonyaink árnyoldalaival. –ford megj)

 

 

Egy működőképes kapcsolat átvészeli ezt az időszakot. Ha két embernek együtt kell maradnia, együtt is fognak maradni. Ha azonban interakcióitokat az érdeklődés, a tisztánlátás és a kommunikáció hiánya jellemzi, rosszul bánnak veled, az nem párkapcsolat, csupán egy egészségtelen helyzet, amelynek semmi köze a szerelemhez. Ez az erőteljes kvadrát hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy olyannak lássuk a dolgokat, amilyenek valójában. Ha te is ilyen helyzetben vagy, még nem ok arra, hogy feladd a jó kapcsolatról szőtt álmaidat, csupán a szereplőket kell megváltoztatnod. Ha kilépsz egy lehetetlen helyzetből még távolról sem jelenti, hogy feladtad volna az álmod, inkább egy lépést tettél afelé, hogy alkalmasabb partnert találj, aki osztozik álmaidban s akivel valóra válthatod azt. A Szaturnusz – Neptunusz kvadrát ily módon akár a segítségünkre is lehet.

 

(A Neptunuszról és a párkapcsolatokról ld: A Neptunusz szövevényes ösvényein c. bejegyzést is)

 

 

 

Nagy átalakulások világszerte

 

párizs, menekülnek2014-ben, amikor írni kezdtem  erről az erőteljes kvadrátról, már utaltam arra, hogy a vele összefüggésbe hozható események átalakítják és megváltoztatják a világ színpadát. Ez a folyamat most zajlik. Az emberek, az országok, a nemzetek, a politikusok és a kormányok ugyanis elkezdik felismerni : számos dolgot nem láttak át elég világosan és nem kezelték őket elég hatékonyan , így eljött az ideje, hogy sokféle szinten eszközöljenek változásokat. Persze, mielőtt sort kerítenének ezekre, a zavar időszaka még eltart egy darabig. Látni fogunk zavaros, torz politikai jelölteket, ügyeket, sok szempontból látványosan rossz döntéseket, és olyan tévutakat, teljességgel elhibázott politikai gyakorlatot is, hogy újabb meg újabb változásokat kell majd eszközölni, mielőtt rátalálnának a helyes megoldásra.

 

 

Terrorizmus, közbiztonság
A terrorakció kitervelője amenekültekkel érkezettMint korábban már szó volt róla, ez a kvadrát és a párizsi események sok mindenre ráébresztettek bennünket. Többek között arra, hogy mekkora fenyegetést jelent a terrorizmus világszerte, Európától az Egyesült Államokig. (Bár nem volt egzakt, a Szaturnusz- Neptunusz kvadrát erőteljesen hatott a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni, 2015 január 7-i merénylet merénylet, idején is, akárcsak a november 13 – i terrorakciók napján)

 

 

A Neptunusz, a Halak, a Nyilas és a Jupiter egyaránt kapcsolatban vannak a vallással illetve a magukat vallásos színben feltüntető ideológiákkal. A Szaturnusz- Neptunusz kvadrát az ilyen fajta ideológiák és a világ többi része közötti konfliktusokra utal. Nem egészen egy hónap alatt a világ megváltozott és egy olyan új időszámítás kezdődött, amikor nagyon oda kell figyelnünk mi zajlik közvetlen közelünkben.

 

 

A Neptunusz uralja a vallást, zavarodott elméket, a zűrzavart, a hazugságokat, a megtévesztést, a sós vizeket és sok más dolgot. Az elmúlt évek folyamán világosan láthattuk, hogyan vonzzák magukhoz a terrorista csoportok az elégedetlen és útjukat kereső fiatalokat, akiknek nincs sok veszíteni valójuk és azt hiszik, annál többet nyerhetnek, ha egy, az övékénél nagyobb szabású látomást kezdenek el követni, bármilyen torzult legyen is ez a neptuni vízió. És a Neptunusz még sok évig lesz a Halakban….

 
Ez az erőteljes kvadrát világ más tájain is kapcsolatba hozható azokkal a terrorista csoportokkal, amelyek vallásos köntösbe bújtatják tevékenységüket, de tulajdonképpen semmi mások, mint szélsőségesek és gyilkosok. ( A kvadrátok energiája gyakran negatív szélsőségek formájában nyilvánul meg. Mint fentebb szó volt róla, a Halak Neptun kapcsolatba hozható a vallásos szélsőségekkel és a csalóka utópiákkal. Az archetípus magában hordozza a szétesést is, a folyamatot pedig számos más negatív tényező is súlyosbítja. A Szaturnusz – Neptunusz közötti erőpróbáló fényszög ahhoz a cisztához hasonlít, amelyben csak gyűlik- gyűlik a genny és a méreg és aztán, amikor a nyomás és a feszülés elér egy kritikus pontot, egyszer csak szétpukkan az egész. Amikor a Szaturnusz a Nyilasban halad, a vallásos és a politikai ideológiák sokkal sürgetőbb kérdésekké válnak az emberiség számára, mint egyébként. Ami a felszín alatt gennyedzett, most a felszínre kerül és megnyilvánul. A Neptun- Szaturnusz kvadrát egyesíti magában a vallással, politikai ideológiákkal kapcsolatos komoly eseményekre illetve az utópisztikus ideálokat követő szélsőségesekre utaló tendenciákat A Nyilas a turizmussal,a nemzetközi ügyekkel, külföldiekkel is kapcsolatba hozható, Párizs pedig az idegenforgalom és a turizmus egyik legismertebb központja. A Neptun erőteljes hatást gyakorol a Közel- Keletre. Ezek az analógiák a párizsi a terroresemények idején meglehetősen szerencsétlenül kombinálódtak – ford. megj.)

 

 

A vallásos túlkapások más területeken is zavart okozhatnak. A talajt vesztett emberek például vallásosnak tűnő szervezetekbe tömörülnek,ezeknek azonban több közük van a manipulációhoz, mint a valláshoz. A Neptunusz a Halakban volt az Amerikai Polgárháború előtt és a salemi boszokányperek idején is.

 
Több irányból és többféle módon is hazudhatnak, átverhetnek tehát bennünket. A félelem, a zavarodottság, a tisztánlátás hiánya miatt ámokfutóvá is válhatunk, egyszersmind azonban most adott a lehetőség is, hogy eszméinket, gondolatainkat, álmainkat a valóságba is átültessük. Itt az ideje, hogy ésszerűen gondolkodjunk és józan eszünket használjuk. A Szűz Jupiternek köszönhetően kollektív és személyes szinteken is képesek vagyunk arra, hogy kemény munkával konkrét megoldásokat találjunk ezekre a problémákra.

 

 

 

 

Kapcsolódó

 

 

Jupiter – Neptun szembenállás: újabb népvándorlás?
A Jupiter és a Szaturnusz ciklusai
Szaturnusz a Nyilasban
A Szaturnusz visszatér a Nyilasba
A Neptunusz szövevényes ösvényein

A Jupiter áthaladása a Szűz jegyén
Novemberi előrejelzés
A terror éjszakája – Európa éjszakája

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!