asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Telihold a Skorpióban – 2017 május 10

Telihold a Skorpióban – 2017 május 10

 

A május 10-i, erőteljes Skorpió telihold (Budapesten 23:42) fényénél megmutatkoznak az április 26-i újholdnál elindult folyamatok eredményei. A megfelelő mederbe terelt, megfelelő célokra fordított energia jutalma a regeneráció, testi-lelki – érzelmi megújulás. (Természetesen az ilyesfajta transzformációk időigényesek, több hónapig/ évig is eltarthatnak, a kanyarokat nem lehet levágni. Ezekben a napokban azonban jeleket kaphatunk (álmok, felismerések, „véletlen” események formájában) , amelyből kiderülhet: megfelelő irányban haladtunk-e, mi mindennel járulhatunk még hozzá külső és belső jólétünkhöz.

 

Selket, csillagok blogra

Selket, telihold, csillagok

 

Az elmúlt ( különösen a Vénusz – Szaturnusz kvadrát hatásának időszaka -ld. A szív sebei, A lélek sötét éjszakája c. bejegyzéseket – alatt) hetek látszólag megoldásokat nem kínáló nyomása más-más olyan élethelyzeteket is elviselhetetlenné fokozhatott, melyeket eddig is csak az újtól, a kockázatoktól való félelem tartósított. Talán úgy érezhettük, hogy a közelünkben felbukkanó emberek, helyzetek, folyamatok mintha csak azért kerültek volna elő, hogy megnehezítsék életünket. Megpróbáltak a bőrünk alá férkőzni, megfélemlíteni bennünket, hogy önbizalmunkat és életünk értelmét elveszített ,remegő kocsonyamasszává változtassanak. Megkísérelték aláaknázni önbecsülésünket, biztonságérzetünket, hogy morzsákkal is beérjük ahelyett, ami jogosan megillet. Saját energiáinkat, erőforrásainkat, eszközeinket és módszereinket felhasználva próbáltak kibillenteni egyensúlyunkból.

E telihold hatására kellemetlen, de szükségszerű felismerések birtokába juthatunk, ezek pedig tovább már nem halogatható döntések elé állítanak. A környezetünkben, kapcsolatainkban zajló változások hatására kíméletlenül rá kellett ébredni, kinek, minek kell eltűnnie életünkből s ezt a folyamot engedni végbemenni. Ilyenkor, bár fájhatnak a veszteségek, magunk is tudjuk, hogy valójában így volt jobb és végre körvonalazódni kezdenek az irányváltás lehetőségei és módjai is. ( A Hold- Neptun trigon hatására megérzéseink pontosabbakká válnak, jobban olvasunk mások lelkében és saját motivációinkat, lehetőségeinket és az esetleges buktatókat is tisztábban látjuk. Ezekben a napokban álmaink is fontos útmutatásokat adhatnak). Ösztönösen érzékeljük, kiket, miket kell elengedni, kik szívnak le, kényszerítenek természetellenes testtartásba, egy helyben toporgásra, alárendelt helyzetbe, vagy félemlítenek meg. Talán rengeteg energiát fektettünk pl. egy munkába vagy egy kapcsolatba, hogy rádöbbenjünk- sehova sem vezet. Vagy, épp ellenkezőleg: olyan érzelmi döntéseket hoztunk, amikre még nem álltunk készen, esetleg, egy rossz hangulat hatására sok év munkáját leromboltuk.

 

Ahhoz, hogy megteremtsük vagy újra teremtsük anyagi biztonságunkat, stabilitásunkat a külvilágban (Nap a Bikában), meg kell teremteni ennek a lelki – energetikai alapjait (Hold a Skorpióban). Ez sokkal fontosabb a tartalékok felhalmozásánál: a rossz helyre fektetett energia ugyanis komoly anyagi veszteségeket vonzott be a külvilágból. Természetesen nem könnyű és nem is egyik napról a másikra kivitelezhető feladat. kiegyensúlyozni a bennünk lévő Bika princípium igényeit az alkalmazkodásra, stabilitásra, komfortra, biztonságra.

Annak ellenére, hogy a lehetőségek igen kedvezők, azzal sem árt tisztában lenni, hogy a Plútó csak a reális erőfeszítéseket díjazza, a sikerhez vezető út pedig hosszadalmas, nehéz és igen gyakran fájdalmas is. Szerencsére a 9-én egzakttá vált Nap- Plútó trigon megadja az ehhez szükséges valóságérzéket, kitartást, állhatatosságot. Olyan élmények is érhetnek tehát, amelynek hatására rádöbbenünk: ahhoz, hogy elérjük a kívánt változásokat, magunknak is változnunk kell. Más esetekben olyan felismerésekre juthatunk, hogy most végképp nem dobhatjuk be a törölközőt: ahhoz, hogy egy külső – belső igényeinknek megfelelőbb életet alakítsunk ki, még mindig ki kell tartanunk, ki kell találni, hogyan valósíthatjuk meg látomásainkat az anyagi világ keretei között. El kell végeznünk azt a macerás aprómunkát, amelynek legszívesebben neki se fogtunk volna. Kapcsolataink és a körülmények hibáztatása helyett fel kell mérnünk, mi magunk hogyan szabotáltuk eddig sikereinket. A Plútó uralma alatt álló és azzal szextilt képező Skorpió Hold például nem csak arra ösztönözhet, hogy felszámoljunk néhány, a javunkat nem szolgáló kapcsolatot, felhagyjunk káros szenvedélyeinkkel, hanem az ezeket tápláló minták is könnyebben tudatosulnak. Mindehhez azonban jó adag ragaszkodást is le kell győzni, a konkrét vagy átvitt értelemben vett elvonási tünetek pedig jó darabig fájdalmat okozhatnak. Bár nem minden változtatás a szánk íze szerint való, hosszú távon nagyon jó ötlet rászánnunk magunkat külső és belső világunk lomtalanítására.

A reális, a külvilágban is érzékelhető erőfeszítések és ezek kézzelfogható, látható, mérhető eredményei fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. a még nem egzakt, de egyre erősebb Mars – Neptun kvadrát arra is lehetőséget ad, hogy eltévedjünk illúzióink labirintusában. A spirituális pótcselekvések (l. Vizöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ? (Dióhéjban a new age mozgalmakról) című, korábbi cikkemet) és szellemi rágógumizás gyorsan illanó lehetőségeink elfecsérlését eredményezi.

 

Szelket, a lélekvezető

 

A május 10-i telihold egyik legalkalmasabb jelképe Szelket, óegyiptomi istennő.

Szelket, Szerket, Szelk, Szelget vagy Szelkisz  skorpió alakú istennő az egyiptomi mitológiában aki a házastársak násza felett őrködik. A halottak oltalmazója. Ré leánya, aki segít apja ellenségei legyőzésében. Főleg Alsó-Egyiptomban tisztelték. Szent állata a skorpió. Nő alakjában ábrázolták, skorpióval a fején

Ezeken az ábrázolásokon az istennő skorpiót viselt a fején, a későbbiek során karaktere egybe mosódott Iziszével. Ábrázolására jellemző, hogy a skorpió egyébként ártó, félelmetes volta miatt a fejdíszt csonkítva ábrázolták, rendszerint a faroktüske és az ollók nélkül, de gyakran a lábakat is elhagyták. Ennek azért volt jelentősége, mert az egyiptomi hiedelmek szerint megfelelő mágiával minden ábrázolás életre kelthető, és akár ártalmas is lehet. (A festés, festmények hatalmát Egor és Cristina kisasszony történetében is láthattuk, l. a Vénusz a Skorpióban: a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető című bejegyzés, de a blog számos más cikke is foglalkozik ezzel a témával.) A csonkítások azonban lehetetlenné tették az életre keltést, illetve az életre keltett lény cselekvőképességét. Jellemző példa erre a Tutanhamon sírkamrájában talált, az arany szentélyeket őrző Szelket-szobor, amit a csonkítások miatt egyes helyeken tévesen delfinnek néznek. (Ebben az “óvintézkedésben” sajnos egyszersmind azt is tetten érhetjük hogyan rombolja, bénítja, nyomorítja meg a patriarchális férfitársadalom ezt a fajta teremtő Skorpió női energiát. Ez a destruktivitás aztán az egyiptomi civilizáció romjain jóval később kialakult iszlám kultúrkörben érte el tetőfokát. Itt ugyanis már nem csupán egy Skorpió-szobor fullánkját, hanem magának az élő nőnek a csiklóját metszik ki, nemi szervét nyomorítják meg, megfosztva egyik legjelentősebb erőforrásától.)

Alvilági istennőként Szelket Néith-tel, Izisszel és Nepthuszel alkotott négyességet. Koporsó ábrázolásokon és a túlvilágon egyaránt a halottakat oltalmazták. A négy istennő patronálta a halott belsőségeit őrző négy kanopusz edényt is, így szobrát Ízisz, Nebethet és Neith ábrázolásaival együtt a szarkofágokba helyezett kanopuszedénybe szokták zárni. Szelket a sólyomfejes (Kebehszenuf) kőedény őre volt, melyben különböző altesti szerveket tároltak.  (A nyugati orvosi asztrológia szintén ehhez a princípiumhoz rendeli a nemi – és kiválasztó szerveket). A mérgek és a varázslatok úrnőjeként pedig mérgezések, fekete mágia ellen védett. ((wikipédia, régebbi cikkem a Díványban))

Az egyiptomi Szelket istennő vonásai, testalkata pontosan ugyanolyannak ábrázolja a Skorpió nő típusát, mint a modernebb karakterológiai könyvek, “feladatköre” pedig összhangban van egy spirituálisan fejlett Skorpió –  típus feladataival.

Napjainkban ez, a Szelket archetípus befolyása alatt álló, introvertált Skorpiók esetén: terapeuta, életvezetési tanácsadó, intenzív osztályon, háborús zónákban, katasztrófa-sújtotta övezetekben dolgozó orvosnő, ápolónő –ahol mindennapos a halál, haldoklóknak segítő szakember, ill. olyan, tradicionális meditációs gyakorlatokban jártas személy, aki akár az elhunytat is képes „átkísérni” a halál és a következő újjászületés közötti Bardo-szakaszon. Felesleges hangsúlyozni, hogy a New Age által kínált gyorstalpaló személyiségfejlesztő-, instant –megvilágosodás tanfolyamok erre NEM alkalmasak. Ilyesmire csak olyan segítő képes, aki hosszú évtizedek óta, nap mint nap gyakorolva halad valamilyen tradicionális, hiteles szellemi ösvényen. (Bővebben: Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ? | Dióhéjban a new age- mozgalmakról)

Ez a „feladatkör” nem tévesztendő össze a Skorpió típusnak a tudattalan tartományaira, a „szellemek”, a „túlvilág”, a halál birodalmára való ösztönös fogékonyságával. Ez akár egészen kora gyermekkorban is megnyilvánulhat és végigkíséri a szülött életét, mondhatni, felnőtt korában is megmarad számára az átjáró a világok között. . Mint a Skorpió Marsnál és Vénusznál részletesen kifejtettem, a Skorpió típus kifejezetten érzékeny a halál energetikai folyamataira (gyakran nem csupán hozzá közelállók, hanem távolabbi személyek halálát is megérzi, az elhunytak álmaiban is felbukkannak, és ezeknek az álmoknak meglehetősen sok közük van a valósághoz, stb.)  Ez a fajta érzékenység azonban, ha nincs a megfelelő mederbe terelve, kimondottan káros is lehet. Más esetekben „csupán” önbecsapáshoz, rosszabb esetben mások átveréséhez vezethet : ld. a folyamatosan szellemekkel suttogó, „halottlátó” médiumok és az ezt szolgáltatásként űző szélhámosok.

 

 

Kapcsolódó

 

Májusi előrejelzés

Vénusz a Skorpióban: a boszorkány, a kurtizán és a lélekvezető

Mars a Skorpióban: alvilági utazás

A Plútó archetípusa

A Plútó hátraarcot vágott: alvilági utazás, nagytakarítás, regeneráció 

Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!