asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » November 2017

November 2017

Mozgalmasnak ígérkezik november. A hónap első felében még több a stabilizáló hatás, így az egyensúly megteremtésére, az elmúlt időszak töréseinek feldolgozására, továbblépésre, szálak elvarrására is jobbak az esélyek. A hónap második felétől egyre nehezebben irányíthatóbbá válnak a dolgok: egyfelől lelassulás, másfelől váratlan fordulatok, irányváltások, törések írják felül az eredeti elképzeléseket.

tó, hattyúkkal, Zoran Bijac

A november 4 -i telihold a Bika 12° -án jön létre, budapesti idő szerint 06 : 22 – kor. Mint már többször szó volt róla, a teliholdak egyfajta kulminációs pontok is, amikor az újholdnál elindult folyamatok ( az október 19 -i Mérleg újholdról l. Anubisz színe előtt, A Tarot a Mérleg újholdról című bejegyzéseket) eredményei megmutatkoznak.

Mint mindig, a teliholdképletben most is több bolygóhatás érvényesül együttesen, ezért csakis így értelmezhető. Néhány jelentős fényszög (Nap – Neptun trigon, Vénusz – Uránusz szembenállás, Vénusz – Szaturnusz szextil, a tág orbisszal még mindig ható október 26-i Nap – Jupiter együttállás) nagyjából ugyanezekben a napokban pontosult be – így szintén figyelembe veendők. Mivel a Bika az anyagiakkal, a tulajdonnal, a biztonságérzettel, önbecsüléssel kapcsolatos életterületet uralja, most elsősorban ezeket a témákat illetően törekszünk stabilitásra (persze, attól függően, hogy a születési képlet melyik háza áll a Bikában, más életterületek is bevonódhatnak. Figyelembe véve az elmúlt egy évet jellemző felfordulást és a november második felétől újra felerősödő destabilizáló hatásokat, ez a törekvés tökéletesen indokolt. A Hold – Plútó trigon a változások kellős közepén is lehetőségeket ad arra, hogy biztos talajon vessük meg lábunkat.

Ehhez azonban a komfortzónából is muszáj kilépni. Az előző nap bepontosult Vénusz – Uránusz szembenállás az október utolsó napjait nehezen kezelhetővé tevő Vénusz – Plútó kvadrát témáit folytatja, újabb váltásokat, töréseket és más, váratlan fejleményeket jelezve  anyagiak és társas viszonyok vonatkozásában. (És persze, a képletek egyéni adottságaitól függően bármely más életterületen). A teliholdképlet egészét figyelembe véve azonban kezelhető billegésekről van szó, tudatossággal, megfelelő döntésekkel sok jót is kihozható az eleinte minimum elbizonytalanító felállásokból. Persze a hóbortos ötletek, meggondolatlan szerelmi kalandok, a lehetőségek túlértékelése, a társulások elhamarkodott felbontása  így is veszteségeket eredményezhet.

November 5 -én a Merkúr a Nyilasba lép – év végi, retrográd időszaka miatt a szokásosnál hosszabb ideig, január 10-ig időzve a jegyben. A logikus gondolkozás, egzakt, mérhető, praktikus ismeretek, kommunikáció, mindenfajta információcsere, utazás, kereskedelem princípiuma a hagyományok szerint idegen ebben a filozofikus jegyben. A Nyilas Merkúr gondolkodását inkább az ideológiák és az eszményképek semmint a logika irányítja. Nyitott, őszinte, lelkes, egyszersmind azonban kissé naiv is, lehetőségeit pedig hajlamos túlbecsülni. Mindez problémákat okozhat a későbbiekben, amikor a tárgyilagos ítéletalkotást a Neptun- hatások is összekuszálják, majd a Szaturnusz kéri számon álmai, eszményei megvalósíthatóságát. (Jó esetben ez az időszak kedvezhet a meglévő ismeretek elmélyítésére, különösen ha idegen nyelv elsajátításáról, vallási – filozófiai jellegű tanulmányokról van szó. Mivel a Merkúr november 18-tól retrográd árnyékba kerül, december 3-án pedig megkezdi december 22-ig tartó tolatását, új projektek helyett inkább a korábban megkezdettek befejezése, a részletek kidolgozása, alaposabb elmélyülés ajánlott.)

November  8-án a Vénusz a Skorpióba lép, ahol intenzívvé, egyszersmind sebezhetővé válik. Jóllehet az asztrológiai hagyományok szerint itt nem érzi otthon magát, száműzetésben van, e pozíciónak számos pozitívummal rendelkezik. „Semmit sem csinál félig. Az alaposság talán a legfontosabb vonása, emocionális és pszichológiai természetében. Ez nemcsak a partnerségekre igaz, hanem az élet minden területére (pénzügyek, karrier, stb. Mindent a maga teljességében kell megélnie és intuitív módon tudja, ha van még valahol egy hiányzó kis puzzle – darab vagy valami még nem az igazi. A tudatalattija végzi el ezt a munkát, dolgozza fel a „teljes képet” és a Skorpió Vénusznak annál jobb dolga van az életben minél inkább rá mer hagyatkozni az intuícióira. Az összes jegy közül valószínűleg a Skorpiónak vannak a legpontosabb megérzései (habár a paranoiájára vigyáznia kell), és ebből adódik, hogy kiváló detektív, kutató, befektető, pszichológus válhat belőle.” (Stephen Arroyo)

Előnyös adottságait azonban most nehezebben kamatoztathatja, mint általában, hiszen a Mars, a Skorpió régi ura is, szintén száműzetésben van a Mérlegben. Az asztrológiai hagyományok szerint recepciós helyzetben vannak, hiszen mindkettő a másik jegyében uralkodik: a Vénusz a Mérlegben, a Mars a Skorpióban. Ezekben a jegyekben állva működnek karakterüknek megfelelően. A recepciót általában kedvezőnek tekinti az asztrológia, most azonban, hogy mindkét bolygó száműzetésben van a másik otthonában, torzult formában érvényesül befolyásuk, a lehető legrosszabbat hozva ki egymásból. Ez – lévén mindkettő párkapcsolati, szerelmi, szexuális jelölő – újabb érzelmi viharokat valószínűsít.

A november 9-én bepontosuló Nap – Plútó szextil kedvezően hat üzleti ügyeinkre és azt is lehetővé teszi, hogy a dolgok mélyére hatoljunk. A párhuzamosan érvényesülő – és november közepétől felerősödő hatások azonban sok irritációt is tartogathatnak, mert lelassítják, egyszersmind kiszámíthatatlanná, irányíthatatlanná teszik a folyamatokat. Erre már most tanácsos felkészülni, időt szánni, aprólékos munkával, minden lehetséges forgatókönyvre felkészülve kidolgozni a részleteket. Eközben a kellemetlen felismeréseket sem tanácsos elhessegetni magunktól.
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

November 11-én utoljára pontosul be a Szaturnusz – Uránusz trigon. Ez a nagy hatású fényszög hatása 2016 vége óta folyamatosan érvényesül. Először 2016 december 24-én, aztán 2017 május 19-én vált egzakttá, és az év hátralevő részére is befolyást gyakorol. Mint a vele foglalkozó bejegyzésekben (legrészletesebben az Állandóság a változásban vagy pusztító szélsőségek ?  című, tavalyiban) szó volt róla, valamelyest szelídített az elmúlt évet meghatározó Mérleg Jupiter – Bak Plútó – Kos Uránusz közötti kardinális T kvadrát szélsőségein. Míg a Szaturnusz a régit, a hagyományosat uralja, az Uránusz az új, a forradalmi dolgokat. Kettőjük harmonikus kapcsolata tehát állandóságot teremthet a változásban és most is hozhat megújulást, az elavult elemek korszerűbbre cserélését anélkül, hogy ezt az ilyenkor szokásos traumák és felfordulás kísérné. Ez remélhetőleg személyes és kollektív szinten is igaz lesz.

Személyes szinten a fényszög azt jelezheti, hogy megtaláljuk a módját, hogyan tudnánk a gyakorlatban is alkalmazni kreatív ötleteinket, konkrét – a magunk és mások számára is hasznos, értékes formát adunk fantáziáinknak és inspirációinknak. Rálelhetünk arra a közegre, amely vevő korszakalkotó elképzeléseinkre, támogat bennünket és/ vagy saját, praktikusabb szemléletünk vezet el a sikerhez. A két előző bepontosulás során aktualizálódott témákkal valószínűleg tovább kell dolgozni, elvégezni az utolsó simításokat, hogy majd teherbíróbb alapokon állva kezdjük a következő fejezetet.

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
November 13 -án újabb kozmikus ajándékcsomag érkezik a Vénusz – Jupiter együttállás formájában. Az ugyanezen a napon egzakttá váló Merkúr – Neptun kvadrát azonban kellemetlen árukapcsolásokra figyelmeztet.

A Kis (Vénusz) és Nagy Jótevő (Jupiter) találkozásai elsősorban az anyagi helyzetre és a szívügyekre van kedvező hatással. Fortuna áldásai váratlan bevételek, (kereskedelemben forgalmas napok), ajándékok, nyeremények, alkalmi munkák, üzleti ötletek formájában érkezhetnek, a nagy szerelem pedig egyik pillanatról a másikra is felbukkanhat a láthatáron. Ha azonban hiányzik a realitásérzék, a nagy találkozások nagy csalódásokkal végződhetnek. Egy jól sikerült éjszaka még nem jelenti magától értetődően azt, hogy az igazit is megtaláltad. Jobban jársz, ha kiélvezed a pillanatból adódó lehetőségeket, de oszd el minimum kettővel, mit turbékol füledbe a másik és saját hőzöngéseidet se vedd túl komolyan. Szóval, ne okozzon megrázkódtatást, ha pár nap múlva rájössz: nem ügyeletes szívszerelmeddel akarod leélni az életed.

Sajnos, a Merkúr – Neptun kvadrát egyidejű jelenléte miatt a realitásérzék megőrzése komoly kihívás. Kettőjük erőpróbáló fényszöge ugyanis azt jelzi, nem áll rendelkezésünkre az összes tény, ami szükséges lenne a fontos döntésekhez. A valóságról szerzett benyomásainkat saját önbecsapásunk vagy mások szemfényvesztése, a manipulált hírek, információk áramlása is átszínezheti . A komoly károkat megelőzendő tehát folyamatosan felül kell vizsgálnunk kijelentéseinket, átfogalmazni leveleinket meg a többi irományt, hogy újra – meg újra helyére tegyük azokat az információkat, amelyek elkerülték a figyelmünket.

A jelenlévő fényszög – kombinációk tisztességtelen ügyletekre is figyelmeztethetnek, valamint arra is, hogy ha a lényegtelen dolgokra figyelve szétforgácsoljuk energiánkat, a lehetőségekhez nem kapcsolódik megvalósítóerő (Mars száműzetésben a Mérlegben), semmit nem fogunk tudni kihozni a kedvező tranzitból.

További fontos tudnivaló, hogy a most szokás szerint külön – külön felsorolt bolygóhatások összeadódnak, és együttesen érvényesülnek. Hogy kinél milyen kombinációkban és intenzitással, a képlet egyéni adottságai mellett most is a tudatossági szinttől és a szabad akarattal hozott döntésektől függ.

Fentebbiekhez hasonló, vegyes hatásokat sejtet a november 16-án egzakttá váló Vénusz – Neptun trigon is. Egyfelől fogékonyabbá tesz belső világunk üzeneteire -így, odafigyelve álmainkra, fantáziáinkra, esetleg valamilyen kreatív formában is megjelenítve őket sikeresebben ráhangolódhatunk a jövőbeli haladási irányokra, megérezhetjük, merre vannak a lehetőségek és hol számíthatunk buktatókra. Ez a tranzit azonban amellett, hogy kellemesen oldja a feszültséget, arra is hajlamossá tesz, hogy a későbbi következményekkel nem törődve bújjunk ki a felelősség alól, a dolgok könnyebbik végét fogjuk meg, destruktív hatású kapcsolattal, alkohol, drogok segítségével, túlköltekezéssel meneküljünk a valóság elől.

Párkapcsolati vonatkozásait illetően nagyon romantikusakká, álmodozóvá is tehet, így a hagyományosan jó Skorpió intuíciót vágyfantáziák hallgattathatják el. Ez a kockázat már a november 13-án Jupiter – Vénusz együttállás, Merkúr – Neptun kvadrát egyidejű bepontosulásakor is fennállt, és önmagában is fokozott óvatosságra intő jelnek tekinthető. Még komolyabb figyelmeztetést jeleznek a Mérlegben száműzetésben levő Mars (a másik szexuális jelölő) közelgő erőpróbáló kapcsolatai: Plútóval képezett kvadrátja november 19 -én pontosul be, míg az Uránusszal december 1-jén néz farkasszemet. Ezeknek a fényszög kombinációknak az együttese figyelmeztet, hogy az „ikerlángról”, „lélektársról” szőtt álmoknak ez esetben semmi valóságalapjuk, a Nagy Ő -nek vélt személy nehezen gyógyuló lelki töréseket, anyagi, szakmai veszteségeket is okozhat.
//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

A november 17-i Merkúr – Mars szextil némi világosságot, egyértelműséget teremthet. Segíthet hatékonyan, logikusan érvelni, elképzeléseinket a gyakorlatban is megvalósítani. A konfliktusok élét az eredetiség és a humor tompítja, Vitapartnereinket szellemesen, hatékonyan (egyszersmind diplomatikus, szeretetteljes stílusban) fegyverezzük le, meggyőzően, lendületesen, eredeti módon érvelünk, intézzük ügyeinket – különösen, ha ehhez leveleznünk is kell. Nagyszerű alkalom ez arra, hogy régóta halogatott teendőink végére érjünk, vizsgázzunk, cikkeket, pályázatokat, beadványokat fogalmazzunk, kisebb-nagyobb utazásokat tegyünk.

November 18 újhold a Skorpióban

A november 18 -i Skorpió újhold (12:42) egy rendkívül ingatag 28 napos időszak kezdetét jelzi, amikor vajmi kevés hatást gyakorolhatunk az eseményekre – legalábbis akarati szinten. Ebben az időszakban lelki képeink, belső tartalmaink kreatív megmunkálása, különféle, a valósággal is szoros kapcsolatot ápoló szellemi utak, a fizikai testet is bevonó módszerek vihetnek tovább. (Az ezogagyi és a hiteles szellemi utak közötti különbség felismerését segíti Vízöntőkori újjászületés vagy tömeges elbutulás ?  című, régebbi bejegyzésem) Ilyen jellegű védekezési lehetőségeket, menekülési utat mutat a Vénusz/Jupiter, Plútó és a Neptun közötti kedvező kapcsolat.

Maga a Skorpió Hold nyitottabbá tesz a tudattalan személyes – és kollektív tartományai felé – mindenfajta sebezhetősége, túlérzékenysége ellenére (utóbbira most az Uránusszal képezett 150°-os fényszöge is rátesz egy lapáttal) . Az újhold környéki álmoknak, megérzéseknek, fantáziáknak, késztetéseknek, ötleteknek- és találkozásoknak később is jelentősége lehet. Jóllehet bizarrak, furcsák- esetleg félelmetesek vagy túlságosan irracionálisak, nem árt megjegyezni őket akkor sem, ha a fölényes nappali tudat badarságként hessegetné el őket.

Az újholdképlet domináns eleme a másnap bepontosuló Mars – Plútó kvadrát, ill. a már most is érezhető, de csak a hónap végén egzakttá váló Mars – Uránusz szembenállás. Mindkettő erőteljesen destabilizáló fényszög. A formációról még lesz szó, most csupán annyit szeretnék elmondani, hogy a várható módon, száműzetésben lévő Mars lehető legrosszabb tulajdonságai érvényesülnek majd. A lehetséges forgatókönyvekre a 2015 november 13-i párizsi terrorakciók a legszemléletesebb példák. (Természetesen nem csak az iszlamista agresszió fenyeget; e blogbejegyzésekben is többször volt szó az mekkora veszélyt jelent Észak – Korea -pl. Játék a tűzzel, Amerika teljes elsötétülése – , és a világ más tűzfészkei is aktiválódhatnak, illetve újak alakulhatnak ki.)

Szűkebb környezetünkben és a nagyvilágban is kegyetlen, alattomos, övön aluli támadásokra készülhetünk fel.

Egy jól pozicionált Mars (pl. Kos, Skorpió, Bak) ismérve, hogy vállalja a szemtől – szemben való konfrontációt, magával egyenrangú ellenfelet választ, vagy éppenséggel a túlerőnek is nekimegy (persze, az erőviszonyok józan felbecsülése szintén marsikus adomány), sportszerűen küzd – ami azt is jelenti, hogy nem támad nála kiszolgáltatottabb, hátrányosabb helyzeteben levőkre, sőt ő az, aki védelmezi, akár élete árán is az elesetteket, ha kell, tud veszíteni is, „békeidőkben” pedig egészséges kihívásokat keres magának.

Egy gyenge és támadott Mars – mint amilyen a Mérlegben is (nem feledkezve meg a Mars – Plútó kvadrátról, majd a nem sokkal az után egzakttá váló Mars- Uránusz szembenállásról sem, mert önmagában a jegyhelyzet még nem jelentene ilyen súlyos indikációkat) viszont elsősorban kiszolgáltatott, mit sem sejtő, magukat megvédeni nem tudó célpontokat pécéz ki ( 2015 novemberében, a franciaországi stadionban például a dzsihádisták a legkönnyebb célpontokkal, a tolószékes mozgássérültekkel kezdték a mészárlást), alattomos taktikákat alkalmaz, hátba támad, feleslegesen kegyetlenkedik, irracionálisan agresszív.

Az akciók kiszámíthatatlansága, az ellenfél „megfoghatatlansága”, a félelem mindent átható légkörének megteremtése (hiszen nem tudjuk, hogy legközelebb hol, kinek a részről ér atrocitás) nagyon nehézzé teszi a védekezést is. A támadásoknak nem kell feltétlenül fizikai agresszióban konkretizálódniuk: a bullying, mobbing, áskálódás, intrikálás szintén nagyon jellemző erre a kombinációra, és a fentebbi dinamikák is jellemzők rá. A formáció egyszersmind tehetetlen, eszköztelen áldozatokat is jelezhet

A november 21-én bepontosuló, de már az újholdképletben is érződő Vénusz – Plútó szextil, tudatosan kezelve stabilizálóan hat. Egyebek mellett segítséget nyújthat, hogy jobban ráérezzünk kapcsolataink mintázatára, érzelmi igényeinkre, arra, hogy milyen változásokat kellene eszközölni magunkon és társulásainkon, hogy ezek kielégüljenek.

November 22-én a Neptun abbahagyja június közepe óta tartó tolatását és direktbe fordul. A bolygó energiái ilyenkor nagyon erőteljesen hatnak: a bolygó tulajdonságai fokozottan érvényesülnek. Álmaink élénkebbé, intenzívebbekké válhatnak, megérzéseink élesednek, a külső és a belső világ közötti határok elmosódnak. Ezek az élmények kedveznek a művészi tevékenységeknek, egyszersmind azonban a Neptun árnyoldalai is szerepet kaphatnak. Ily formán a zavaros lelki állapotok- illetve az ezeket elősegítő tudatmódosító szerek rengeteg kárt okozhatnak. Nehezen hozunk döntéseket, álmodozunk, koncentrálási nehézségeink támadhatnak.

Ugyanezen a napon, november 22-én a Nap is belép a Nyilas jegyébe. Ezt az időszakot általában az ünnepekre való készülődés, az ajándékvásárlás légköre hatja át, amikor kiértékeljük az elmúlt év eredményeit és tapasztalatait is. Bár még messze van a Szilveszter, a társasági összejövetelek egyre jobban emlékeztetnek az óévbúcsúztatókra. Idén azonban, az év utolsó időszaka nem biztos hogy túlságosan kedélyesre sikerül.

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

A Merkúr –Szaturnusz együttállás november 23-án pontosul be, komolyabb témák felé terelve gondolatainkat, egyszersmind azonban a kommunikációra is blokkolóan hat. A Nyilasban haladó Merkúr hatására hajlamosak lehetünk túlságosan szubjektíven tálalni mondanivalónkat. Egyszersmind, a Szaturnusz– befolyás miatt a Nyilas patetikus szónoklatai elvakult dogmatizmust áraszthatnak, egy inkvizítor kegyességével hirdetjük az igét, megfeledkezve arról, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. (Ez nem csak személyes szinten, hanem a nagyvilágban is érvényes).

Sokat javít az összképen, hogy az  előző két év együttállásaihoz képest a jelenlegi sokkal kedvezőbben kombinálódik más bolygókéval. 2015 – 2016 novemberében ugyanis, az egyidejűleg érvényesülő Szaturnusz – Neptun kvadrát  nehezen átlátható helyzeteket, káoszt, depresszív hangulatot teremtett, most azonban az Uránusz hatása oldja váratlan fordulatokkal, újszerű megközelítésmódokkal, spontaneitással a bemerevedett frontvonalakat.

A Merkúr – Uránusz trigon november 26-án válik egzakttá, a Szaturnusz – Mars szextil pedig már csak december elején pontosul be. Mégis, ezek a bolygóhatások összeadódnak, és remélhetőleg elegendők lesznek ahhoz, hogy tudatosan kezelve őket sikeresen vegyük az akadályokat.

A Merkúr- Uránusz trigon villámcsapásszerű felismerések, új ötletek, inspiráló beszélgetések, váratlan találkozások formájában hozhat megkönnyebbülést. Önmagában véve azonban türelmetlenné tehet, így hiába vannak értékes sziporkák is az ötletdömpingre, az elnagyolt részletek megbosszulják magukat.

A Szaturnusz párhuzamosan érvényesülő, stabilizáló hatása most arra is lehetőséget ad, hogy időt szánjunk, alaposabban kimunkáljuk őket. Erre bőven lesz idő egyébként, hiszen december 7-én, náhány nappal azt követően, hogy  a Merkúr hátraarcot vágott, megismétlődik a fényszög, aztán január 7 -én, amikor a Merkúr már abbahagyta tolatását, pontosul be újra. A most megszülető ötletek, projektek tehát csak jövőre indíthatók ténylegesen útjukra. Ezzel nem árt elejétől fogva tisztában lenni, hiszen kapkodás helyett a részletek kidolgozására, a koncepciók megérlelésére, tudásbeli hiányosságok pótlására, ismeretek felfrissítésére figyelünk, tőkét is kovácsolhatunk az egyébként idegesítő késéseket, elakadásokat jelző Merkúr- Szaturnusz együttállásból. (Arról nem is beszélve, hogy ez sokkal nagyobb jelentőséggel bír az idén, mint általában, hiszen a Merkúr nem sokkal második, december 7-i együttállásuk előtt, december 3-án vágott hátraarcot, és egy újabb, immár a Bakban létrejött, 2018 január 13-i találkozó is szükséges ahhoz, hogy a gyakorlatban is bizonyítsa: megtanulta a leckét).

A már november végén érzékelhető, de csak december elején bepontosuló Szaturnusz – Mars szextil hatása is enyhülést jelez Ha másképp nem, hát oly módon, hogy felismerteti: ez most nem a cselekvés, inkább az éber megfigyelés időszaka. Tehát, bármilyen meghökkentő- vagy egyenesen sokkoló dolgot tapasztalunk is, reagálás helyett inkább kivárunk, kidolgozzuk a lehetséges stratégiákat, igyekszünk átfogó képet alkotni, fontolóra vesszük a másik fél szempontjait is.

 

Kép:

Zoran Bijac: Ködös, őszvégi nap a Soderica -tavon (Horvátország)

Fotó:

Zoran Bijac: Ködös, őszvégi nap a Soderica -tavon (Horvátország)

November 2017

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: