asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Ez is – az is zaklatás ….

Ez is – az is zaklatás ….

Az október utolsó – november első napjainak hangulatát meghatározó, erőpróbáló Vénusz – Plútó majd Vénusz – Uránusz fényszögek, a Skorpióban haladó bolygókkal (Nap, Merkúr, Jupiterrel) kombinálódva, a társas viszonyok rejtett árnyoldalaira is felhívják a figyelmet. A férfi-nő kapcsolatok különböző változatai most is a figyelem középpontjába kerültek, no meg a bolygókkal és fényszögeikkel összefüggésbe hozható analógiák is: az intim viszonyok mélyén zajló hatalmi játszmák, manipulációk, a szexualitás mint a hatalomgyakorlás eszköze, rögeszmék, megszállottságok, függőségek különböző formái.

Ezekkel a témákkal a blog több írása is foglalkozott, általában olyankor, amikor a velük analóg bolygóhatások apropójából aktuálissá vált (pl. Megszállott szerelem: Medeától Don Joséig, Veszedelmes viszonyokVénusz – Szaturnusz kvadrát: az önbecsülés felépítéseKarmikusan terhelt viszonyok ? , Szerelmi csalódások, amelyekre nagy szükséged van (Vénusz – Neptun fényszögek), Öt tipp hogyan kezeld érzelmi hullámvasutazásaidat stb.)

Bár agresszorok és áldozatok mindkét nemből kikerülhetnek, általában olyan helyzetekről szerzünk tudomást, amikor a férfi folyamodik agresszív – manipulatív módszerekhez, a nő pedig az áldozat. Sajnálatos módon, társadalmunk berendezkedése miatt rengeteg ilyen eset van, beleértve Magyarországot is. Az elmúlt hetekben kipattant szexuális zaklatás – botrányok szemléletes példák erre. A Lehetséges jövőképek, stratégiák című, Merkúr – Jupiter együttállás apropójából írt bejegyzésben, akkor még a Harvey Winstein – ügy kapcsán azonban rámutattam: miközben magam is a legmélyebben elítélem a szexuális hatalommal való visszaélésnek ezt a formáját, továbbra is fenntartom azt a véleményemet, hogy a tényleges áldozatok mellett vannak olyan helyzetek is, amikor a magukat áldozatként feltüntető felek nem csupán belemennek a játékba, hanem profitálnak is belőle, hogy aztán később, talán hosszú évek múlva kijátsszák a „zaklatás” – kártyát. Miért-miért nem, az ilyesmikről ritkábban esik szó, mint az őket ért atrocitásokról. (Hazai vonatkozásokban Marton László viselt dolgait mindez cseppet sem menti – de ebbe most nem megyek bele, hiszen gyakorlatilag már mindent elmondtak róla, ami elmondható).

Mivel ez a blog egyébként is hajlamos szembemenni a mainstreammel, a következő néhány bejegyzésben vizsgáljunk meg inkább olyan eseteket is, amikor férfiak, az állítólag erősebb nem képviselői válnak zaklatás áldozataivá. Természetesen ennek többféle változata van, egyes megnyilvánulási formák, inkább férfiakra, mások a nőkre jellemzők. Az ún. „stalking” a zaklatás sajátos megnyilvánulási formája, amikor is valaki követ, megfigyel és zargat más embereket. (Sajnos nincs rá megfelelő magyar kifejezés). Többféle „stalker” van, egyesek a szakítást vagy kikosarazást nem tudják feldolgozni, másokat a bosszú motiválja (pl. az az expartner, aki volt párja jelenlegi kapcsolatát zaklatja), mások ismeretleneket (pl. celebek, vagy átlagszemélyek, akikre rákattannak) tüntetnek ki rokon- és/vagy ellenszenvük e sajátos megnyilvánulási formájával. A stalkerek nem klasszikus értelemben vett bűnözők, de bizonyos típusuk veszélyes lehet, hiszen a viselkedésük hátterében mentális zavarok állnak (Szélsőséges esetekben meg is ölik áldozataikat – többnyire a volt barátnőket, feleségeket – és ez gyakran az illetékes hatóságok hanyagsága miatt történik, akik nem veszik komolyan a fenyegetett személy bejelentéseit.) A Life.hu Üzenetekkel zaklatnak, követnek, megfigyelnek ? Óvakodj a stalkerektől ! című cikkében hasznos összefoglaló található e típus különböző formáiról és motivációiról, így ebbe most nem mennék bele.

Sokkal fontosabbnak látom kitérni arra, hogy a nők nem csupán áldozatok, hanem tettesek is lehetnek ezekben az interakciókban. A stalking egyik, sajátos változata ugyanis inkább a „gyengébb” nem képviselőire jellemző, mint a férfiakra, és ez komoly problémát jelenthet expartnereik vagy azok számára, akiket szerelmükkel üldöznek. (Utóbbi esetben nem is mindig ismerik személyesen szívük választottját, hanem csupán a közösségi médiából). A téma apropóját az adja, hogy asztrológusként, életvezetési tanácsadóként sok olyan megkeresésem van, amikor ily módon bántalmazott férfiak kérnek segítséget. (Egyik régi törzsvendégem volt barátnője pl. munkahelyéről is kirúgatta exét, nyilvánosan megrágalmazta -pl. azzal, hogy hamisíttatta diplomáját, minden lehetséges szakmai fórumon megpróbálta lejáratni. Eközben a klasszikus cyberstalker – fogásokat is kipróbálta rajta -pl. hamis faceprofilokat hozott létre a számára, szexhirdetéseket adott fel a nevében, rendszeresen zaklatta barátait, ismerőseit, családtagjait.)

Különös fintora a sorsnak, hogy miközben a sajtó a magyar és külföldi celebek botrányaitól hangos, a „metoo” – mozgalom hisztériás méreteket ült, sorozatosan érkeznek a fentebbi problémákkal küszködő férfiak megkeresései is. Baráti körömben is több ilyen eset fordult elő. Ezek a férfiak azonban lényegesen kevesebb figyelmet kapnak, és ha kapnak egyáltalán, akkor általában kinevetik – rosszabb esetben elítélik őket, mondván, nyilván ők a hibásak, amiért szerencsétlen nő ilyen boldogtalan. Természetesen sok olyan eset is van, amikor, a Veszedelmes viszonyok c. bejegyzésben taglalt forgatókönyveknek megfelelően a nőt pszichopata – vonásokkal rendelkező partnere tartja benne egy bántalmazó jellegű kapcsolatban, de most nem erről van szó. Több olyan helyzettel is találkoztam már praxisom folyamán, amikor maga a stalkingot személyesen vagy a online felületeken elkövető nő keresett fel, mert felismerte viselkedése megszállott, önsorsrontó jellegét (nem tudott belenyugodni pl. egy korrektül lezajlott szakításba, így folyamatosan üldözte exét szerelmével, próbálta „rendbehozni a dolgot”) – de nem tudta abbahagyni sem. A következő bejegyzések nekik kívánnak segíteni, a személyes részletek horoszkópelemzés formájában beszélhetők meg.

Természetesen az asztrológiai tanácsadásnak ilyen esetekben megvannak a maga korlátai is, hiszen abban áll, hogy segít felismertetni az illetővel azokat a személyiségvonásait, amelyek ilyenfajta interakciókba sodorhatják, kínál alternatívákat ezek egészséges megélési módja irányába, egy szinasztria-elemzés (párhoroszkóp) rávilágíthat a két képlet azon kapcsolódási pontjaira (általában Plútó+Szaturnusz+Uránusz fényszögek radixbeli személyi bolygókkal és/vagy a másik képletének bolygóival kapcsolódva) amelyek ilyen dinamikákat eredményezhetnek.

Egy ilyen konzultáció azonban csak olyanoknak tud segíteni, akik nem küszködnek pszichés zavarokkal és nem állnak tudatmódosító szerek befolyása alatt. (Az alkohol és a drogok mellett én az erős dohányzást is ide sorolom, ugyanis ex-dohányosként tapasztalatból állítom, hogy jelentősen átszínezi a valóságérzékelést és a helyzetekre adott reakciókat, még ha ez nem is annyira feltűnő, mint más szer esetén.)

A segítségnyújtás feltételezi, hogy:

  • a tanácskérő saját elhatározásából alkalmazni fogja a leválást segítő, megbeszélt módszereket
  • szükség esetén felkeres más, javasolt szakembereket (adott esetben pl. pszichológust, hiszen egy asztrológiai konzultáció semmiképp nem terápia és nem is célja azt helyettesíteni)
  • nem próbálja a partner visszaszerzésében való közreműködéshez megnyerni az asztrológust.

(Hogy mikor válnak el az útjaink a konzultáció lehetőségeivel visszaélő, azt lelki egyensúlyuk helyreállítása, önismereti lehetőség helyett manipulatív szándékkal, saját valóságelhárítások eszközeként felhasználó alanyoktól, illetve mikor mondok kapásból nemet a képletelemzésre,  az Akik folyton ugyanazt kérdezik a kártyátólMikor értelmetlen felkeresni az asztrológust és mikor segíthet ? című bejegyzések járják körül)

Kapcsolódó

Amikor nőnemű a zaklatód ….

Veszedelmes viszonyok

Lehetséges jövőképek, új stratégiák

Akik újra meg újra ugyanazt a  kérdést teszik fel a kártyának

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: