asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Kontrollt vesztett, váratlan folyamatok

Kontrollt vesztett, váratlan folyamatok

Szeptember 28-án két fontos asztrológiai eseményre is sor kerül: a Plútó abbahagyta április közepe óta tartó tolatását, az Uránusz és a Jupiter közötti szembenállás pedig harmadszorra, utoljára ismét bepontosul. A két erőteljes hatás összeadódik, kollektív szinten váratlan, erőteljes, kontrollálhatatlan változásokat jelezve. (Bármilyen sokkolóak legyenek is azonban, nem árt tudni, hogy az elmúlt egy évben elkezdődött folyamatok eredménye érik be.)

kürhinta, Jstnpirs

A Plútó direktbe vált

(Az asztrológiában a Plútó Marsnak, a cselekvés, önérvényesítés, agresszió, háborúk princípiumának a felsőbb oktávja. Részletes bemutatásával a Plútó archetípusa című bejegyzés foglalkozik, itt csak néhány alapvető tudnivaló következik. )

Mint a Nagytakarítás, regeneráció című, áprilisi bejegyzésben szó volt róla, a Plútó április 20-án kezdte meg szeptemberig 28-ig tartó hátráló mozgását. A Plútó tolatásának hónapjai alatt (szeptemberben, a Bak 16°-án vált stacionáriusba, de a „normális”, direkt irányt csak 2018 elején veszi fel ) számos olyan élethelyzetben lehetett részünk, melyek akár gyökeresen meg is változtathatták hatalmi viszonyokról, üzleti ügyekről, befektetésekről, szexualitásról, intimitásról alkotott nézeteinket. Ez a princípium ugyanis többek között a felszín alatt zajló, mélyre ható változásokról, a teljes megújulást vagy pusztulást hozó válságokról szól. Mindez bizonyos szempontból magában foglalja a rombolást is : ha egyes struktúrák, helyzetek, kapcsolatok, magatartásmódok működésképtelenségét már saját magunk előtt is egyre nehezebb volt letagadni, ezek megsemmisülésén is felesleges csodálkozni. Persze ez a folyamat nagyon ijesztő és fájdalmas is, így működésbe hozza elhárító- mechanizmusainkat is. Minél nagyobb erővel igyekszünk azonban megakadályozni vagy késleltetni a leépülést, annál nagyobb szenvedést élünk át.
Amennyiben magunkba építettük az általuk jelképezett tartalmakat, azaz alávetettük magunkat gyökeres változásnak, a mindenkori értékekre épülő új, teherbíró struktúrákat hoztunk létre, átalakítottuk a már nem működő, javunkat nem szolgáló mintákat, jó esélyünk van arra, hogy integritásunkat, tájékozódási pontjainkat a közelgő felbomlás pillanataiban is megőrizzük. Ha azonban különféle bűvészmutatványokkal, toldozással – foldozással tartottunk össze már isten tudja mióta nem működő, romboló, életszerűtlen helyzeteket, értékrendeket, az összeomlás borítékolható. Sajnos ebben az esetben arra is komoly esély van, hogy a romok a meglévő értékeket is maguk alá temetik.

Hogy végül jóra vagy rosszra fordulnak a dolgok, a mi korábbi magatartásunktól is függ. Valamennyien ismerjük azokat a meséket, amelyekben a szegény, de szorgalmas lányt bőségesen megjutalmazták, elkényeztetett, nyafka mostohanővére azonban alaposan megbűnhődött. Nos, ezeket a történeteket mintha egyenesen a Bak (és ura, a SzaturnuszPlútó (és a Skorpió jegy, amelyben uralkodik) szerzői csapata írta volna. Ha sikeresen oldottuk meg eddigi feladatainkat, még az elénk tornyosuló nehézségek ellenére is olyan érzés tölt el bennünket, hogy a megfelelő irányban haladunk, előbb-utóbb minden rendben lesz és utunk végén pontosan ott leszünk, ahol lennünk kell.

Jupiter – Uránusz szembenállás

Az Uránusz – Jupiter szembenállás hatása 2016 vége óta érződik. A tavalyi év utolsó két – és az idei első három – négy hónapját meghatározó fényszög az Uránusz, Plútó Jupiter kardinális T kvadrátjának része volt, ebben a minőségben tárgyalta az Állandóság a változásban vagy pusztító szélsőségek ?  című, tavalyi bejegyzés is. A fényszög először 2016 december 26-án, aztán 2017 március másodikán pontosult be, és most újra egzakttá válik.

A sokkoló Uránusz és az expanzív Jupiter hatását az oppozíciós fényszög polarizáló jellege fokozza a végletekig. (A Mérleg Jupiter célja a kapcsolatok fejlesztése és kiterjesztése, az együttműködés és a partnerség új lehetőségeinek kutatása, az Uránusz a Kosban azonban a szokásosnál is inkább akarja a saját útját járni, a saját törvényei szerint. ) Ez a tranzit megnöveli szabadságvágyunkat, új élményekre, izgalmakra sóvárgunk. Erős késztetést érzünk, hogy azonnal reagáljunk a bennünket érő impulzusokra, elemi erővel tiltakozunk minden és mindenki iránt, ha úgy érezzük, akadályoz abban, hogy a saját fejünk után menjünk vagy jól érezzük magunkat. Ez a lázadás időnként jogos, máskor azonban alaposan túllőhetünk a célon.

Legszívesebben tiszta lapot kezdenénk, megújulnánk. Ez nagyszerű, de azért ne feledjük, hogy minél szélsőségesebb változásokat akarunk eszközölni, annál nehezebb lesz szeretteinknek alkalmazkodniuk a megváltozott játékszabályokhoz. Ez különösen akkor igaz, ha úgy érezzük, legintimebb kapcsolataink kötnek gúzsba bennünket. Azon kívül, hogy tekintettel vagyunk szeretteinkre, nem árt figyelembe vennünk a tervezett változások anyagi vonzatait sem.

A felhalmozódott feszültségeket valami váratlan esemény is felszabadíthatja, amely jelentős változásokat idézhet elő körülményeinkben. Minél gúzsba kötöttebbnek éreztük magunkat, minél inkább megtagadtuk személyes szabadságvágyunkat, igényeinket, annál nagyobb detonációra számíthatunk. (Ilyen „véletlenek” különösen akkor fordulhatnak elő, ha önerőből képtelenek voltunk vagy nem állt hatalmunkban változtatni fojtogató külső feltételeinken. Tipikusan ilyen esemény lehet valamilyen bennünket, vagy hozzánk közelálló személyt érő baleset –ld. egy hasonló témájú, Vigyázat, balesetveszély ! című bejegyzést, betegség, elbocsátás, váratlan döntés, természeti vagy háborús katasztrófa, válás, szakítás, stb.)

Mire számíthatunk ?

A fentebb bemutatott hatások összeadódnak (eközben természetesen a szeptemberi előrejelzésekben leírt befolyások is érvényesülnek, tehát az események értékelésénél ismét több tényezőt kell figyelembe venni.)

Plútó intenzívvé és tömegessé teszi az eseményeket, a Jupiter tovább nagyítja, az Uránusz pedig váratlanná és kontrollálhatatlanná teszi őket, így könnyen egy újabb globális krízis kellős közepén találhatjuk magunkat.

Mint számos, korábbi cikk is tárgyalta, a Plútó és fényszögei kapcsolatban vannak a fegyveres konfliktusokkal. A lassú mozgású bolygókkal képezett erőpróbáló kapcsolatai, mint pl. a Plútó – Szaturnusz kvadrát, 2009 – 2011 között , majd a 2010 és 2012 között gyengébben, 2012 – 2015 között erőteljesen, 2015 -2017 között pedig még mindig érezhetően ható Uránusz – Plútó kvadráthoz társítható események alapjaiban változtatták meg világunkat. (Bővebben: Miért lett ilyen a világ ? című tematikus oldal).

A Bak 16°-án direkt stacionáriusba váltó Plútó hamarosan trigont képez a Szűz Marssal. (fényszögük október 1-én pontosul be). A Szüzet és az uralma alatt álló hatodik mundán házat a régi idők asztrológusai szintén kapcsolatba hozták a katonai szolgálattal, fegyveres testületekkel. Mint más bejegyzésekben is szó volt róla, a Mars önmagában is katonákat és más fegyveres testületeket, fegyvereket, különféle katonai műveleteket, háborúkat jelöl. Jóllehet a trigon harmonikus, segítő fényszög, az általa összekötött bolygók természete miatt összefüggésben állhat háborús eseményekkel. Az egyidejűleg ható Jupiter – Uránusz szembenállás a kontroll elvesztésére, hirtelen, váratlan, meggondolatlan katonai akciókra figyelmeztet. (Jó esetben épp a legjobbkor érkező, jól időzített megelőző csapásokra, mint ez az egyre veszélyesebbé váló Észak- Korea és Irán esetében tökéletesen indokolt volna – de a szájkaratézásból jeles, kivitelezésből elégtelen amerikai kormány mellett ezt szinte kizárja. Bővebben: Amerika teljes elsötétülése)

Személyes szinten, korábbi cselekedeteinktől függően megváltottabb forgatókönyvek is elképzelhetők. Kedvező esetben a Mars – Plútó trigon nagyfokú stabilitást kölcsönöz, így a Jupiter és az Uránusz közötti szembenállás csak annyira billent ki a komfortzónából, hogy tevékenyen akarjuk azokat a változásokat, amelyek önállóbbá, szabadabbá tesznek bennünket, életünket pedig izgalmasabbá. A Mars és a Plútó közötti harmonikus fényszög azonban elegendő valóságérzéket is ad, így pedig jó ütemben, hídjaink felégetése nélkül, a gyakorlati megvalósíthatóság kritériumait is szem előtt tartva haladhatunk. Ez kvantumugrás-szerű áttöréseket is lehetővé tesz. Ez a fényszög egyszersmind túlélőkészleteinket is aktiválja, és lehetővé teszi, hogy megérezve a küszöbön álló kollektív összeomlást megtaláljuk az egyéni átvészelés stratégiáit is. ( A nagyvilág történéseit, az erőviszonyok alakulását elnézve egyre inkább az az érzésem, hogy erre a nyájat követve, az ügyeletes megmondóemberek kinyilatkoztatásaira támaszkodva vajmi kevés az esély.)

A kép Justin Peters (Jstnptrs) digitális művész munkája

Facebook oldala: Jstnptrs Official

Kontrollt vesztett, váratlan folyamatok

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: