asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Tűkön ülve: a hegyi oroszlán, a hiúz és az óriáskaktusz története

Tűkön ülve: a hegyi oroszlán, a hiúz és az óriáskaktusz története

Gyakori tapasztalat, hogy a bolygóhatások megértését ún. szinkronicitások, “értelmes véletlenek” is segítik.  A természet különösen bőkezűen bánik az ilyesfajta jelekkel. Odafigyelve rájuk jobban megérthetjük az adott időszak minőségét, mintha könyvtárnyi szakirodalmat olvasnánk (persze, azért az sem árt…). Praxisom során és magánéletemben magam is lépten -nyomon tapasztalom a szinkronicitások jelenlétét. Gondoltam, megosztom veletek egy ilyen jellegű, friss élményemet.

 

 

b154e-screenshot7102

 

Épp befejeztem Rajt előtt, készenlétben  című írásomat, amely a Mars direktbe fordulása által tartogatott lehetőségeket és kihívásokat taglalja. Ebben részletesen foglalkoztam egy rendkívül irritáló fényszöggel, a Mars – Uránusz kvinkunx-al is, amely, mivel a Mars csak július 12-én indul előre, addig azonban a Skorpió 23°-án toporog, szokatlanul hosszú ideig érvényesül. A két bolygó kölcsönhatását ott így próbáltam magyarázni:

 

A kvinkunxok talán a legkellemetlenebb fényszögek, azaz kapcsolódások az asztrológiában.

A kvinkunxok által összekötött, egymástól 150°távolságra levő két planéta ugyanis legtöbbször olyan jegyekben áll, melyek természete már nem is különbözhetne jobban egymástól: más elemekhez, minőségekhez, nemekhez tartoznak. Érthető módon önkifejezésmódjuk is teljesen karakteridegen.

Ennél a kombinációnál még a szintén sok kihívást tartogató a szembenállások (oppozíciók) és kvadrátok is könnyebben kezelhetők, hiszen azok rendszerint hasonló minőségű (kardinális, fix vagy változó) és nemű (férfias vagy nőies) jegyeket kötnek össze.

A kvinkunx jelezte – kapcsolódásokat azonban valamiféle kínos feszültség, felemásság hatja át. Az angol szakkifejezés, az “inconjunct” találóan jellemzi a tényleges találkozási pontok hiányából fakadó problémákat. Az együttműködés tehát nagy adag alkalmazkodást igényel – már amennyiben létrejön egyáltalán. Ha azonban nem forgácsolódik szét, nem szivárog el az energia, a fényszög természete hatalmas tanulási, fejlődési és áttörési lehetőségeket is tartogathat.

A Mars – Uránusz kvinkunx hatása a hónap közepéig, kb. július 17-ig érvényesül. Ez – minek is szépíteném, igen kellemetlen tapasztalatokat tartogathat. Fizikai érzetként ahhoz hasonlítanám, amikor a bőr viszket és fáj égés, rovarcsípés után, miközben egy seb heged, az a közérzet, amikor megpróbáljuk használni egyik végtagunkat egy hosszabb zsibbadást vagy a gipsz lekerülését követően, amikor műtét után elmúlik az érzéstelenítő hatása –és el kell kezdenünk mozogni, és még sorolhatnám. Jóllehet a gyógyulás útjára léptünk, napról- napra könnyebben megy a mozgás, fokozatosan visszaszerezzük az uralmat testünk fölött, a természetes folyamatok sürgetése csak árthat.

Hasonló a helyzet más ügyekkel is: ha siettetjük őket, megvalósításuk kétszer annyi időt vehet igénybe. A fortyogó indulatokat, türelmetlenséget most nehéz kezelni, hiszen többnyire indokoltak. A dühből, bosszúvágyból, féltékenységből vagy bizalmatlanságból fakadó tettek azonban visszaüthetnek. Azonban, még ha tudatában is vagyunk mindennek, nyughatatlanság, izgágaság keríthet hatalmába. Lázadozunk, pattogunk, mint a gumilabda, hajszoljuk a veszélyes helyzeteket, provokáljuk a sorsot és hagyjuk magunkat provokálni. Pedig szerencsésebb lenne, ha ahelyett, hogy fenntartás nélkül követnénk impulzusainkat, átgondolnánk őket. Mielőtt változásokat kezdeményeznénk, beolvasnánk valakinek, vizsgáljuk meg motivációinkat.

 

hiúz a kaktuszon 1

 

Nem sokkal a poszt kikerülése után egy ismerősöm egy óriáskaktuszon trónoló hiúz fotóját osztotta meg a Facebookon. Nagyon mókás látvány volt, amint furcsa magasleséről figyeli a kilátást, de macskaféléktől nem meglepő az ilyesmi. Az enyémek is a legelképesztőbb helyekre másznak fel, és képesek órákon át őrültebbnél-őrültebb pozíciókban ücsörögni. Anélkül, hogy ismertem volna a hiúz történetét, úgy éreztem, remekül szemlélteti ezt a Mars- Uránusz kvinkunx fílinget, így rögtön csatoltam illusztrációként a bejegyzéshez.

Aztán, amikor elolvastam a White Wolf cikkét, még találóbbnak éreztem az analógiát.

A nem mindennapi történet az arizonai Sonora sivatagban játszódott le még 2011-ben és egy Curt Fonger nevű fotósnak sikerült megörökítenie.(E tekintetben teljesen mindegy, mikor történt, az számít, mikor bukkant fel jelzésként.) A 69 éves férfit egy barátja ébresztette reggel 7-kor azzal, hogy hiúzt látott, amelyet egy hegyi oroszlán kergetett, az pedig felmenekült üldözője elől egy 40 láb (kb.12 méter) magas óriáskaktusz tetejére.

Az állatok épp a férfi autója előtt nyargaltak át az úton. Az oroszlán egy ideig a kaktusz alatt körözött, rá-rámordult a hiúzra, de nem mászott utána. Végül feladta és eloldalgott. Amikor a fotós a helyszínre ért, már csak a kaktusz tetején trónoló hiúzzal találkozott. A pamacsfülű óriás macsek elégedettnek tűnt, még az ellen sem volt sok kifogása, hogy lefotózzák, filmre vegyék. Mintegy hat órát ücsöröghetett a tűző napon, míg elég biztonságosnak nem ítélte a terepet ahhoz, hogy lemásszon. Bár a kaktusznak hatalmas tüskéi vannak, úgy tűnt, az állat nem sérült meg. Amikor ugyanis, távozása után a két férfi szemügyre vette a növényt, azon nem látszottak vérnyomok, csupán a karmok –szántotta barázdák.

 

 

A történet tele van asztrológiai analógiákkal. A ragadozók ugyanis a Mars, Kos, Skorpió uralma alatt állnak (az oroszlán és a nagymacskák persze ugyanúgy tartoznak az Oroszlán jegy alá is). A kaktuszfélék, mint szúrós, „felfegyverkezett” növények szintén a Mars alá tartoznak (tüskéik megsebeznek – Kos, az általuk ütött seb pedig gyakran gyullad be/gennyesedik el –Skorpió) . A kietlen, száraz, forró sivatag megint csak illik a Mars, a Kos analógialáncához, az ott élő mérges rovarok, hüllők miatt pedig a Skorpióéhoz is.) A harc, válság, életveszélyes helyzet megint csak skorpiós.

Az egyidejűleg érvényesülő segítő erők (pl. Jupiter –Plútó trigon) nem túl látványosak, de pontosan az élet és a halál közötti különbséget (Plútó) jelentik. Pl. bármennyire mostoha is a terep, nagy szerencse (Jupiter), hogy mégis útba esett egy óriáskaktusz. Természetfotósok helyett, akik csupán a fényképezőgépeikkel „lövöldöztek”, jöhettek volna igazi vadászok is. Más macskákkal ellentétben, amelyek felmenekülnek ugyan valamilyen magas helyre üldözőik elől, de aztán nem tudnak lemászni és elpusztulnak, ennek a hiúznak ez is sikerült.

A különleges elemek uránuszi természetűek. Az óriás saguaro- kaktusz ritka növény. A hegyi oroszlán és a hiúz meglehetősen gyakran kap össze, de az már ritkaság, hogy a közelben van egy természetfotós is. A hiúz, akinek méreténél fogva nem sok esélye lett volna az oroszlánnal szemben, szokatlan és eredeti (Uránusz) túlélési technikához folyamodott, amikor felszaladt a kaktusz tetejére. Nem vagyok azonban meggyőződve afelől, hogy olyan kellemesen töltötte volna idejét a tűpárnán, mint a fotós állította, hiszen a videofelvételen látszik amint ide-oda helyezkedik, valószínűleg kevésbé szúrós részeket keresve, a hőségtől pedig időnként liheg, tátog. Mielőtt biztonságban le tudott volna mászni, hosszú órákat kellett eltöltenie ebben a kényelmetlen pozícióban (stacionárius Mars). A kaktusz tüskéi azonban lényegesen kisebb sérüléseket okoztak neki, mint egy felbőszült oroszlán fogai – így jó ötlet volt a két lehetséges rossz közül a kisebbiket választani.

 

Addig is tehát, míg sikerül lekászálódnunk róluk, becsüljük meg saját óriáskaktuszainkat 🙂

 

 

 

Kapcsolódó

 

Júliusi előrejelzés

Rajt előtt, készenlétben 

(Mars direktben a Skorpióban, Mars (Skorpió)- Uránusz (Kos) kvinkunx, Vénusz – Plútó szembenállás)

Mars a Skorpióban és a Nyilasban, retrográd és direkt haladás – 2016

 

 

Kapcsolat

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: