asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Amikor a Jupiter Babilonba látogat

Amikor a Jupiter Babilonba látogat

 

 

 

 

Irak 25 évvel ezelőtt, 1990. augusztus 2-án, hajnali 2 órakor rohanta le Kuvaitot, ami fontos előzménye volt az első iraki háborúnak. Asztrológiai szempontból figyelemreméltó, hogy a Jupiter az Oroszlánban haladt az 1990 – 1991-es, majd a 2002- 2003-as öbölháborúk idején is, akárcsak nem sokkal az Iszlám Állam kikiáltását (2014. június 29) követően.

 

 

 

ISthar gate

 

 

 

Az Oroszlán szimbolikája ősidők óta áthatja Irakot. Az ókori Babilon uralkodóinak a megtiszteló Babilon Oroszlánja cím dukált, de így hívták az 1991-es öbölháború idején használt tankokat is, oroszlánok őrizték az Istár – kaput (a képen) , Szaddam Husszein, a néhai diktátor pedig oroszlánokat tartott házi kedvencként

 

 

 

És mai napig úgy tűnik, hogy a Jupiter átvonulásai az Oroszlán jegyén fontos átalakulásokat hoznak az országnak- írja Mandi S. Lockeley egyik, tavaly nyári, de most is aktuális bejegyzésében. Bár sok szempontból nem értek egyet az amerikai asztrológusnővel, bizonyos gondolatai érdekesek.

 

 

“Az Oroszlánban haladó Jupiter 12 évenként átvonul Irak képletének első házán (amely a mundánasztrológiában az ország egészét, beleértve vezetőit, identitását, “egoját” jelképezi, valamint azt, hogy hogyan szeretné láttatni magát a világgal), együttállást képezve a Merkúrral és az Uránusszal, hogy aztán átlépjen a 2. be (az ország értékei, vagyona), míg végül, Szűz 0 fokon eléri a Plútót. A Plútó ebben az esetben valószínűleg a felkeléseket, a destrukciót, a kőolajkincseket valamint a háború utáni regenerációt jelképezi.”

 

 

Irak

 

( 1958, Július 14, 5:30, Bagdad)

 

 

Bár arról megoszlanak a vélemények, hogy Rák 25°48′ vagy Oroszlán 14 fok 40′ -en áll -e ország ascendense, (Én az előbbi verziót találom valószínűbbnek, így azt fogom használni) a Jupiter átvonulása az Oroszlánon fontos hatást gyakorol az iraki vezetőkre, a nemzeti identitásra, a nemzeti öntudatra, ideológiákra és értékekre, ideértve a spirituális természetűeket is.

 

 

A korábbi és a jelenlegi események szoros összefüggésben vannak egymással- írja az amerikai asztrológusnő.

 

 

1990/1991 : Kitör az Öbölháború

 

 

Tank-of-Desert-Storm-The-Gulf-War-History-Channel-DocumentaryA Jupiter 1990 közepétől 1991 szeptemberéig tartózkodott az Oroszlán jegyében. Ez egybeesett az I. iraki háború időszakával is.

 

“Szaddám Huszein és a nemzetközi közösségnek nevezett – pontosan nem definiálható – katonai-politikai érdekszövetség döntő összecsapásának nem a kezdete, hanem az egyik kulcsfontosságú előzménye volt 1990. augusztus 2.: hajnali 2 órakor Irak megkezdte Kuvait megszállását. Három hadosztály, mintegy 350 harckocsi özönlötte el a kis országot, még a földön megsemmisítette a légierő 24 vadászgépét. Az előretörő páncélosok légi támogatással megtámadták Kuvaitvárost, és elfoglalták az emír palotáját – az uralkodónak még sikerült elmenekülnie. A kuvaiti légvédelemnek mindössze 12 ellenséges repülőgépet és 15 helikoptert sikerült megsemmisítenie. Augusztus 4-én 100ezer fős iraki főerő kelt át a határon, és annak mindkét oldalán állásokat kezdtek kiépíteni. A műveletekben körülbelül 2 ezer iraki harckocsit vetettek be.”- idézi fel az Index a 25 évvel ezelőtti eseményeket

 

 

Röviddel ez után elkezdődött a Sivatagi Pajzs nevű hadművelet előkészítése, a Szaddám Huszeinnel szembeni koalícióban végül 30 ország vett részt . A katonai akció 1991 január 17-én vette kezdetét. Az akkori légicsapásokat február 24-én a Sivatagi Vihar támadó szárazföldi hadművelet követte. Az amerikai, brit, szaúdi és francia csapatok napokon belül összezúzták Szaddam hadseregének ellenállását. Az olajkutak felgyújtását követően a visszavonuló iraki katonák február 26-án jelezték, hogy kivonulnának Kuvaitból.

 

 

 

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1991-ben hivatalosan is döntött a hivatalos tűzszünet feltételeiről. Ennek hatályba léptetése során azonban viták lángoltak fel (pl. Irak leszerelése és Szaddám állítólagos tömegpusztító fegyverei kapcsán) , az ezt követő határozatok pedig megbékélés helyett 12 évvel később, amikor a Jupiter visszalátogatott az Oroszlánba, újabb háborúba torkolltak.

 

 

 

 

2002/2003: újabb öbölháború

 

 

picmarA Jupiter 2002 augusztus 1-től 2003 augusztus 27-ig tartózkodott újra az Oroszlánban. Ez volt Irak leszerelési válságának és a második öbölháborúnak is az időszaka.
“2002 szeptember 2003 májusa között a Jupiter háromszor haladt keresztül Irak képletének I. házban álló Uránsuzán (Oroszlán 10 fok), 2002 augusztusában pedig kvadrátot vetett a IV. Házban , a Skorpió 2 fokon álló Nepttunja is. A IV, ház jelölzi azt a területe, amelyet az ország elfoglal, a köznépet, valamint a politikai elittel szemben álló ellenzéket. (Természetesen a ’91-es tarnzitok is érintették ezeket a pontokat)”

 

 

 

Íme a második öbölháború eseményeinek rövid összefoglalója:
2002 augusztusban a Szaddám- rendszer ellenzékének egy kis csapata elfoglalta a Berlinben levő iraki nagykövetséget. Csak 5 óra múlva adták meg magukat és engedték el túszaikat.

 

 

2002 novemberében az ENSZ Biztonsági Tanácsa kiadta 1441-es számú határozatát, mely az amerikai „háborús párt” akarata szerint ultimátumszerűen előírta Irak számára, hogy 30 napon belül nyilatkozzon tömegpusztító fegyverprogramjáról, engedje vissza az ENSZ fegyverzetellenőreit, és azokat minden korlátozás nélkül engedje be összes épületkomplexumába, különben „súlyos következményekkel kell számolnia’. Ám az ultimátumban előírt 30 nap leteltével Hans Blix a fegyverzetellenőrök vezetője arról számolt be, hogy Irak továbbra sem működött együtt teljes mértékben az ENSZ ellenőreivel.

 

 

Az iraki invázió 2003. március 20-án kezdődött, az „Operation Iraqi Freedom” hadművelettel (Irak Szabadságáért Hadművelet) volt. Az Egyesült Államok hadereje az északi kurd lázadókkal összefogva, nemzetközi koalíciós erők támogatásával támadott. Ezt tekintjük a 2003-as iraki háború kezdetének

 

Szaddám Huszeint (1938 április 28)  2003 decemberében, az invázió megkezdése után 9 hónappal, szülővárosa Tikrit közelében lévő tanyai lakóépület pincéjében fogták el. Az egykori rettenthetetlen diktátor egy oldalfalba nyíló lyukban bújkált. Az iraki bíróság 2006 novemberében ítélte akasztás általi halálra volt iraki elnököt és 2006. december 30-án, közép-európai idő szerint hajnal 4 óra körül végezték ki.

 

 

 
A Szaddam rezsim 2003-as összeomlásával erőszakos konfliktusok kezdődtek a különböző, hatalomért versengő csoportok között. A hatalomra segített új iraki kormány ellen lázadozók gerilla módszerekkel igyekeztek kárt okozni: öngyilkos bombamerényletekkel, út menti bombákkal, házilagos robbanószerkezetekkel, gránátvetőkkel, megpróbálták tönkretenni az elektromos, víz és olajszállítási infrastruktúrát . Civileket is fogságba ejteniük, főleg újságírókat és munkásokat.

 

 
A koalíciós erők igyekeztek az új kormányt, hogy megerősödve önállóan is hatalmon tudjon maradni, de Irak 2011 végére is anarchikus és megosztott ország maradt. Így, amikor 2011 december 13– án, Barack Obama ha Fehér Házban mondott beszédében is kijelentette, az amerikai csapatok harci küldetése Irakban véget ért, világszerte kételyeket ébresztett, jól sáfárkodik-e majd Irak újonnan szerzett szabadságával.

 

 

 

2014/2015: Az Iszlám Állam rémuralma

 

 

ISIS

Mint a későbbi eseményekből kiderült, az aggályok nem voltak alaptalanok. 2014 július 16 – 2015. augusztus 11– közötti tranzitja során a Jupiter az ország képletének ugyanazokat a pontjait érintette , amelyeket a 1991-es majd a 2003- as válságokkor. Az iraki események elemzésekor természetesen számos más asztrológiai tényezőt -pl. a Mars, a Szaturnusz, a Plútó hatásait, eklipszeket-  és bolygóciklusokat figyelembe kell venni, egy azonban biztosnak tűnik: a Jupiter áthaladása az Oroszlánon fontos változásokat katalizál.

 

(Az iszlámot a Marshoz és a tűz elemhez társítja az asztrológia, a Jupiter pedig többek között a világképről, vallásos nézetekről is felvilágosítást adhat. Amikor tűz elemben a vallás szélsőséges formái is előtérbe kerülhetnek. Az Arab Tavasz idején a Jupiter a Kos jegyben haladt, amelynek a Mars az ura. Az Iszlám Állam konszolidációjára csak akkor került sor, amikor a Jupiter a szintén tüzes Oroszlán jegyébe lépett. A borzalmas kegyetlenkedést a Skorpió Szaturnusz – Oroszlán Jupiter kvadrátja mellett a szélsőségeknek még nagyobb teret adó Plútó – Uránusz kvadrát jelezte. A Jupiter Szűzbe lépése remélhetőleg valamelyest lefékezi a martalócok lendületét, de a vallási türelmetlenséggel is kapcsolatba hozható Nyilas Szaturnusz garantálja, hogy a probléma nem fog eltűnni a terrorizmus világszerte egyre nagyobb problémát jelent majd. Ugyanezek a bolygóhatások azonban nem csak az iszlám világban jeleznek politikai/ideológiai/ vallási szélsőségeket).

 

 

 

 

astro_2gw_437_islamic_state-27792-14889-695x1024

 

 

Bár az Iszlám Államot akkor kiáltották ki, amikor a Jupiter a Rákban tartózkodott (2014. június 28, Rakka, Szíria, 19: 05), a kalifátus és Irak képlete között is elgondolkozató megfelelések vannak. Abban az esetben pl., ha Irak képletének ascendense Rák 26 fokon van, az Iszlám Állam létrejöttében kulcsszerepet játszó kardinális nagy kereszt alkotóelemei a horoszkóp fontos pontjaival kerülnek kapcsolatba, az országot alapjaiban megsemmisítő hatásokat jelezve. A Kalifátus alapítási képletének Uránusza pl. együtt áll Irak képletének MC-jével, baljós közelségben annak Marsához, a , Kalifátus Mérleg Marsa viszont Irak IC- jén tartózkodik, közel a képlet Jupiteréhez, a 2014 június végére már valamelyest fellazult Nagy Kereszt Plútója a 6 házba esik, az Iszlám Állam képletének Jupitere, a Rák 26 fokon azonban együtt áll Irak Ascendensével.

 

 

 

Az Iszlám Állam képletével a Próbatételek életre- halálra című bejegyzés foglalkozott bővebben, az elmúlt egy év véres eseményeit (Iszlám Állam létrejötte, El – Bhagdadi személyisége, a lefejezések, az elrabolt és megerőszakolt nők, a nyugatról toborzott dzsihádisták, az Egyesült Államok felelőssége a helyzet kialakulásában, a világviszonylatban egyre nagyobb fenyegetést jelentő iszlám terrorizmus, stb) pedig egy, a blogon is elérhető cikksorozatom tárgyalta részletesebben.

 

 

 

Abu-Bakr al-Baghdadi, egy jelenkori despota

 

 

 

Bahgdadi

Az Iszlám Állam vezetője, Abu-Bakr al-Baghdadi, a “láthatatlan sejk” (1971. július 28, Szamarra, Irak, az óra ismeretlen, ezért a képletet helyi idő szerint délre számítva találtam egy adatbázisban) mondhatni prototípusa a torzult személyiségű, Oroszlán – karakterű önkényútnak

 

 

A „királyi” jegy nem véletlenül kapta ezt a nevet: képviselői minimum domináns személyiségek, szeretik irányítani a dolgokat, fejlett öntudattal rendelkeznek, elképzeléseik, vezéreszméik mellett gyakran egy életen át kitartanak. Jó esetben igazságos vezetők lesznek, kevésbé szerencsés kombináció felsőbbrendűségi tudattól áthatott, zsarnoki hajlamú személyiséget takar.

 

 

Az Oroszlán–típus lelkialkata szerint leginkább a lovagkorban időzne, példaképei a legendás uralkodók. Baghdadi martalócállama pl. nem volt ismeretlen a középkorban, csak ott a korlátozott technikai viszonyok gátat szabtak a terjeszkedésnek, így a rablólovagok kisebb területeket tartottak rettegésben. A Körolu című török mese (Benedek Elek Kék mesekönyv) cselekménye pl. jó néhány száz évvel ezelőtt játszódik le, a főszereplőjének apja, a „hős Körolu” karaktere azonban sok párhuzamot mutat a Baghdadiéval. A vitézek egy várban laknak, és onnan járnak portyázni. Amit ma kegyetlen mészárlásnak tartanánk, ők hőstettekként értékelik. ( Baghdadi értékrendje szerint a fosztogatásban sincs semmi kivetnivaló. Oroszlán Napja, Mérleg Holdja szereti a luxust, amiben önmagában semmi rossz nem volna, de ő úgy érzi, mindez alanyi jogon jár neki, sőt van annyira kiváló, hogy a világ egész gazdagsága megillesse. Így, ha másképp nem megy, hát erőszakkal veszi el. Így a buli is sokkal izgalmasabb.)

 

 

Az Oroszlán karakternek, még harmonikus esetben is a középkori típusú királyság, valamilyenfajta hűbérúri rendszer a leginkább kedvére való államforma – de természetesen csak akkor, ha nem a szegény jobbágy szerepében kell tengődnie benne, hanem ő maga lehet a megfellebbezhetetlen tekintély, élet és halál ura. A hozzá lojális alattvalóknak bőségesen osztja a kegyet, a felségsértőkkel, a konkurenciával azonban kegyetlenül leszámol. A demokratikus államforma helyett a monarchiát tartja kívánatosnak, a hétköznapokban is nehezen viseli, ha szembehelyezkednek akaratával.

 
Baghdadi szemlátomást sikeresen keltette éltre a rablóvezér/ erős kezű, de alapjában véve nemes lelkű uralkodó archetípusát. Az ehhez hasonló ősképek (pl. király, királynő, lovag, harcos, bölcs öregember, tündér, boszorkány, stb) ott élnek mindannyiunk tudattalanjában, és ha valaki elég meggyőzően tudja megjeleníteni őket, korlátlan hatalomra tesz szert azok fölött, akik éppenséggel az adott képpel azonosulnak. Az ISIS vezérnek ehhez megvoltak az eszközei is. Sikeresen tudta megszólítani a fiatalokat – beleértve a nyugatiakat is – (az 5. mundánház, ahova a gyerekek, ifjúság témája is tartozik, szintén az Oroszlán uralma alatt áll), akiknek egy hős figurára (az Oroszlán egyik kedvenc szerepe) volt szükségük, illetve maguk is hősi kalandra vágytak.

 

Bhagdadi

 

 

A jegyre jellemző drámai érzék, előadói, színészi képességeket is tudta kamatoztatni. Ebben Mérlegben, az Uránusszal együtt álló Holdja és a Vízöntő Marsa is segítségére volt. Baghdadinak mondhatni sajátos érzéke van a PR-hoz is, mert gondoskodik arról, hogy a hátborzongató, nyilvános kivégzésekről, megcsonkított holttestekről, villanydrótokra fűzött emberfejekről és megannyi, egészséges psziché számára elképzelhetetlen borzalomról készített felvételek bejárják a világot, a dzsihád dicsőségét hirdetve. Bár esküdt ellensége a bűnös nyugatnak, ezek a szakszerű hatáskeltés eszközeivel készített videok a horrormozik- és akciófilmek világát idézik.

 

 

 

Eközben azonban a show más elemeiről sem feledkezik meg: a harcos – jelölteknek minőségi gengszter rappel kedveskedik . Ha az ember nem tudja, miről szólnak és milyen célt szolgálnak, órákig is elhallgatná ezeket a számokat. Philip Smyth, a Marylandi Egyetem Közel-Kelet-kutatója is elismerte, hogy jó hangzású zenékről van szó. „Még egy magamfajta hitetlent is megérint a puszta minősége. Felkorbácsol bizonyos érzelmeket. „- fogalmazott. És hát pontosan ez is a cél: a tudattalan rétegeire hatva manipulálni a tömegeket. (Baghdadi, a Hold és az Uránusz Marssal képezett trigonjának köszönhetően remekül ért ehhez, üzenete célba juttatásában pedig a közösségi médiának is nagy szerepe van. Másfelől ő maga is azokon a területeken a leghatékonyabb, amikkel érzelmileg azonosulni tud)

 
Maguk Baghdadi ellenfelei is elismerik, hogy karizmatikus személyiség, (szintén Oroszlán – sajátosság, de  a Mérlegtől sem idegen) aki mély benyomást tesz közönségére, tömegeket képes magával ragadni. Ha a helyzet úgy kívánja, patetikus és lelkes, ha arra van szükség, racionális és kimért. A kreativitás, ötletesség szintén része karakterének. Igazi sztártípus, akinek fontos, hogy az érdeklődés középpontjában álljon, és ott is maradjon (Ez annak ellenére sikerült neki, hogy szinte soha nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. A „láthatatlan sejk” – nimbusza csak fokozta a hatást). Bár előszeretettel hangoztatja, hogy: “Inkább féljenek tőlem, mint szeressenek”, elemi igénye, hogy közönsége legyen, egyszerre szeressék és csodálják is. Ahhoz is kiválóan ért, hogyan keltsen érdeklődést, rokonszenvet maga iránt Mérlegben álló bolygói szintén hozzásegítik ahhoz, (Hold, Uránusz), hogy megőrizze népszerűségét – bár ez a szokásostól eltérő, formabontó módon történik (Uránusz, illetve különc bolygó uralma alatt álló a Vízöntő Mars).

 

 

Azonban nem csupán keménykezű vezető, hanem, Vízöntő Marsának köszönhetően a bajtárs szerepét is meggyőzően tudta alakítani, aki nem csupán forradalmár, hanem ott is harcol az élvonalban a társaival. Más kérdés, mit lehet ebből komolyan venni. A Hold – Uránusz együttállás a Mérlegben, a Vízöntő Mars nagyfokú érzelmi sekélyességre utal. Számára a keresztre feszített holttestek, a levágott fejek csupán a show díszletei , az emberi szenvedés nem érinti meg. (Jó lenne tudni, hogy viselte pl. a hadifogság éveit és mennyire lenne hősies, ha letartóztatnák, haditörvényszék elé állítanák, ill., amennyiben valóban súlyosan megsebesült, mint egyes hírforrások a tavasszal állították, mennyire képes elviselni a fizikai szenvedést. A képlet összetétele azt sugallja: rosszul.) Szélsőséges, kiszámíthatatlan viselkedését egy Mars Jupiter/Neptun kvadrát illetve a Jupiter Szaturnusszal képezett szembenállása is fokozza. Ugyanezek a bolygóállások valószínűsítik a vallási fanatizmust is, a Jupiter jó aspektusai (Vénusz, Nap trigon viszont azt is jelzik, hogy képes tőkét kovácsolni a gyilkos ideológiákból.

 

 

 

Kegyetlenkedése részben abból a vallásos meggyőződésből fakad, hogy szent kötelessége leszámolni a hitetlenekkel, különösen azokkal, akik szembe mennek akaratával. És persze sérült egoja az amerikai hadifogság éveit sem tudja feldolgozni ( Már a a Szaddám-rendszer idején is elkötelezett dzsihádista volt,és ahhoz a felkeléshez is csatlakozott, mely azt követően tört ki, hogy az amerikai hadsereg 2003-ban megszállta Irakot.2005-ben le is tartóztatták és éveket töltött egy amerikaiak által felügyelt iraki börtönben. 2009-ben azonban, amikor a börtön bezárt, az amerikaiak nem tartották különösebben veszélyesnek, így szabadon engedték. ) Még egy okkal több, hogy a „hitetlenek” világát eltüntesse a Föld felszínéről.

 

 

Csakhogy gyanítható: látványos gesztusok csupán a nagyközönségnek szólnak. A felforgatás, zavarkeltés, háborúsdi kitűnően megy, de esély sincs rá, hogy életképes, hosszú távú megoldásokkal rukkoljon elő, s így a térséget stabilizálva valóban létrehozza a működőképes Nagy Kalifátust, amit megálmodott. Abu-Bakr al-Baghdadit a napjegyén áthaladó Jupiter olyan magasságokba emelte, amiről talán még ő sem álmodozott, eközben pedig heves túlzásokra ragadtatta magát, beleesve a diszharmonikus Oroszlán karakter legjellemzőbb bűnébe, a hübriszbe, amikor is halandók felett álló, isteni lénynek képzeli magát, aki bármit megtehet. A hübrisznek azonban, nem csak a mitológiában, hanem a hétköznapi életben is nemesis, az istenek büntetése a következménye, Baghdadi sorsának beteljesülésről pedig a Skorpióban álló Jupiterén átvonuló Szaturnusz is gondoskodik. (Elképzelhető, hogy ez már meg is történt, hiszen 2015 április vége óta folyamatosan jelennek meg olyan híresztelések, hogy életet vesztette egy márciusi légitámadás során. Azonban, ha túl is éli a számára is veszélyes időszakot, valószínűsíthető, hogy a látványos emelkedést ugyanolyan látványos zuhanás követi).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: