asztropressz

Kezdőlap » Aktuális asztro » Új partok felé

Új partok felé

Július 2014

 

Újra mozgásba lendülünk: a Merkúr direktbe vált

 

felhők

 

 

Fontos eseménnyel kezdődik a július: 1-én mindnyájunk megkönnyebbülésére a Merkúr végre abbahagyja hátráló mozgását és direktbe fordul. Ez azonban még korántsem jelenti, hogy a mi elakadt ügyeink is rögtön  mozgásba lendülnek: a kommunikációs problémák, közlekedési dugók, késő járatok, számítógépekkel és más műszaki eszközökkel kapcsolatos gondok továbbra is kaotikus állapotokat idézhetnek elő. De nyugalom, néhány nap múlva letisztulnak az új irányok és mi is új fejezetet kezdhetünk:  a megrekedt tárgyalások kimozdulnak a holtpontról, okmányokkal,  szerződésekkel, utazásokkal kapcsolatban új fejleményekre számíthatunk, a félreértések tisztázódhatnak, rég esedékes híreket kapunk, megtaláljuk azokat, akiket már jó ideje szerettünk volna elérni, új ismeretségeket kötünk, szóban és írásban is eredményesebben fejezzük ki mgunkat.

Eközben azonban vár még ránk néhány erőpróba.Az eddigi bejegyzésekben már sok szó esett a Plútó- Uránusz kvadrátról, ami annyi felfordulást idézett elő szűkebb- tágabb környezetünkben az elmúlt években (ld. a cikk alatti linkek) Nos, a földrengések, vulkánkitörések és tsunamik formációja továbbra is hat, bár nem olyan  intenzitással, mint áprilisban.  A Rákban járó Nap, később pedig a Merkúr és a Vénusz részvételével azonban rövidesen újra létrejön az elmúlt egy évet felkavaró T- kvadrát,bár ezúttal szerencsére csupán néhány napg tartó feszültségről, elakadásokról lesz szó.

4- én és 5-én tehát a Nap farkasszemet néz a Plútóval. A Mérlegben haladó Hold 5-én T kvadrátot képez a dulakodó párossal, miközben az Uránusz folyamatosan torpedózza biztonságérzetét, ily módon pedig, egy rövid időre még az áprilist emlékezetessé tevő nagy kereszt is összeáll. Ez a robbanékony formáció újra életre keltheti a tavasz fájdalmas emlékeit : a megoldatlan párkapcsolati konfliktusok újult erővel lángolnak fel és más társulások árnyoldalai is megmutatkozhatnak.

Bármennyire keserű is a lecke, 6-án a Marssal együtt álló Hold arra figyelmeztet: csak olyan formán tudunk visszavágni, ami nekünk is sérülést okoz. Az élelmes Merkúr és készséges Vénusz Ikrekből érkező támogatásának köszönhetően azonban a vitáknak nem kell szükségszerűen elmérgesedniük, hanem mindkét felet kielégítő, diplomatikus megoldások is születhetnek, miközben érzelmeinkkel is összhangban cselekedhetünk. Igaz, a kellemetlen vagy fájdalmas témákat aligha lehet majd Ikrek – Mérleg módra elbagatellizálni,  szőnyeg alá söpörni, hanem ennél jóval érettebb és gyakorlati eredményeket felmutató hozzáállásra lesz szükség. Már csak azért is, mert  egy másik régi, és nem túl kellemes ismerős is felbukkan: a Szaturnusz, Vénusz és az Uránusz Yod formációt képez egymással. A fényszög részletes leírását ld. a 2012 decemberi napforduló: http://3astroconsult.ingyenblog.hu/teli-napfordulo-2012-december-21.blog.
“Isten ujja” most a Szaturnusz irányába mutat, kapcsolataink tudatosabb…és fegyelmezettebb kezelésre szólítva fel az impulzív reakciók helyett.

A visszafogottság később  sem árt, hiszen 8-án és 9-én a Nap Uránusszal képezett fényszöge arra hajlamosíthat, hogy fejjel menjünk a falnak. Különösen rosszul viseljük, ha zseniális ötleteink akadályokba ütköznek, irányítani próbálnak minket, vagy úgy véljük, hogy illetéktelenek osztják nekünk az észt. Pedig most jobban járunk, ha kerüljük a konfliktust az autoritásfigurákkal. A Nap – Szaturnusz trigonja az együttműködés útjait is megmutathatja, a Skorpióban haladó Holdnak köszönhetően pedig nem csupán főnökeink elvárásaira, hanem saját, aktuális karmikus feladatainkra is ráhangolódhatunk .  8-án, amikor a Hold együttállást képez a Szaturnusszal és a Nappal is trigonba kerül, jó esélyünk van arra, hogy szabad akarattal döntsünk a  sorsunk- szabta irányok mellett.

10- 11-én a Nyilasban járó Hold sok mókát vihet az életünkbe. Aki teheti,, induljon felfedező útra: a szabadságukat töltők kiélvezhetik a vakációt, de a váratlan társasági programok mindenki másnak is sok örömöt tartogathatnak. A Merkúrral szemben álló Hold hatására persze, nem biztos, hogy a józan szempontok alakítják a napot,a Vénusz- Hold szembenállás pedig csélcsapságra is hajlamosíthat. A nyári kalandnak induló flörtök azonban alaposan fel is kavarhatják életünket.

 

 

Telihold a Bakban: nagy  nyári selejtezés

 

szaturnusz

A július 12telihold ismét lehűti a kedélyeket: a megoldatlan feladatok, elhanyagolt kötelességek bűntudatot is eredményezhetnek. Ilyen vagy olyan formában újra aktuálissá válik a selejtezés. A nyári nagytakarítás során lehet, hogy csak egy halom ócska holmitól szabadulunk, de az is elképzelhető, hogy a Hold – Plútó együttállás, Uránusz kvadrát hatására úgy érezzük: most jött el az ideje, hogy egyszer és mindenkorra megszabaduljunk néhány destruktív kapcsolattól, káros szokástól.

A fogyó Hold köztudottan kedvez a fogyókúráknak, a puritán, fegyelmezett Bak pedig kitartóvá, teherbíróbbá tesz. Ha eddig még nem tettük, akár az utolsó szál cigarettát is elnyomhatjuk. Persze a nagy rendrakás közepette azért gondolkodni sem árt, hiszen ha túlságosan hangulataink hatása alá kerülünk, a kád vízzel a gyereket is kiönthetjük. A Mars – Hold kvadrát ugyanis érzelmi sérülésekre, a Hold- Jupiter szembenállás pedig a túlzásokból fakadó veszteségekre figyelmeztet. Semmiképp ne hozzunk tehát olyan döntéseket, amelyekre még nem állunk készen érzelmileg.

13-án este a Merkúr újra belép a Rák jegyébe, aminek hatására figyelmünk a lélek, a belső képek, az álmok tartományai felé irányul, gondolatainkat érzelmek, a múlt emlékei itatják át. Ezek a hatások egész hónapban érvényesülnek. 14-15-én a Vízöntőben haladó Hold hozhat néhány váratlan változást, nagyszerű ötleteink és lenyűgöző látomásaink támadhatnak. A Szaturnusz hatások miatt azonban azt is meg kell tapasztalnunk, hogy elméleteink és ideáljaink gyakorlatba ültetése sokkal több időt , energiát vesz igénybe, mint hittük. 15- 16 – án a Hold a Halakban halad, legalább átmenetileg feloldva a bensőnket feszítő ellentéteket. Érdemes követnünk megérzéseinket, lejegyzenünk álmainkat. Empátiáskészségünk is megnövekszik, nyújtsunk önzetlen segítséget a rászorulóknak !

 

A Jupiter jegyet vált

 

tűz oroszlánok

Július 16 nagyon jelentős dátum: a Jupiter, a Nagy Szerencse princípiuma a Rákból az Oroszlán jegyébe lép. Itt 2015 augusztus 11-ig tartózkodik, és első sorban a tüzes jegyek szülötteit, az Oroszlánokat, Nyilasokat és Kosokat veszi pártfogásába. A bőség princípiuma az Oroszlán királyi jegyében a szokásosnál is nagyvonalúbbá válik, tehát a többi jegy képviselői sem maradnak ki jótéteményeiből, azonban az Oroszlánra jellemző gyarlóságok: pl. önkény, a mások igényeire és érzelmi állapotára való vakság, önteltség, akarnokság, pazarlás még sokszor beárnyékolják majd a képet.

Július 18 – 19-én, amikor a Hold a tüzes Kos jegyében csörtet, további feszültségek várhatók, hiszen újra érinti majd a 2014. április 15, ill. a 2013. október 19-i holdfogyatkozások pontjait, ami felszínre hozhatja az akkori fájdalmas témákat. Jó hír, hogy az akkori lezárások , törések a mostani új kezdetek csíráját is magukban hordozzák, de a 18-án egzakt Nap – Mars kvadrát hatására a kapkodás megint csak visszafelé sülhet el. Bármilyen színesen magunk elé képzeltük is tehát a lehetséges valóságot, eszközeink még mindig hiányosak. Az elmúlt időszak csatározásai alaposan megcsapolták energiáinkat, így jobb ha csak azután vágjuk újabb nagy fába a fejszénket, ha a szükséges megvalósítóerőnek ismét birtokába jutunk. Ezen a napon lép be Vénusz is az érzelmes, romantikus Rák jegyébe: energiaállapotunkon a megfelelő belső képeket  életre keltő tevékenységekkel- pl. festés, vizualizációs gyakorlatok , álommunka is javíthatunk.

 

Megérint a sors: a Szaturnusz direktbe fordul, az Uránusz hátraarcot vág

 

Bane_Zannah_DoE, tükrA kép John Jude Palencar munkája

http://www.johnjudepalencar.com/

 

Amennyiben nem ragaszkodunk ahhoz, hogy mindenáron részei legyünk a csataképnek, 20, 21-én, amikor a Hold az életigenlő Bika jegyében halad, akár remekül is érezhetjük magunkat. Persze a földi örömökben való dagonyázás továbbra sem tanácsos, hiszen 21-én újra direktbe vált a Szaturnusz. Ennek hatására különösen a Bakok és a Skorpiók – ill. azok, akiknek valamilyen személyi bolygója, háztengelye ezekben a jegyekben áll – érezhetik úgy, hogy megérintette őket a sors. A függőben maradt ügyek kimozdulnak a holtpontról, s az eddigi cselekedetek függvényében vesznek jó vagy kevésbé szerencsés fordulatot. Természetesen korrekcióra továbbra is van mód: a Szaturnusz nem csak szigorú, hanem egyszersmind igazságos tanító . Ily módon az ilyen időszakokban szokásos borongós gondolatok a kreatív depresszió, a kellemetlen, de fejlődésünkhöz oly nélkülözhetetlen felismerések formáiban is jelentkezhetnek, ami új növekedési szakaszt nyithat meg.

Július 21-én az Uránusz megkezdi hátráló mozgását, ennek hatására pedig újabb váratlan, robbanásszerű, meghökkentő eseményekre számíthatunk. Eközben, július 22-én a Merkúr és a Plútó is farkasszemet néz egymással, amelynek hatására újabb hatalmi harcok, késhegyig menő, fanatikus viták lángolhatnak fel. A diszharmonikus Uránusz hatások a baleseti hajlamot is fokozhatják, forrófejűvé tesznek, így ezekben a napokban ha lehet, halasszuk el utazásainkat, tárgyalásainkat, az okmányokkal, szerződésekkel kapcsolatos teendőket.

Július 23- ra virradóan a Nap már az életvidám Oroszlán jelében vonul, aminek a hatására talán mi is könnyebb szívvel ébredünk. A Hold a könnyed, társasági Ikrek jegyében viháncol, teljes harmóniában a Marssal. Ötleteinket játszi könnyedséggel valósíthatjuk meg, de komoly tervek helyett inkább szellőztessük ki a fejünket, menjünk szórakozni, engedjük, hogy maguktól megoldódjanak nézeteltéréseink. Egy váratlan poén hatására a felhalmozódott feszültségek nem veszekedés, hanem fergeteges hahota formájában sülhetnek ki.

Július 24-én, amikor  a Vénusz trigont, harmonikus fényszöget képez a Neptunnal, megérzéseink révén remekült tájékozódhatunk emberi kapcsolatainkban, különösen szívügyekben. Az önbecsapást elkerülendő azonban meg kell különböztetnünk a  romantikus elvárásaink- táplálta képeket azoktól, melyekkel intuíciónk figyelmeztet. Bár utóbbiakból hiányoznak a rózsaszín árnyalatok, jobban járunk, ha ezekre hallgatunk.

 

Jó csillagzat alatt? Újhold az Oroszlánban, a Mars a Skorpióba lép

 

skorpio. Padmaszambhava

 

A július 26-ról 27-re virradó éjszakai  újhold több szempontból is jelentős. Egyfelől, mivel az Oroszlán Jupiterrel is együttállást képez, a szó szoros értelmében szerencsés konstellációról lehet beszélni. Mi is nagylelkűvé, megbocsátásra, felejtésre késszé válunk hatására, hatalmas bizakodással kezdünk szándékaink megvalósításához. 26 án késő este a Mars is jegyet vált: majdnem 9 hónapos száműzetésének helyéről, a Mérlegből végre átléphet a Skorpió jegyébe, ahol igazán otthon érzi magát.
Ennek hatására sok Kos és Skorpió típusú ember is úgy érezheti, hogy egy több mint fél éve tartó Csipkerózsika-álomból ébredt, amit azonban sokszor inkább lidércnyomáshoz semmint leányálomhoz lehetett hasonlítani. Bár tele vannak új ötletekkel, tervekkel, életerővel, hamarosan rá kell döbbenniük, hogy ezek gyakorlatba ültetése sokkal időigényesebb, mint szeretnék, az eredmények pedig elmaradnak az elvárások mögött.

Jóllehet a Mars és a Jupiter kvadrátja csak augusztus elsején – másodikán pontosul be, a kettejük huzakodása rányomja a bélyegét július utolsó napjaira. Ennek hatására, különösen ha az elmúlt hónapokban túl sok sérelem ért bennünket, túl sok időt töltöttünk holt vágányon, mi is hajlamosak lehetünk túlzásokba esni.
Az Oroszlán fennkölt eszméit ebben az esetben csak akkor lehet megvalósítani, h a Mars elvégzi helyette a piszkos munkát. Ez valóban a Skorpió jegy specialitása. A nagy rendrakás végén azonban gyakran előfordul, hogy a dölyfös, és esetenként valljuk be, a valóságtól kissé elrugaszkodott és Oroszlán finnyásan elfordul tőle, amiért hulladékeltávolítás közben összepiszkolódott. A vérig sértett Skorpió pedig nem marad adós a válasszal. Egyesek ezt bosszúnak nevezik, pedig ő csak a számlát akarja kiegyenlíteni. Hiszen, ahogy fizikaórákról is emlékszünk, a hatás visszahatást szül.Még rosszabb a helyzet, ha a két jegy diszharmonikus kapcsolata a cél szentesíti az eszközt típusú magatartásformákban nyilvánul meg, de az sem túl szerencsés, ha a mielőbbi eredmény reményében túlfeszítjük magunkat.

E bolygóállások párkapcsolatainkra is kihatnak. Július 28-án, amikor a Vénusz szembehelyezkedik a  Plútóval újrakezdődhetnek a  közelmúltból oly ismerős érzelmi szakítópróbák. Féltékenységi jelenetek vélt vagy valós hűtlenség miatt, szerelem és törődés álarcába bújtatott hatalmi játszmák, nagy elválások és egymásra találások jellemezhetik a következő napokat. A Bak teliholdnál írtak még mindig érvényesek: ne hozzunk olyan érzelmi döntéseket, melyekre még nem vagyunk készen.

Pénzügyeinket is tanácsos józanul kezelni, bár így sem biztos, hogy  minden veszteséget megelőzhetünk. Más befektetéseink azonban busásan megtérülnek a tetemes áldozat ellenére is. Pénzügyi -és érzelmi döntéseinkre azonban legalább egyet érdemes aludni még. 29-én és 30-án a Szűz Hold  ugyanis szerencsére visszahozza józan eszünket és valóságérzékünket. Ügyeinket  jó ütemben, hatékonyan intézzük, szép darabot hozva be a több hónapja tartó késéből. Azonban, ha túllőttünk a célon, július  utolsó napján, amikor a Hold a Mérleg jegyébe lép, mi is összeomlunk a kimerültségtől. Pedig jobb, ha okosan sáfárkodunk tartalékainkkal. Az igazi, Skorpió Marsra szabott kihívások csak augusztusban kezdődnek!

 

Kiss Kati

 

 

Kapcsolódó linkek:

 

Plútó-Uránusz kvadrát, T kvadrát, nagy kereszt:

 

2014 áprilisi bolygóállásokról írt cikkek gyűjteménye: Ami jön, fogadjátok, ami megy, engedjétek

https://asztropressz.wordpress.com/2014/04/16/ami-jon-fogadjatok-ami-megy-engedjetek/

Ebből:  Ami megrengetheti a világot

https://asztropresszcikkek.wordpress.com/2014/07/02/ami-megrengetheti-a-vilagot/

 

2013 nyár: Újabb robbanékony találkozás:
http://astroconsult.ingyenblog.hu/ujabb-robbanekony-talalkozas.blog

2013 nyár : Az összeomlás és újjáépítés mintázatai

http://hu.netlog.com/napiasztro/blog/blogid=542599#blog

 

Szerzői jog

A BLOGOMBAN MEGJELENT FORDÍTÁSOKAT, ÍRÁSOKAT ÉS KÉPEKET A SZERZŐI JOGRÓL SZÓLÓ 1999. ÉVI LXXVI. TÖRVÉNY ÉRTELMÉBEN AZ ENGEDÉLYEM NÉLKÜL MÁSHOL KÖZZÉTENNI TILOS. EZ ALÓL KIVÉTELT KÉPEZ, HA CSAK AZ ÍRÁSOM ELSŐ EGY-KÉT SORÁT TÜNTETIK FEL, MAJD A FOLYTATÁSÉRT A BLOGOMRA KATTINTVA JUT EL AZ OLVASÓ! AMENNYIBEN MÁS FORRÁST NEM JELÖLÖK MEG, AZ ÍRÁSOK, FORDÍTÁSOK A SAJÁT SZELLEMI TERMÉKEIM, KERESKEDELMI FORGALOMBAN TÖRTÉNŐ ÉRTÉKESÍTÉSÉHEZ NEM JÁRULOK HOZZÁ!
%d blogger ezt szereti: